Alex

Az adatvédelmi biztos aggódik a Google autói miatt

A Google utcákat fényképező autói az elkövetkező néhány hétben a magyar főváros utcáin cirkálnak. Jóri András szerint nem tisztázott, hogy mi az adatkezelés jogalapja, és a képeken szereplők hogyan érvényesíthetik jogaikat.

A Google Street View, azaz "Utcakép" szolgáltatáshoz szükséges fotókat készítő autók térképezik fel a várost. A sötét színű Opel Astrák tetején másfél méter magas torony látható, amire kilenc digitális kamera, lézeres távolságmérők, illetve GPS, 3G és Wi-Fi antennák vannak szerelve.

A szolgáltatás lényege, hogy a kameraállványból, lassan haladva 360 fokban körbefényképezi az adott terület minden szegletét, s rengeteg képet készítve egy panorámaképekből álló rendszert hoz létre, amely virtuális valósággá összeállva bejárhatóvá teszi az adott környéket. A fotók összeillesztve jelennek meg, kiegészülve a navigációt segítő kezelőfelülettel, így egy pontból kiindulva, lépésről lépésre végigjárható egy útvonal, felfedezhető egy kereszteződés.


Jóri András adatvédelmi biztos közleménye szerint azonban nem tisztázott, hogy mi az adatkezelés jogalapja a Google Street View és más, hasonló szolgáltatások esetében, illetve, hogy az érintettek miként érvényesíthetik hozzájárulási, tájékoztatáshoz való és tiltakozási jogukat a fényképezés folyamán. A szolgáltatás kapcsán az utcán tartózkodó járókelőkről, személygépkocsijukról, lakóházaikról készülnek nem valós idejű, személyes adataikat, például az arcot, rendszámtáblát, házszámot rögzítő fényképek. A nagyfelbontású digitális térfotókat az interneten teszi majd elérhetővé a Google a nyilvánosság számára, ezért az adatvédelmi biztos hangsúlyozza, hogy sem a fényképezés, sem az azt követő közzététel során nem hagyhatók figyelmen kívül a magánszféra védelme és az adatvédelem szempontjai.

Jóri András tagja az Európai Unió 29-es Adatvédelmi Munkacsoportjának, amely jelenleg is vizsgálatot folytat a Google Street View tevékenységével kapcsolatban. A biztos figyelemmel kíséri a szolgáltatással összefüggő adatkezeléseket, így például azt, hogy tájékoztatja-e a cég előzetesen az érintetteket a fényképezésről, adataik rögzítéséről, továbbá, hogy az arcokat, a rendszámtáblákat kitakaró szoftvert már az adatrögzítéskor automatikusan, vagy csak azt követően alkalmazzák-e.

A biztos felhívja a figyelmet a szolgáltató tevékenyégével kapcsolatban arra, hogy a rögzített és kitakart, anonimizált képek semmilyen technológiai eljárással nem szabad, hogy visszaalakíthatók legyenek. Az arcok és a rendszámok automatikus kitakarásának módszere - ahogyan arról a Google is tájékoztatott - nem tökéletes, így előfordulhat, hogy az érintettek szándéka ellenére személyes adataik is felkerülhetnek a világhálóra.

Jóri András közleménye szerint bárkinek jogában áll tiltakozni személyes adatai ilyen módon való közzététele ellen, így biztosítani kell a lehetőséget és eszközt, amellyel a személyes adatokat tartalmazó fényképek eltávolítása kezdeményezhető, valamint a hatékony eljárást, amely a tiltakozás eszköze lehet. Az adatvédelmi biztos felhívja a figyelmet arra is, hogy egyes objektumok fényképezése nemzetbiztonsági érdekeket sérthet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #39
    Ez naon jó! Nyilvános vizelés(ek), gyereket lelövik az utcán, részeg gördeszkás beájulva, drogügyletek, éppen lángoló ház, utcai verekedések. A többi csak poén. Habár hogy pont a Google autó vágja el az őzet, kicsit fura. Lányok kivillantják a cickót, meg valaki megkéri a párja kezét, ezek jó poénok.

    Mi ebből a tanulság? Nem kell az utcán vizelni, verekedni, lövöldözni, droggal bizniszelni. Vagy talán ezeknek az embereknek az érdeket védi az adatvédelmi biztos?
  • HiddenTruth #38
    Google Street View Top10 ehh

  • B0nFire #37
    Pontosan erről van szó, mivel az emberek nem hülyék, bármennyire is megpróbálja a média úgy beállítani, hogy a köznapi embereknek állandóan fogni kell a kezét, és gardírozni. Nem adja meg a privát telefonszámát és kész.

    Amikor ehhez hasonló dolgok felmerülnek, érdekes módon sosem az utca embere aggodalmaskodik, hanem a Zombucman. Ő meg hivatalból aggódik, mondhatni ezért kapja a fizetését. Aggódjon. De ne írja meg az újság.
  • hangulati #36
    Állvánnyal is lehet mosott képeket készíteni...
  • homeless #35
    Érdekes, hogy akik a német pedofiltörvénynél mindenféle összeesküvéseket láttak, azok most a google-t védik:))) A neten sokkal nagyobb hatalommal bír a google, mint egy szaros Németország.
  • hangulati #34
    ha veletlenul ketszer menne el, bocsanat.
    hat, egy szo, mint szaz, ha adatvedelmi lennek en is biztos aggodnek a google autoi miatt. Magam inkabb az adatvedelmi biztos miatt aggodom. Bar, miota fenykepezni szabad, azota ez szamomra nem kerdes. Talan, ha naponta frissitenek. Errol azonban egyelore nincs szo. Szoval, inkabb koszonom szepen. Gondolkozzunk el inkabb pont itt, az SG-n reklamozott "szolgaltatason". IQ teszt. wow. kitoltod, de, ha szeretned megtudni az eredmenyt, meg kell, hogy add a mobilszamod. Valamiert nem szimpi. Ti hogy vagytok ezzel?
  • Adenoma #33
    emeljük a tétet. akinek a kutyája éppen a "dolgát végzi" a képen, az kap 1 rekesz sört
  • hiba #32
    szerencsére a technika és innováció sokkal nagyobb léptekkel halad mint egy böszme állam-szerkezet

    ha kizárólag az állam jogrendszerétől függne
    internet se lehetne meg semmi amit nem ellenőriznek es kulon eljárás után döntetének az igénybevétel lehetőségéről :)

    ez mázli
    kulonben mindent megkúrnának a jogi-guruk (igy is már tul sok mindenbe kontárkodnak) és gyakorlatilag semmi fejlődés nem lenne :)

  • endyxx #31
    Hát tudjátok... az utcaképet én élőben szeretném látni, nem egy évekkel előbb felvett videóból vagy képekből összerakott akármi. Aztánmeg. Hamár utcakép, akkor féljenek a rablók, gyújtogatók, pedofilok. Na ez.
  • B0nFire #30
    Kedves Ombuc-men!

    Amennyiben meglátom a saját lakásomat a képen, azt le kell bontani, illetőleg el kell költöznöm a városból és meg van oldva. Gyakorlatilag minden egyes épület üzemeltetőjétől/tulajdonosától beleegyező nyilatkozatot kell aláíratni, hogy lefényképezhesse. Nem csak a Google-nak, hanem a hazánkba látogató, azt minduntalan fényképező turistáknak is! Ez ugye megoldható?

    Ha tudna egy hangyafasznyit is a digitális képalkotásról, eleve nem beszélne ilyen marhaságot, hogy a kitakart képeket valaki visszaalakítja, mivel ez lehetetlen, mivel az elveszett információt nem szerezhetjük vissza. Ez kábé egyenlő azzal, hogy a fát szétforgácsolhatom, azonban a forgácsból már nem csinálhatok újra fát. Teccikérteni???

    "..tájékoztatja-e a cég előzetesen az érintetteket a fényképezésről..." - Tetszik tudni még vagy két ilyen marhaságot kérdezni? Gondolom, a Google-nak levélben kell minden magyar személyt előzetesen kiértesíteni, akik majd egy hét múlva lesznek az utcán a fényképezéskor!!! Nem tudtam, hogy a Google munkatársai a jövőbe is látnak. Ebben az esetben jövedelmezőbb vállalkozásba is foghatnának nem?

    "..kitakaró szoftvert már az adatrögzítéskor automatikusan, vagy csak azt követően alkalmazzák-e." - Nem tökmindegy, hogy eleve úgy fényképezik, vagy utólag takarják ki Fotosoppal??? Vagy netán arra tetszik gondolni, hogy a gonosz, rossz Google-terroristák feljegyzik Gipsz Jakab autójának a rendszámát, azt megtartják saját maguknak, így később mindenféle visszaélést tudnak elkövetni az adatok birtokában???

    Talán nem mindig saját magából kellene kiindulni.