Berta Sándor

Blokkolná a Skype-ot a T-Mobile

Keserű csalódás érheti a népszerű VoIP-szoftvert használó internetezőket, ugyanis a T-Mobile blokkolni akarja a program használatát.

A Skype várhatóan a napokban jelenti be az Apple iPhone és a Blackberry készülékeket támogató verziók megjelenését. Az örömbe azonban némi üröm is vegyül. A T-Mobile ugyanis, amely számos európai országban az iPhone termékek exkluzív forgalmazója, jelezte: hálózatában blokkolja majd a Skype-beszélgetéseket. "A hálózati teljesítményünk megóvása elsődleges szempont a számunkra" - közölte Alexander von Schmettow, a T-Mobile szóvivője.

A menedzser közlése szerint ennek oka, hogy a 3G-s hálózatban való kapcsolatok engedélyezése esetén az adatátviteli sebességek nagy mértékben lecsökkennének és akár a hálózatok is túlterhelődhetnek. Ezenkívül a vállalat nem tudná a megszokott minőséget garantálni a Skype-beszélgetések esetén. A csalódott ügyfelek pedig emiatt nem a VoIP-szolgáltatót, hanem vállalatukat tennék felelőssé. A szabályozás kiterjed majd a T-Mobile WLAN-hotspotokra is.

Szakértők szerint ugyanakkor az intézkedés valódi hátterében az állhat, hogy a cégnek nem érdeke a Skype-hívások engedélyezése, mivel nem keres velük egyetlen eurócentet sem. Éppen ezért várható, hogy hasonló korlátozásokra kerülhet sor az iPhone, a Blackberry és más mobil készülékek esetében is, feltéve persze, ha az technikailag megvalósítható. Von Schmettow egyébként arra hivatkozott, hogy az ügyfelekkel kötött szerződések apró betűs részei egyértelműen kimondják: a T-Mobile hálózatában a VoIP és az azonnali üzenetküldők használata nem képezi a szerződés részét.

A Skype vezetői remélik, hogy a német vállalat példáját nem követik más szolgáltatók és hogy a cégek előbb vagy utóbb módosítják álláspontjukat. Bizakodásra ad okot, hogy a T-Mobile osztrák leányvállalata már jelezte: nem követi a példát. Katrin Scharl, a T-Mobile Österreich szóvivője ezt azzal indokolta, hogy nem hiszik, hogy a VoIP-szolgáltatás jelentős mértékben csökkentené a forgalmukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #62
    Egyértelmü a percdíjjaikat féltik. Ilyen pl a push to talk szolgáltatás. Az is alapból le van tiltva. Legalábbis a vodánál de gondolom a többi szolgáltatónál is le van tilva. Nem szeretik ha "ingyen" beszélnek az ö hálózatukon.
  • who am I 7 #61
    meg az ilyen antiszemitázó szellemi toprongyok is mint te
  • ocsieu #60
    A jelenlegi (es a jovoben kialakulo) helyzetet a mobilgyartok es mobilszolgaltatok csakis maguknak koszonhetik. Ha atalanydijert lehetne esszeru keretek kozott korlatlanul smsezni, mmsezni, hanghivasokat es videohivasokat inditani, fogadni, akar kulfoldon is realis aron, skypenak sok esetben eselye sem lenne... De amig havi 5-6000bol mms, sms helyett van korlatlan, NEMZETKOZI mail, meg IM chat, nemsokara hanghivas is menni fog mobilinteneten, meg az iPhone-on is (win mobilerol, symbianrol, androidrol nem is beszelve), megis mire szamitottak??? Mobilelofizetes eseten maganelofizetokent meg koltsegkontrollra, prepaideseknek egyes szolgaltatoknal meg online reszletes hivasreszletezore sincs lehetoseg sajnos. Halozaton belul is durva arak vannak sms, mms, hang es videohivas eseten is, idoszaktol fuggoen. Es egy mobilszambol mar nem derul ki a hivott fel szolgaltatoja, igy a percdij sem... Nokianak reges regen volt jopar remek otlete, ami gondolom a mobilszolgaltatok miatt nem terjedt el... Koltsegkontroll, aktiv telefonkonyv, stbstbstb Ha a mobilszolgaltatoknak egy kis eszuk lett volna, rajohettek volna, hogy a mobiltelefonia hasznalhatosagat, funkciojat az IM-ekhez (skype, msn...) hasonlova kell tenni!!! Sulyos penzek es egyertelmu tapasztalatok, visszajelzesek alapjan meg mindig NEM jottek erre ra! Mar varom a mobilszolgaltatok asvahoz es tarsaihoz hasonlo, aljas, korrupt, tolvaj jogvedo banda megjeleneset... Az sajnos hab a tortan, hogy a Skype p2pszeruen muxik... :(
  • kukacos #59
    Valóban ez a jövő. Még csak nem is igazán ISP-k lesznek, csak a last mile drótot helyettesítik. Alighanem vége az extraprofitok korszakának.

    Én a már most fennálló anomáliákon röhögök. Ma telepítettem a skype lite kliens-t egy mobilra, java-s alkalmazás, ami semmi mást nem csinál, mint hogy letölti az online státuszokat, elküld üzeneteket akár http-n egy központi szerverre, ha pedig tárcsázol róla, felhív egy skype által üzemeltetett számot helyi hívás díjáért, ahonnan a skype hálózatára kapcsolódsz. Magyarán GPRS meg alap voice elég hozzá. Namost a vicc az, hogy a szóban forgó cég (virgin mobile) 30p-ért naponta hagyja, hogy 25 megáig korlátlanul webezz és így skype-on chatelj (mondjuk 10 millió karakter?), míg három SMS (480 karakter) ugyanennyibe kerül.

    A skype üzenetküldése fajlagosan húszezerszer olcsóbb. Abszurd.
  • Azorut #58
    Egyébként eddig abszolút semmi bajom nem volt a t-online-nal. Igaz legelőször 512kbps netet kötöttek be hozzánk az egy megabites helyett, de amikor ezt észrevettem pár napon belül minden fennakadás nélkül javították.

    Mobilinternet először vodás volt, aztán T, mert a voda...najó ez hosszú, lényeg az, hogy a témobilinternettel eddig nincs gond.

  • Azorut #57
    Utánajártam, a saját itthoni adatforgalmamat elemeztem. Az eredmény szerint a VoIP valóban lényeges mennyiségű adatforgalmat használ.

    EZ NEM MINDEN!!
    A kutatásomból kiderül, hogy a legjelentősebb adatforgalmat a webböngészők generálják, méghozzá nagyjából 80%ot!!!!

    Javaslom a T-Onlinenak, hogy a jövőben, a hálózat túlterhelése ellen, illetve a szolgáltatás minőségének érdekében szüntessék be a webböngészők támogatását.

    SŐT!!
    A TCP/IP/UDP/HTTP/FTP protokollok teljes blokkolásával 99,99%-ban lehet csökkenteni a terhelést.
  • sirpalee #56
    Arra nem gondol senki sem, hogy jelenleg az iphone-on skype hívások nem mennek 3g-vel. Csak akkor engedi, ha wlan-ra vagyok csatlakozva.
  • roliika #55
    Pedig de. DRM úgy működött vala, hogy letöltötted a belegányolt mp3-at amit jódrágán megvettél...voltbenne pár sor paraméter ai leírta hogy mennyi időn át hallgathatod, aztán kalács. Pár éve... vagy talán 1 itt ismertettem a pontosabb részleteket, és hogy melyik paraméter mit jelent. Aztán bevezették azt a drm védelmet, hogy az egész zene egy kódoláson megy át és csak DRM képes szoftverrel volt lejátszható...viszont pár hétre rá megjelentek a dekódoló szoftverek. Aztán az ujabb generáció már egy filet hozott létre, amiben volt a licensz adatokra vonatkozó utasítás sor...ezt a picit file-t kell csak módosítani ahoz hogy bármikor bármilyen eszközön lejátszható legyen a cucc..ezt viszont ha jól emlékszem 4 nap alatt törték fel viszont a fejlesztés több mint 1 évet és brutál pénzeket vett igénybe.

    Az a helyzet, hogy ami szoftveresen kódolt, az dekódolható is. Dezdenek viszont rájönni hogy "tiszta" mp3-akat érdemesebb árulni mert hátha megis veszik, sajnos az Apple még nem tart itt...ja Apple és iphone/pod/akárm létezik egy progi amit csak rákell tolni és nem kell szarakodni az itunes kódolással...jó guglizást annak akit érdekel. Komolyan..szal adnák nekem azt a pénzt amit szoftos védelmekre költenek..amit az ember a netre rak, az el fog terjedni, tökmind1 hogy van védve jólenne észrevenniük.
  • Pepemix #54
    a mobil szolgaltatok csak szokjanak hozza hogy lassan ISP-kke degeneralodnak...
    aki elobb kapcsol az nyer. kovetendo pelda: angol THREE
  • Adamul #53
    nem tudom, én nem írtam alá hűségidőt, a telómat használtam modemként a laptophoz, és a voda ügyfélszolgálata adta azt a címet amit be kellett írnom... Ilyenről egy szót sem szólt. Ez esetben a tájékoztatásuk volt pocsék... Ellenben az sem utolsó, h a pannonnal ellentétben, h ha nincs 3G akkor nincs edge se a vodánál, csak gprs! Azért ez nemmind1 sztem..