MTI

Szavazás döntött a Facebook szabályrendszeréről

Megvalósulni látszik az az ígéret, amelyet korábban a Facebook vezetősége tett arra, hogy a felhasználók beleszólhatnak a közösségi portál üzemeltetésébe.

A tagok csütörtökig szavazhattak arról, hogy egyetértenek-e a szolgáltatás új felhasználási feltételeivel. Ugyanakkor a szavazás kicsit a Mátyás király mesére hasonlít: meg is valósult és nem is. A Facebook nemrég összeállította az új felhasználási feltételeit, amelyhez nem csak egyszerűen a felhasználók tanácsait kérte, hanem még azt a lehetőséget is megadta, hogy szavazhassanak arról, egyetértenek-e az új szabályokkal. Bár ez nagyon demokratikusnak hangzik, ugyanakkor igen tekintélyes mennyiségű szavazat kell ahhoz, hogy tényleg megváltozzon valami: az összes felhasználó 30 százaléka, ami a közösségi portál jelenlegi 200 milliós táborát számolva 60 millió főt jelent.

A facebookosok igencsak kényesek arra, hogy a közösségi online portál szabályai megfelelően alakuljanak. Februárban több tízezer felhasználó tiltakozásának hatására visszavonta a portál üzemeltetője a szolgáltatás felhasználási feltételeiben eszközölt változtatását, amelynek értelmében az oldalon elhelyezett valamennyi adat jogaival az üzemeltető rendelkezik még akkor is, ha a felhasználó megszünteti a tagságát.

A brit internetes magazin felhívja a figyelmet arra is, hogy a szavazásra való felhívás Mark Zuckerbergnek, a Facebook alapítójának a saját blogján jelent meg, erről e-mailban nem értesítették a tagságot, azaz csak azok tudnak élhettek a lehetőséggel, akik olvassák Zusckerberg blogbejegyzéseit. Ráadásul csak aktív felhasználók szavazhattak, olyanok nem, akik egyszeri felhasználóként néha-néha belenézegetnek a portálba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!