MTI

Elektronikus jegyeladási rendszer a Jászkun Volánnál

A menetjegyek és bérletek eladásához korszerű elektronikus rendszert alakítanak ki a szolnoki székhelyű Jászkun Volánnál; az utastájékoztatás minőségét is javító tendert közbeszerzési eljárás keretében az IQSYS Informatikai és Tanácsadó Zrt. nyerte el.

A fejlesztések során minőségi változásra lehet számítani majd az utasok kiszolgálásában és tájékoztatásban elsősorban Karcag, Kisújszállás és Tiszafüred vonzáskörzetében, ahol kezdetként 36 helyközi járatú buszon működik a rendszer - mondta el Pozsonyi István termelésszervezési igazgató. A projekt európai uniós és állami támogatással, az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásában, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség közreműködésével valósul meg, összértéke több mint százmillió forint. Ennek jelentős része, mintegy nyolcvanöt millió forint vissza nem térítendő támogatás.

A szakember tájékoztatása szerint a fejlesztés az elektronikus jegy és bérlet értékesítés mellett lehetővé teszi, hogy nyomon követhetők legyenek a helyközi járatok. Az utasok az internet vagy mobiltelefon segítségével megtudhatják, pontosan hol jár az autóbusz, milyen időpontban érkezik meg egy-egy megállóba. Ezzel a menetrend betartása számon kérhetőbb lesz. A folyamatos utasszámlálás is lehetővé válik, így a járatok jobban az igényekhez igazíthatók. A rendszert 2009 novemberében tervezik üzembe állítani.

Rékasi Tibor, az IQSYS Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta: egy hónapon belül a második, nagy jelentőségű közlekedési forgalomirányítási megbízást nyerte el cégük. Ezt annak tulajdonította, hogy rendszerintegrátorként jelentős szakértelemmel rendelkeznek az ilyen jellegű feladatok megvalósítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torcipepe #1
    és mit takar pontosan ez az elektronikus rendszer?? bankkártyával történő jegyvételt, mágneskártyás bérletet, jegyautomatákat a megállókban?? erről miért nincs semmi?? miért csak annyi van a cikkben, hogy a buszokban lesz gps, ami megmondja hol járnak. ilyen a debreceni villamoson is van, kiírja hogy 4 perc a következő villamosig, de ha nem ér oda addigra, akkor már átvált órára, mert képtelen újraszámolni. illetve a régi villamosokon nem is mindben van, elég fura, mikor a menetrendben az van hogy 3-5 perces követési távolság, a kijelzőn meg azt látod: "Villamos érkezik: 23 perc múlva" csak mert épp a régi villamosokat volt kedvük elindítani.