SG.hu

Esélyt jelent a Digitális Közmű kialakítása

A Digitális Közmű kialakításával mintegy 2200 település kapcsolódhat az internetre. Segítségével nem csupán hazánk lemaradása csökkenthető digitális téren, de a fogyasztói árversenyre is kedvező hatással lehet.

Egyeztetési fázisba lépett a Digitális Közmű projekt: a mintegy 2200 település elérését célzó program keretében a XXI. század "közművét", az internetet építik ki magas színvonalon; így a legkorszerűbb informatikai infrastruktúra a Magyarországon rendelkezésre álló humán erőforrásokkal együtt ismételten piacképessé teheti hazánkat Európa és a világ számára.

"Az internethálózat az információs társadalom alapköve - hangsúlyozta Debreceni Győző, az Infokommunikációért és E-közigazgatásért Felelős Szakállamtitkárság Infokommunikációs Főosztályának vezetője - ugyanakkor a mai magyar internethálózatok fejlettsége még nem minden esetben éri el a megfelelő színvonalat. A kapacitás szűkös, ráadásul vannak "fehér" és "szürke" települések, vagyis olyan helyek, ahol nincs lefedettség, vagy be vannak kapcsolva ugyan, de csak egy szolgáltatón keresztül, ami nem tesz jót a versenynek.

A Nemzeti Digitális Közmű projekt már előkészületben van: szakértők szerint a nagyarányú kapacitásbővítés, vagyis a beruházás viszonylag rövid idő, akár egy-másfél év alatt is lezajlik, az előkészületi fázissal együtt azonban hosszabb a projekt megvalósításának teljes időtartama. "A források előteremtése mellett a projekt megfelelő előkészítése a legfontosabb feladat, hiszen már meglévő, állami tulajdonú elemek is részét képezik a majdani közműnek" - fűzte hozzá Debreceni Győző. "Ilyen például az MVM tulajdonában lévő gerinchálózat, de beszélhetünk MÁV, illetve az Állami Autópálya tulajdonában lévő hálózatokról és alépítményekről is."

A Nemzeti Digitális Közmű az elérési technológiák és az árak versenyébe egyaránt élénkülést hozhat a szakértők szerint. "Az optikai gerinc- és körzethálózat hatalmas kapacitásai nagykereskedelmi szinten lépnek a piacra" - magyarázta Debreceni Győző. "Minden szolgáltató hozzáférhet, hiszen ún. open access hálózatról van szó; ezáltal új szereplők is megjelenhetnek a piacon, akik modern, versenyképes szolgáltatást biztosíthatnak, akár új, nálunk eddig nem használt technológiák alkalmazásával is."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!