Napi Online

Technológiai téren a fiatalok egyre válogatósabbak

Az ezredfordulós generáció - 14 és 27 év közötti - diákjai és munkavállalói a maguk által elképzelt technológiát és mobilkészülékeket szeretnék használni munkájuk során, és egyre nagyobb számban választanak munkahelyet az alapján, hogy a különböző cégek hogyan viszonyulnak a személyes technológiai igényekhez - derült ki az Accenture tanulmányából. Ráadásul az új generáció mintegy 60 százaléka nincs tisztában cége IT-gyakorlatával sem, vagy nem hajlandó alkalmazni azt.

A tanulmány legfontosabb megállapításai a munkaadók számára aggasztóak. Az új generáció maga szeretné megválasztani az alkalmazott technológiát. A már dolgozó és a még tanuló fiatalok egyaránt az általuk favorizált technológiát és mobileszközöket szeretnék használni a munkahelyükön a munkaadó által biztosított technológia helyett. A munkahelyi IT szinte összes kategóriájára a válaszadók több mint húsz százaléka jelentette ki, hogy a munkaadók által rendelkezésre bocsátott technológia nem felel meg elvárásaiknak, míg a 18-22 évesek vizsgált csoportja majdnem egyharmada jelezte, hogy munkavállalóként a számítógép kiválasztása mellett a használandó technológiai alkalmazásokat is meghatározná.

Nem érzik szükségét annak, hogy céges jóváhagyást kérjenek. Arra a kérdésre például, hogy jelenleg melyek azok a munkaadó által nem támogatott technológiák, amelyeket munkával kapcsolatos tevékenységeik során használnak, a válaszadó 18-22 évesek 39 százaléka a mobiltelefont, 19 százaléka a nyílt forráskódú szoftvereket, 27 százalékuk az azonnali üzenetküldést, 28 százalékuk a "termelékenységet erősen növelő" közösségi portálokat nevezték meg. Ugyancsak rendszeresen töltenek le nem standard alkalmazásokat ingyenes nyilvános weboldalakról: háromnegyedük például arról számolt be, hogy ilyen weboldalakon keresztül már használt online-munkaeszközöket és online-alkalmazásokat. Egészen megdöbbentő, hogy a megkérdezett fiatalok hat százaléka a vállalatuk által közzétett szabályzatot figyelmen kívül hagyva közzétenné a munka- vagy ügyfél-információkat nyilvános weboldalon.

A tanulmányban részt vevő összes megkérdezett 52 százaléka szerint a legkorszerűbb technológia alkalmazása fontos szempont a munkaadó megválasztásában. A 18-22 éves korcsoport 56 százaléka, illetve a még felsőoktatásban tanuló 23-27 évesek kétharmada állítja, hogy a legkorszerűbb technológia megléte fontos szempont lesz munkahelye megválasztásánál. Az új generáció elvárja, hogy a munkaadók olyan kommunikációs csatornákat biztosítsanak a vevőkkel és az ügyfelekkel való kommunikációban, mint az online chat, az azonnali üzenetküldés, a mobil sms-küldés és az RSS feedek.

Minden negyedik, már dolgozó megkérdezett arról számolt be, hogy nyíltan ír magáról és a barátairól az interneten, és egyhatoduk megosztja élete apróbb részleteit is a világhálón. Míg a 23-27 éves csoport hetente átlagosan 9,5 órát tölt munkával kapcsolatos e-mailek olvasásával és írásával, a már dolgozó 18-22 évesek már csak 7,7 órát töltenek el ezzel. A középiskolás diákok és a fiatal hallgatói nemzedék hetente kevesebb mint két órát tölt e-mailezéssel, s inkább a szöveges és azonnali üzenetküldést, illetve a közösségi portálokon történő kommunikációt részesíti előnyben.

"Az új generáció üzenete világos: ha a jövőbeli munkaadóik szeretnék megnyerni őket, akkor korszerű technológiát kell biztosítaniuk" - vélekedik Gary Curtis, az Accenture Technology Consulting igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #18
    Érdekes, nálunk megkérdezték hogy melyik laptopot szeretném a listából. JTBM, dolgoztam olyan helyen, minden szir-szart engedélyeztetni kellett, kb két hét volt mire egyáltalán valaki el tudott kezdeni dolgozni, a vége az lett, hogy fiktív nevekre lettek előre rendelve és vasak és engedélyek, hogy mindig legyen legalább egy-két üres account, amire be lehet ültetni valakit azonnali kezdéssel. Nagyon gáz volt.

    Az, hogy multi az nem jelenti azt, hogy szar is. Sokkal inkább a hozzállásról árulkodik. Itt úgy vannak vele, hogy ha valami jó és tetszik akkor simán felveszik a céges default image-be. A többihez pedig ott a pendrive: ehhez csak telepítés nélküli GPL és/vagy freeware cuccok a jók, abból pedig mindenféle hasznos tool van. Ha jön a géphalál, akkor image fel, pendrive be és lehet folytatni ahol megszakadt a meló. 24x7-es élet van, de ez nem jelenti azt, hogy rugalmatlannak kell lenni.
  • gasi #17
    Ez szerintem inkabb ennek felel meg : Interwoven amit ez utan alkalmazott a ceg ahol voltam: Hummingbird , elegge massziv sz*pas volt az atallas, meg a sok honapnyi elokeszites ellenere is, foleg felhasznaloi reszrol.
    En amugy nem szeretnek semmit, ugyse en dontom el mi legyen hasznalva :D
    De megertem hogy vannak mas szempontok is mint a program bolti ara. (ami ugyse annyi ha nagy tetelben veszed)
  • turul16 #16
    o3spaces
    Ilyet szeretnel ?
  • gasi #15
    1. pl. Workshare Professional
    2. De eleg nagy dolog amikor egy ceg mar befektetett egy nagy rakat penzt egy program tamogatasaba, kezelesebe, oktatasaba, es beepitette a sajat IT rendszerebe (sajat makrok, pluginek, ceges Ghost image), amugy meg lasd. #10 es hozzaszolas, ott mar leirtak. Van amugy akiknel orak kiesese is szamit.
    Barmilyen szabvanyt is fogad el az MS, attol meg teny marad hogy nem teljesen 100% a kompatibilitas MSO es OO kozott. Ezert nagyobb cegek akiknek a megelhetese mulik ezen nem engedhetnek pl. az MS Office-bol.
  • ziipp #14
    Egyébként értem, hogy mit mondasz, és nem is akarok a nyílt forráskód mellet lándzsát törni, hiszen volt már példa arra is, hogy felsültek vele.
  • ziipp #13
    Azért egy közép vállalkozás számára, ahol még előfordulhat, hogy a döntéshozó egyben a tulajdonos, nem mindegy, hogy 10 milliót, vagy csak 9 milliót fizet ki. Szerintem az admin/support költségek a jövőben le fognak csökkenni, mivel egyre hozzáértőbb felhasználók kerülnek az irodákba, hiszen ők már kis koruk óta ismerik a számítógépet, és tudják is kezelni ezt a 'dimenziót'. (Sok idősebb ember akad, aki a saját megszokott környezetében kiigazodik, de egy idegen gép előtt egyszerűen lebénul.)
  • ziipp #12
    1. Mondj egyet! Photoshop, egyéb speciális programok kizárva, egy átlagos irodában gondolkozz!
    2. Jó, ha nagyon amatőr a felhasználó, ez előfordulhat, de azért valljuk be, nem nagy dolog MS Office-ról OpenOffice-ra áttérni. Szokni kell persze, de nem nulláról indul az ember, mivel nagy vonalakban megegyezik a két program, tehát dolgozni bőven lehet vele már az első napon is. Illetve meg is lehet fordítani a dolgot: Marika nénit OpenOffice-ra kell irányítani már a legelső lépésekkor. Ez mondjuk alapból kizárt, hiszen minden fontos tényező az MS pártján áll. Kiindulásképp elég csak az ECDL vizsgára gondolni, ahol kapásból MS Office-ra szoktatják rá az embereket, nem beszélve a Microsoft lobbi tevékenységről, ami szintén jelentős.
    3. Ha továbbra is a szövegszerkesztő, táblázatkezelő dimenzióban gondolkozunk akkor ez sem lehet gond. Igaz, ezen a téren nem vagyok túlságosan tájékozott, de ha jól emlékszem pár hónapja az MS is elfogadott valami nyílt forráskódú szabványt.
  • balee66 #11
    "De tovább megyek: miért fizetnek milliókat az Microsoftnak, mikor rengeteg ingyenesen használható program van"

    1. mert sok fizetős programnak nincs ingyenes alternatívája
    2. mert MS Office-on nevelkedett Marika néni képtelen az OO-t megtanulni
    3. kompatibilitási problémák miatt
  • JTBM #10
    Cég szinten nem a sw bekerülési árát nézik, hanem az úgynevezett TCO-t - Total Cost of Ownership. Ez a sw bekerülési v. bérleti ára + support + admin + karbantartás + oktatás + kieső idő + ezer más költség.

    A sw ára ebből kb. 10%. Emiatt aztán nem is mérvadó.
    TCO cikk
  • qwas #9
    "De tovább megyek: miért fizetnek milliókat az Microsoftnak, mikor rengeteg ingyenesen használható program van"

    Gondolom azert mert egy nagy ceg ezert felelos embere az ingyenes szoftverek utan nem kap a mickrosoft-tol mondjuk egy promocios kocsit. vagy utazast. vagy penzt ne agy isten.