Gyurkity Péter

Megadóztatnák a szöveges üzeneteket

Kalifornia saját programját finanszírozná ezzel, az appokat azonban kihagynák ebből.

Érdekes javaslat látott napvilágot a tengerentúlon, pontosabban Kalifornia államban, amely hosszú ideje küszködik különböző pénzügyi és társadalmi problémákkal. A liberális-demokrata fellegvárban (a környezeti katasztrófák, erdőtüzek és a vízellátás) mellett több, hosszú ideje meglévő program finanszírozása is gondokat okoz, ezt orvosolnák most egy újabb adóval.

A Public Utilities Commission (PUC) által közzétett anyagban arról a javaslatról olvashatunk, amely a rövid szöveges üzenetekre vetne ki adót. Ez egy meglehetősen hosszú ideje tartó vitát zárna le, az illetékes bizottság ugyanis még a kilencvenes évek elején, a mobil készülékek elterjedése előtt, a hagyományos (landline) telefonokra vonatkozóan alkalmazta a szövetségi kormányzat előírását, amely az alacsonyabb jövedelmű lakosok jobb támogatása érdekében vetett ki adót bizonyos szolgáltatásokra (a telefonszolgáltatók mellett az áramellátást biztosító cégek is hasonló adóval voltak kénytelenek akkor megbarátkozni). A számítástechnika és az internet által előidézett robbanás kapcsán az iparág képviselőinek sikerült az online levelezést és a böngészést kívül tartani ezen a körön, most viszont a szövetségi szabályozó hatóság (az FCC) olyan értelmezést fogadott el, amely az SMS-t visszaemelné a megadóztatott kategóriába.

A problémát az okozza az illetékesek számára, hogy az úgynevezett PPP büdzséje csaknem felével nőtt, miközben a telefonos beszélgetésekből befolyó bevételek harmadával estek vissza, hiszen a vásárlók manapság jóval ritkábban használják készülékeiket csevegésre. Az SMS bevonásával évente csaknem 45 millió dollárt söpörhetnének be (egyedül Kaliforniában), ez viszont a szolgáltatók ellenállását váltja ki, akik nyilván nem szeretnének ismét árakat emelni, hiszen ez ronthatja versenyképességüket. Azt is figyelembe kell venni, hogy mindez mennyiben vonatkozna a rendelkezésre álló számos alternatív alkalmazásra, és mennyiben befolyásolná azok használatát (lásd iMessage, WhatsApp, és társaik), bár a jelenlegi információk szerint az adó csak a hagyományos SMS-re vonatkozna.

Amennyiben elfogadják a javaslatot, ez precedenst teremthet, ezt követően pedig egyéb régiókban (és országokban) folyamodhatnak majd hasonló lépéshez, bár eltérő indokokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #12
    Ezen közművek árát is úgy kellene meghatározni, hogy aki többet fogyaszt, annak arányaiban is drágább lenne a felhasználás. Így lenne igazságosabb.
  • _svd_ #11
    A net elérésért forgalmi adót fizetsz. Elegendőnek kell lennie.
    Az internet ugyan olyan alap közmű mint a gáz, víz és elektromos áram.
    Nem ezen kell befoltozni a költségvetési lyukakat.
  • Tetsuo #10
    Előbb-utóbb oda lyukadunk ki, hogy a netezést kell adóztatni, méghozzá a forgalom után lehetne valamiféle kisebb adó - az lenne a legkevésbé rossz.
  • kvp #9
    Az sms forgalom nagyresze mar szolgaltatoi spam. Na erre kivetnek egy kulonadot. A szolgaltatok meg egyszeruen megemelik az sms-ek kuldesenek arat. Ez szinte senkit nem erint kozvetlenul. A sajat spam smseik arat meg beepitik a percdijakba ahogy eddig is.
  • barret #8
    SMS? Azt csak kapni szoktam:D Meg adóztatják a szolgáltatókat?
  • SanMaster #7
    Mi a faszom az az SMS? :D Legalább 1-2 éve nem küldtem már olyan izét. Ezzel az adóval nagyot fognak szakítani az biztos...
  • Kissssss0 #6
    sms??? lol... valamikor utoljára a múlt évtizedben küldtem az utolsót egy haveromnak.
  • Cat #5
    Borzasztó egyszerű a helyzet: eddig bejött a költségvetésbe x mennyiségű adó, de ahogy egyre többen mondják le a vezetékes telefon előfizetésüket, mert már nem használják, ez csökken. A politikusok azonban nem akarják a támogatási rendszert megbolygatni, azokat csökkenteni, ezért a legegyszerűbb az, ha ugyanazon szektort érintően egy új technológiát adóztatnak meg. Ez egyértelműen nagyon félresikerült módszer (főleg, hogy az SMS is már elavult), de egyébként dolgozni kellene: áttekinteni, hogy kit és miért támogatnak, valóban közcél-e, továbbra is jogosultak-e a célzottak stb. Ez jóval nagyobb, és nagyon népszerűtlen munka, hiszen előfordulhat, hogy sokan akik eddig pénzt kaptak az államtól, már nem fognak. És akkor a politikust nem választják újra.
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2018.12.17. 23:28:01
  • Macropus Rufus #4
    :D
  • M2 #3
    Az iMessage, Messenger, Skype, Viber és egyéb felhasználók meg mennek a sittre adóelkerülés vádjával.