SG.hu

Konferenciát tartott a Teleház Szövetség

Komoly fejlesztések, átgondolt, összefogásra épülő közösségi tér szolgáltatás kialakítások, és a meglévő hálózat tagjainak kommunikációja volt a fő téma a Magyar Teleház Szövetség Csillebércen tartott konferenciáján.

A legérdekesebb előadások arról szoltak, hogy a magyarországi lakosság döntő hányadának életterét jelentő vidéki kisközösségeket segítő intézményrendszer kiépítése indult meg a Földművelésügyi Minisztérium Integrált Közösségi Szolgáltatási Tér - (továbbiakban : IKSZT)-programjával. Ezt a közel 30 milliárd forintos támogatással megvalósuló, két lépcsős pályázatként megjelenő programot Halmai Gáborné, országgyűlési képviselő, a program-felelőse mutatta be a közel száz résztvevőnek. A képviselő-asszony rámutatott: “A 30 000 fő alatti települések 5 %-án nincs kulturális közintézmény".

Az IKSZT-k információkat nyújtanak foglalkoztatási,tanulási, ifjúsági, egészségügyi ,hivatali ügyintézési stb. témákban, gyermekfelügyelet (!) és szakszerű személyes tanácsadás várja majd a betérőket, tehát egy eddig hiányzó, életszerű szolgáltatásokat összefogó helyiség lesz. Cél, hogy az új intézmény egy "nyitott ház legyen", "ahol szembe jön az információ"- fogalmazott Beke Márton, a HROD (Közösségi Társadalomfejlesztési Központ) szakmai igazgatója a következő előadásban.

Az IKSZT program számos ponton kapcsolódik a teleházak hálózatához. Az 1001 új pályázó között számos teleház is található, akik a második kör, a tényleges támogatás elnyerése után tudnak belefogni a fejlesztésekbe. Az 1001 pályázó egyébként átlagosan 1300 lelkes települést takar, és összességében mintegy másfél millió ember mindenapi életminőségét javíthatná a nyertes pályázatokon megvalósuló IKSZT-k létrejötte. A tizenöt éves teleház hálózat azonban nemcsak az új kezdeményezések, hanem a mozgalommal párhuzamosan pár éve megjelent e-Magyarország Pontokkal való együttműködés megerősítését is kezdeményezte.

A konferencián előadóként vett részt Cseterki Imre, az eMOP-okat is működtető NT Kht. Igazgatója, aki a közös célokat és a közös feladatokat vette sorra. A működő eMagyarország pontok számát 1300 körülire saccolta, ezek felmérése folyamatban van. Meghökkentően kevesen pályázatak (kb. 600-an, a várt ezer helyett) az NT KHt. Közösségi információs pontokról szóló pályázati támogatására. (KIHOP) Ennek okát jó önkritikát gyakorolva a korábbi pályázatok bürokratikusan nehézkes elbírálásának és kifizetésének elhúzódásában, a szakmai programok és fejlesztések elmaradásában látta Cseterki Imre.

A konferencián szó volt még az MTSZ és a Hayico (Magyarországi Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodák Szövetsége) idén indult, 21 millió forintos keretösszegű projektjéről. Az Infokoalíció a Magyarországon közösségi információs pontok hálózataitól érkező információk alapján egységes adatbázist alakítsunk ki.- mondta el előadásában Fabulya Edit , az MTSZ társelnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!