Berta Sándor

Egyre élesedő vita a Skype és a mobilszolgáltatók között

A mobiltársaságok jelenleg leginkább az internetes telefon-szolgáltatásoktól tartanak. A Skype egyre több készüléken jelenik meg, és a cégeknek ez cseppet sem tetszik.

A mobiltársaságok - okkal - komoly konkurenst látnak a VoIP-szolgáltatókban, hiszen a Skype-beszélgetések percdíjai a töredékébe kerülnek a mobilhálózatokban folytatott hívások percdíjainak. Ugyan hiába csökkenek a tarifák, a vállalatok féltik a megszerzett pozícióikat és minden eszközt bevetnek a Skype ellen. A multik azzal sem törődnek, hogy a lépéseikkel az előfizetőik körében is nemtetszést váltanak ki. A Skype jönne, látna és győzne? Nos, lehet, de az biztos, hogy a feje tetejére állítaná a jelenlegi üzleti modelleket.

Pedig az Apple és a Research in Motion (RIM) már megnyitotta a készülékeit a VoIP-szolgáltató előtt és mind az iPhone, mind pedig a Blackberryk támogatják a Skype használatát. A példájukat a Nokia is követi, amely a következő hónapokban dobja piacra az N97-es modelljét. Az eszköz telefonkönyvében a felhasználók már láthatják majd, hogy melyik Skype-kapcsolatuk van éppen online. A mobilszolgáltatók ennek ellenére egyelőre hajthatatlanok.


"A telefonálást nem fogjuk kiárusítani" - közölte a Vodafone egyik menedzsere. A T-Mobile egyik illetékese hasonlóan reagált: "Nem engedjük tönkretenni az üzletünket." A helyzet annyira súlyos, hogy már az Európai Unió illetékes biztosa, Viviane Reding is állást foglalt a kérdésben. A politikus kijelentette: "Minden felügyeleti szervet felszólítok, hogy kezdeményezzen jogi eljárást azon vállalatok ellen, melyek a piaci hatalmukat felhasználva akadályozzák az innovatív szolgáltatások elterjedését. Az internetes telefonálás olyan technológiai siker, amelyet Európában kiemelten akarunk támogatni."

Az ellenállás Németországban a legnagyobb: a T-Mobile április elején jelezte, hogy blokkolni akarja a népszerű VoIP-szolgáltatást, mire válaszul a Skype tulajdonosai közölték: ezzel a lépéssel a cég megsérti a szabad versenyhez fűződő jogot. Ausztriában viszont a T-Mobile ügyfelei nyugodtan használhatják a VoIP-programot. Ugyanez a helyzet Nagy-Britanniában is. A szigetországi "3" nevű szolgáltató két éve kínál egy Skypephone-t,és arra bátorítja az ügyfeleit, hogy telefonáljanak az interneten.

Mindenesetre, hogy ha a mobilszolgáltatók nem engednek, akkor könnyen az Európai Unióval találhatják szembe magukat és ez számukra nem sok jót jelent. Elég csak arra gondolni, hogy az EU az SMS- és a roaming díj-csökkentések ügyét is keresztülvitte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #16
    Kapcsolódó hír:
    Ezek a rohadt telkók gigászi profitot zsebelnek be minden évben.
    Mert a fogyasztók azért bizony hülyék.
  • Miss Popolina #15
    Kapcsolódó linkek

    http://fring.com
  • Ranbó #14
    Kapcsolódó linkek

    http://www.nimbuzz.com
  • Ranbó #13
    Ja a Nimbuzzal még lehet beszélgetni az MSN-en és a GTALK-on is !, ezenkívül pedig chateslésre is lehet használni kb. 15 messenger platformon (Jabber, GADU-GADU, ICQ, Yahoo , AIM stb..)
  • Ranbó #12


    Ehhez már csak annyit fűznék hozzá, hogy a Skype natív kliense egyenlőre béta állapotban van és beszélgetésre NEM, csak csetelésre lehet használni, illetve a beszélgetésért Skype-Out számlát kell nyitni és vezetni.

    A Nimbuzz nevű klienssel viszont Symbian S60 rev 2. -től felfele, viszont Skype-2-Skype hívásokra is lehet használni, függetlenül a használt hálózattól, ami lehet GPRS/EDGE , amit a mobilszolgáltató biztosít, de lehet WLAN is saját vagy ingyenes WiFi hotspoton keresztül.
  • Ranbó #11
    Éppen elég nagy büntetés annak a mobilszolgáltatónak, amelyik
    blokkolni MERÉSZELI a Skype-ot, hogy nem lesz több előfizetője.
    A másik meg hogy kit érdekel melyik mobilszolgáltató mit blokkol, ma a
    WLAN telefonok idején, mikor kimegyek a parkba és még csak nem is GPRS/EDGE
    hanem WLAN hálózatból INGYEN Skype-zok...
  • 5c0rp330n #10
    dögöljenek csak éhen a kicseszett pénzéhes mobilszolgáltatók. nem vitatkozni kéne a skype-al, az már régen rossz. jobbat mutatni kell. ha nem tudnak, pusztuljanak. undorító idióta bürokrata pénzéhes senkiházik.
  • Gabe Dearborne #9
    Na jó, gyerekek. A technikai fejlődésnek mindig voltak kerékkötői, és megjósolom, hogy mindig is lesznek. De ettől a világ még nem áll meg.
  • Yv@n #8
    Jahaj. A fenntartási költségek minimálisak ilyen esetben, nem kerül jellemzően többe a fenntartás a használat függvényében(nem kopik el a drót).

    Nyilván a kiépítés nagy beruházás, aminek meg kell térülni, és persze nem azt mondom hogy ingyen kell szórni az áldást, de most jópár cucc mesterségesen van magas áron tartva.
  • okosan gyerekek #7
    Félreértettek az urak, én Skype-2-skype hívásokat csinálok, így csak a napi első felcsatlakozásom fizetem meg, ami 30 penny, tehát 100 forint. Innen úgy sincs valósidejű kommunikációs igényem, csak a napi egyszer-kétszer élmény megosztásra használom. Amit akár akkor is csinálhatunk, amikor az otthoniak a számítógép előtt vannak, míg én Symbian-ről akár az utcáról is fel tudom őket hívni. Ez nekem már kielégítő, de talán igazatok van, a probléma nálam viszont a Fring-nél kezdődik, én Nimbuzz párti vagyok.