Gyurkity Péter

Az EU az USA-tól független internetet akar

Az Európai Unió sürgeti az Egyesült Államokat, hogy együtt alakítsák ki a tengerentúli kormányzattól teljesen független ICANN-t, amely globális szinten elszámoltatható lenne.

A közösség részéről Viviane Reding, az információs társadalomért és a médiáért felelős biztos adott ki részletes közleményt a kérdésben, amelyből megtudhatjuk, hogy milyen álláspontot képvisel az EU az ICANN irányításával, felépítésével, valamint elszámoltathatóságával kapcsolatban. Nem meglepő, hogy a kontinens, valamint a fejlődő országok egyre nagyobb részesedésére hivatkozva szeretnék függetleníteni a szervezetet az amerikai vezetéstől.

A közleményben többek között kijelentik, hogy az első egymilliárd internetező többnyire a fejlett országokból került ki, a globális hálózatot érintő fontosabb kérdések pedig kivétel nélkül a fejlett országok illetékeseinek kívánságai mentén születtek meg. A következő időszakban azonban (ahogy közeledünk a kétmilliárdos álomhatár eléréséhez) egyre nagyobb arányban csatlakoznak majd a fejlődő régiók lakosai a platformhoz, így minden korábbinál nagyobb hangsúllyal esik majd latba a még mindig az amerikai vezetéstől függő ICANN kivonása az USA fennhatósága alól.

Elsődleges fontosságú, hogy a szervezet a világ minden országa előtt elszámoltatható legyen, amit csak független platformként tud megvalósítani. A fontosabb ügyekbe tehát a globális internetes közösségnek is beleszólása lenne, ami többek között a digitális szakadék mérséklésében, annak megszüntetésében is fontos szerepet játszhatna - arról nem is beszélve, hogy a doménrendszer működését lehetővé tévő root zóna fájl működtetése és biztonsága szintén minden ország érdeke.

Az ICANN szerepe és irányítása körül évek óta tart a vita, ez azonban az utóbbi időszakban ismét felerősödött, aminek oka, hogy a szervezet és az amerikai kormány közötti szerződés idén szeptemberben jár le, így esély mutatkozik bizonyos részletek módosítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #16
    Syeretném látni melyik ay a cég a világon amely független? Minden cég függ az államtól, ez egyszerűen tény. Az EU nem akar független ICANN-t (mert ez egyébként is lehetetlen) hanem azt akarja, hogy az EU-tól is annyira függjön mint az USA-tól, magyarán hatalom megosztást akar ott ahol nem képes maga uralkodni.
  • hol9672 #15
    A kártételük alapján ezt is érdemelnék...
  • djw #14
    root zóna fájl ? 1 van csak?
  • Sanyix #13
    De a lényeg az internetnél is ez: CS.N.A.T.K.K!
  • Sanyix #12
    Irtsuk ki a tradicionális bankárcsaládokat. Komolyan lehet hogy megváltozna minden.
  • polarka #11
    Jaj
    Elképzeltem, h az amcsik betesznek a világ többi részének és elveszik az internetet.
    Nevetséges.
  • L3zl13 #10
    Igen, Obama dönthet úgy, hogy Ázsia, vagy az EU nem használhat IPv6-ot, csak éppen mindenki leszarná a döntését az USA-n kívül...
    Ettől még nyugodtan használhatják, max a két rendszer (USA és USA-n kívül mindenki más) kapcsolatában gondok lesznek.
  • Garrett27 #9
    Ez kb így van, de ha megnézzük, hogy az évekig elhúzódó "válság" kirobbantói is amerikai pénzemberek, már érthető, hogy az EU el akar végre szakadni az amerikai függőségtől még az ilyen kérdésekben is, mint az IP kiosztása vagy a legfelsőbb domének birtoklása stb..
  • Tetsuo #8
    Amugy teljesen mind1, mert ugyanaz a hatalmi reteg iranyitja az USAt mint az EUt, ez csak szinjatek.
    Vmi valtozast akarnak.. valszeg komolyabb korlatozasokat es beveteleket.
    Redinget is ugyanazok iranyitjak, mint Obamat. A legvagyonosabb reszvenyesek, akik altalaban tradicionalis bankarcsalad tagjai.
  • KillerBee #7
    Jogos, amit írsz, de miért van nekem az az érzésem, hogy ebből az EU nem kis hasznot is akar húzni. Pl. a domainregisztrációk ára alaposan meg fog ugrani, amint az EU is beleszólást kap - tudtommal az .eu domainek már most is jóval drágábbak.