SG.hu

Egyre több a böngészőket módosító kémprogram

2008 októberében új károkozók tűntek fel a Sunbelt kémprogram-toplistáján: az első helyről továbbra is kirobbanthatatlan a Trojan.Downloader.Zlob.Media-Codec, ám a második helyen egy új trójai és ál-vírusirtó, a Trojan.Downloader.braviax küzdötte fel magát a teljes ismeretlenségből.

A károkozó hatékony védelem hiányában komoly fejtörést okozott számos rendszergazdának: fertőzött merevlemezeket sokszor csak úgy tudják teljesen megtisztítani a feltelepült braviax károkozótól és az általa letöltött többi kémprogramtól, hogy a számítógép merevlemezét egy másik géphez csatlakoztatják. Ilyenkor nem a fertőzött merevlemezről töltődik be az operációs rendszer, s az ebben az esetben passzív háttértárolóról könnyebb, de kétségtelenül időigényesebb eltávolítani a károkozót.

A harmadik helyre szintén egy újdonság, az Explorer32.hijacker került. Ez a kártevő eltéríti a webböngészőt, megváltoztatja a kezdőlap beállításait, illetve módosítja a böngésző keresési eredményeit. A negyedik helyen a Virtumonde reklámprogram található, amely régi ismerős: település után pop-up reklámokat jelenít meg a képernyőn, illetve egyéb káros alkalmazásokat is letölt. Az ötödik helyen a hamis biztonsági riasztásokat adó Trojan.FakeAlert áll, míg hatodiknak a Zango nevű reklámprogram-család futott be. A Zango sokszor keresőmotorként tűnteti fel magát, és olyan ingyenes szoftvereket, játékprogramokat, vagy képernyőkímélőket ajánl letöltésre, amelyek valójában tovább gazdagítják a Zango hirdetői hálózat reklámfelületeinek számát.

A hetedik helyen egy rootkit család, a Rootkit.TDss található, míg nyolcadikként szintén egy új reklámprogram, a Hyperlinks Rotator került a listára. A Hyperlinks Rotator is trükkös program, az internetkapcsolat sebességét figyelő alkalmazásnak tűnteti fel magát, közben pedig változatos pop-up reklámokat jelenít meg, így - mivel többféle, egymásra nem hasonlító hirdetést lát - a felhasználó nem gyanakszik egyetlen fertőzésre. A kilencedik helyen az Adware.Net.Adware reklámprogram, míg a tízediken az INF.Autorun kártevők családja található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #1
    Na ez egy jó cikk. Csak az a baj, hogy alig olvassa valaki.. Én azért adtam neki 5 csillagot. :)