Berta Sándor

Enged a hamburgi ultimátumnak a Google

A keresőcég válaszolt Johannes Caspar hamburgi adatvédelmi biztos ultimátumára. Előre jelzik, mikor és hol fotóznak, azonban mivel az információkat az Egyesült Államokban dolgozzák fel, a végterméket már lehetetlen ellenőrizni.

"Pontosan, a határidő lejártakor reagáltunk az ultimátumra. A honlapunkon jelezzük, mikor és melyik városban közlekednek a kamerás autóink, így a háztulajdonosok előre közölhetik, ha nem akarják, hogy a házuk a fotókon szerepeljen. Leginkább azt szeretnénk, ha a képeken egyetlen személy sem látszódna. Mi ugyanis csak az utcákat és a házakat akarjuk megmutatni" - jelentette ki Stefan Keuchel, a Google szóvivője. A szóvivő hozzátette, hogy több egyeztetés során sikerült a részletkérdéseket is tisztázni. Keuchel rámutatott, hogy az adatvédelmi szakemberek legtöbb követelésének, például a járókelők arcának vagy a rendszámok felismerhetetlenné tételének kérdésében már korábban meg tudtak állapodni.

Johannes Caspar üdvözölte a vállalat állásfoglalását, azonban továbbra is bírálta a Google-t amiatt, mert nem garantálta, hogy az eredeti felvételeken is felismerhetetlenné teszi az arcokat és a rendszámokat. Sőt, a szakember elmondta, hogy vannak olyan információik, miszerint az eredeti anyagokat a német leányvállalat már továbbküldte az Egyesült Államokba, hogy ott feldolgozhassák. Így viszont adatvédelmi szempontból gyakorlatilag lehetetlen a folyamat ellenőrzése és csak remélhetik, hogy minden az előzetes megállapodásoknak megfelelően történik.

Caspar kifogásolta, hogy az internetes cég elutasította a feldolgozási folyamat végén az eredeti videók törlését. A cég azzal indokolta a döntését, hogy ezekre az anyagokra mindenképpen szükség van a szolgáltatás javításához. Ezt az érvelést viszont Caspar nem fogadta el és ez ügyben további egyeztetéseket kezdeményezett. A néhány napja kirobbant vitának azért van nagy jelentősége, mert a hamburgi adatvédelmi biztos foglalkozik a Google szolgáltatásainak németországi adatvédelmi értékeléseivel.

A Google Street View-t egyébként tavaly szeptemberben már Németországban támadták, legutóbb pedig hazánkban Jóri András adatvédelmi biztos fejezte ki aggodalmait a vállalat utcákat fényképező autói miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • B0nFire #5
  Elég baj az nekünk! Nem túl rövid történelmünk során mindig a németek (osztrákok, egyhülyeség) szekerét toltuk, aztán meg lehet nézni, hogy mi lett a vége! Hol tartunk mi most, és hol tartanak ők! Pedig ők csináltak két világháborút, ennek ellenére még mindig ők diktálnak! Nem furcsa azért ez egy kicsit? Miért nem pont a dánok, vagy az írek, vagy az izlandiak? A francért kell mindenkinek a németeknek gazsulálni? Kezdem érteni az angolokat, hogy kimaradtak ebből az jó buliból, amit EU-nak hívnak. Legalábbis bizonyos szinten.
 • blessyou #4
  ez már paranoia a németek részéről.
 • KillerBee #3
  Az a baj, hogy amit az idióta németek otthon megcsinálnak, az előbb-utóbb hozzánk is beszivárog.
 • B0nFire #2
  Mostmár tényleg le kéne radírozni az egész Németországot a térképről, néhány atombombával, a picsába!!! Ennyire ökrök nem lehetnek, már! Az sg-nek is faszt kell írni kétnaponta a hülyeségükről! Tisztára felcukkolom itten magamat rajta!
 • KillerBee #1
  A németek inkább a saját portájuk előtt söprögetnének, pl. foglalkoznának inkább a Deutsche Telekom disznóságaival.