MTI

Elektronikusan is kitölthetők az EP-választás nyomtatványai

Elektronikusan is kitölthetik a listát állítani szándékozó pártok és a választópolgárok a június 7-ei európai parlamenti (EP) választás nyomtatványait az Országos Választási Iroda (OVI) internetes oldalán.

Az EP-választásra megújított világhálós oldal - amely a www.valasztas.hu címen érhető el - egyszerű, áttekinthető, és a korábbi választások alkalmával megszokott menürendszerrel működik. A honlapon a választással kapcsolatos összes törvény, rendelet megtalálható, így a választás legfontosabb határidőiről, határnapjairól szóló rendelet is. Emellett a naptár menüpontban a választási folyamatra vonatkozó összes lényeges időpontot összefoglalják.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) menüpontban a testülettel kapcsolatos minden lényeges információt naprakészen közlik: a határozatok, közlemények mellett a nyilvántartásukat kérő és a nyilvántartásba vett szervezetek listája is olvasható lesz. A pártok hétfőtől, március 30-tól kérhetik nyilvántartásba vételüket az OVB-nél. A honlapon tájékoztatást olvashatnak ennek részleteiről, valamint a választási bizottságokba delegálás módjáról, a választási kampányról. Megtalálhatók és letölthetők továbbá azok a nyomtatványok, amelyek szükségesek lehetnek nemcsak a pártok, de a választók számára is: így például az, amelyen a választáson indulni szándékozó pártok kérhetik nyilvántartásba vételüket, vagy amelyen a listát jelenthetik be.

Már szerepelnek az oldalon azok a nyomtatványok is, amelyen uniós állampolgárok kérhetik a magyarországi névjegyzékbe vételüket, ha itt akarnak szavazni. A külföldön, valamint a Magyarországon, de nem a lakóhelyen történő szavazáshoz szükséges igazolás kérelme szintén fent van a honlapon. Újdonság, hogy a nyomtatványokat kitölthető formátumban találják meg az érdeklődők. Az oldalra felkerült a külképviseletek helye és az ottani szavazás ideje is. A külképviseleteken általában június 7-én, helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet szavazni, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, június 6-án szavazhatnak. A honlapon megtalálható az igazolással szavazók részére kijelölt szavazókörök listája is.

A szavazás napján olvashatók lesznek itt a részvételi adatok, a rendkívüli események és az előzetes eredmények is, miután minden tagállamban lezárult a szavazás. Az oldalról elérhető a választástörténeti adatbázis, amelyben 1990-től az országos választások és népszavazások archív adatai között kutathatnak az érdeklődők. A 2004-es európai parlamenti választás alkalmából hasonló internetes oldalt működtetett az OVI.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #1
    Hol van az OVI linkje?