MTI

Bizalmas amerikai nukleáris adatok az interneten

Tévedésből olyan szigorúan bizalmas információk kerültek az internetre amerikai atomlétesítményekről, amelyek szakértők szerint hasznára lehetnek hasadó anyagot kereső terroristáknak - írta a szerdai The New York Times.

Hétfőn egy 266 oldalas jelentés volt olvasható a washingtoni kormány nyomtatási hivatalának weboldalán. Bárki szabadon olvashatott a weben több száz olyan amerikai helyszínről és az ott folyó tevékenységről, ahol atomerőművek működnek, és atomfegyverekhez szükséges anyagokat tárolnak. Az internetes oldalról másnap távolították el az anyagot, miután a The New York Times érdeklődött a hivatalnál annak tartalma felől. A jelentést Barack Obama elnök májusban küldte meg a kongresszusnak felülvizsgálat céljából. Az okmányt az Egyesült Államok kormánya a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek szánta megküldeni.

David Albright, az Institute for Science and International Security vezetője szerint a véletlen publikálás esetleg olyan hasznos belső információkat nyújtott tolvajoknak és terroristáknak, akik hasadó anyag megszerzésére törekednek. Mint fogalmazott, az atomlétesítmények biztonságban vannak, de senki nem szeretné, ha a tolvajok tudnák, hogy hol tartja a házban a pénztárcáját.

A The New York Times szerint a dokumentum - amely nem titkos, hanem egy fokkal gyengébb, "szigorúan bizalmas" minősítésű - ugyan nem tartalmazott katonai titkokat, információkat atomfegyverekről, de több titkos laboratórium helye is szerepelt benne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ocsieu #3
    :D
    Naigen... Lesz xezer kíváncsi emberke, aki letölti, és közülük vagy 1% a potenciális érdeklődő... Hogy fogják a nem netes (cd, dvd, pednrive, ...) terjedést ellenőrizni? Kb sehogy... A terrorista meg leszedi toron keresztül... Ettől függetlenül az amcsik sokmindenre képesek, azon sem csodálkoznék, ha az adatok részben, vagy egészben fake információkat tartalmaznának...
  • GG #2
    vagy mézes madzag a terroristáknak. Figyelik kik töltik le és azokat megfigyelik. Ezt lazán eltudom hinni amcsikról.
  • Adamul #1
    ciki...