MTI

Jöhetnek a nyílt forráskódú kormányzati szoftverek

Szabad az út a nyílt forráskódú szoftverek és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások beszerzése előtt a költségvetési intézmények, valamint a közoktatás és a felsőoktatás számára - jelentette be Baja Ferenc infokommunikációért felelős kormánybiztos csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Az ezt lehetővé tevő közbeszerzési eljárásról szóló felhívás napokon belül megjelenik magyar nyelven az Európai Unió Hivatalos Lapjában, valamint a TED-adatbázisban (ted.europa.eu) előreláthatóan a jövő hét folyamán. A felhívásban ugyanakkora, 12 milliárd forintos keretösszeg szerepel a nyílt forráskódú szoftverekre vonatkozóan, mint a Microsoft- és a Novell-termékekkel kapcsolatban.

Baja Ferenc közlése szerint a döntés célja, hogy Magyarországon növekedjen a verseny, s a szakmai és a tudományos szervezetek esélyt és lehetőséget kapjanak arra: összefogva más piaci szereplőkkel, erősítsék a nyílt szabványokon alapuló gondolkodásmód, tevékenységek és társadalomszervezés elterjedését. A kormánybiztos reményei szerint a magyar informatikai piacban van olyan erő, hogy képes lesz valós szolgáltatási alternatívát nyújtani a zárt rendszerű, kódolt szoftverek szállítóival szemben.

Bódi Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára elmondta: az elmúlt öt évben komoly szakmai munka folyt e lehetőség megteremtéséért. 2004-ben állt fel a Szoftver Kompetencia Központ, ahol azt vizsgálták, mit lehet kihozni az ilyen típusú támogatási rendszerekből. A központ azonban mindössze egy évig működött. Jelenleg a kompetencia központ újraindításáról tárgyalnak a szabad szoftveres cégcsoportokkal annak érdekében, hogy e szoftverek hatékonyságának bemutatásával segítsék az átállást a közigazgatási szerveknél, a közoktatási intézményeknél - mondta a szakállamtitkár.

A támogatási keretösszeg csak a licencekre vonatkozik, az átképzések költségeit az intézményeknek kell állniuk. Bódi Gábor szerint az idei próbaév lesz, a kezdeményezésnek sokféle végeredménye lehet, elképzelhető, hogy nem sikerül élni a lehetőségekkel, de az is lehet, hogy nem remélt mértékben történnek meg a lehívások.

Keresztesi János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke a döntést abból a szempontból tartja stratégiai jelentőségűnek, hogy végre Magyarországon is elindulhat egy olyan közösségformálás, amelyre eddig még nem volt lehetőség. Valamint megindulhat e területen a műhelymunka és a szakemberképzés is. A nyílt forráskódú szoftver olyan programot jelent, amelynek működése szabadon, bárki által megismerhető, tanulmányozható, felhasználható, fejleszthető, a fejlesztés pedig szabadon terjeszthető és továbbadható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rexhawk #4
    lol, sg-n open sourceos hír, ilyen is ritkaság számba megy itt.
    Az élénk az érdeklődés a Linux iránt a gazdasági válság idején cikk még várat magára és kiváncsi leszek ápr 23.-án megjelenik-e az Ubuntu megjelenéséről szóló cikk
  • Sanyix #3
    De ha ingyenes, ők akkor is megoldják hogy ne legyen az, és mehet a mutyizás :)
  • Dj Faustus #2
    A nyílt forrás nem feltétlenül jelent ingyenességet. Vannak olyan fizetős szoftverek, amelyekhez hozzácsatolják a forráskódot.
  • szombi #1
    "A támogatási keretösszeg csak a licencekre vonatkozik"

    Milyen k**rva licenszekre? Hol vannak licenszek a nyílt szoftvereknél???
    Az összeg teljes mértékben fordítható oktatásra, és negyedannyiba se kerül mint a zártrendszerű licensz...