SG.hu

Máris adatlopásra használják a Microsoft-sebezhetőséget

Alig jelentette be legnagyobb operációs rendszereinek sebezhetőségét a Microsoft, online bűnözői körök máris igyekeznek kihasználni azt. A Panda Security szerint sikerrel.

Nemrégiben hozta nyilvánosságra a Microsoft három operációs rendszerét (a Windows 2000-et, az XP-t és a Server 2003-at) érintő sebezhetőséget - a lehetőségre online bűnözői csoportok máris lecsaptak. A malware-ek, amelyek közül az egyik legjellemzőbb a Gimmiv.A trójai program, ezen a sebezhetőségen keresztül könnyedén beszivároghatnak a gépekre, és a legkülönfélébb személyes adatokat emelhetik el.

"Komoly problémával állunk szemben" - jellemezte a helyzetet Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. A szokásos e-mailes és fertőzött letöltési módokon kívül akár legitim oldalakon keresztül is terjedhetnek ezek a trójaiak, amelyek információkat gyűjtenek a felhasználó által begépelt webes, MSN Messengeres, Outlook Express-es jelszavakról, a különféle telepített patchekről, és a böngészőről. A trójaiakkal ráadásul távolról is irányítani lehet a gépet, amivel lehetőségek tárháza nyílik meg: például spammelésre, lopott adatok tárolására is használható.

"Mindenekelőtt nagyon fontos minden frissítés azonnali telepítése" - fűzte hozzá Sándor Zsolt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Abczola #6
  na pont a Panda? amelyik az egyik legrosszabb vírusvédelem, és tűzfal? LOL
 • gkalcso #5
  Ez nem a felhasználókról szól. Vegyél újat.
 • pezo77 #4
  Azert vannak ilyen lyukak a programokban, mert a kedves juzer keptelen kattintani, elmenteni, megnyitni a mellekletet; ehelyett elvarja, ha a kedves haverja egy vetkozos jelenetet kuld neki mailben, akkor az jatszodjon is le. Emiatt automatizaljak a programokat, ami azt jelenti, hogy a fejhasznalo megkerdezese nelkul vegrehajt bizonyos utasitasokat. Ha egy ilyen automatizmus nem tartalmaz egy adott vizsgalatot, es megtalaljak azt a modot, ahogyan ez tetszoleges feladatra felhasznalhato, akkor maris betoresra alkalmas lukrol beszelunk. Ertitek: ahelyett, hogy megtanulna a kedves juzer kattintani. Ehh.
 • szombi #3
  Nem értem.

  Miért vanak egyáltalán ilyen kapuk a rendszeren?

  Szerintem szándékos, mert a kormányok kikényszerítik szegény microsoftot,
  hogy hagyjon nyitva ilyen kapukat, hogy a kóórmány belemászhasson
  a terroristák meg a pedofilok gépeibe, mintha jobb dolga nem is lenne...
 • endrev #2
  Eddig is Mac-et használtam, de mostmár...
 • GG #1
  Ja egy újjabb indok hogy frissítsünk mi? Szerintem maga a win egy trójai ami gyűjti az adatokat a patchelés közben.