MTI

Továbbgyűrűzik a Facebook személyiségjogi botrány

Cambridge-i kutatók bírálták a Facebookot, mert szerintük ígéreteik ellenére sem sikerült demokratizálni a vezetőségnek a közösségi honlapot.

Az IT-kutatók a "demokrácia színházának" nevezték a Facebook különböző kísérleteit, amelyek a felhasználók személyiségi jogaihoz kapcsolódtak. Februárban a szolgáltatási feltételek megváltoztatása szerint a közösségi honlap tulajdonosai minden olyan tartalmat birtokoltak, amelyet a felhasználók töltöttek ki, vagy fel, még akkor is, azok kitörölték magukat a rendszerből. Az óriási felháborodás miatt az üzemeltetők megígérték, hogy kiszedik az ominózus változtatást, és a felhasználóknak minden addiginál nagyobb szabadságot adva lehetőséget nyújtanak arra, hogy ők maguk alakítsák a Facebook szabályait.

Ugyanakkor az új szabályrendszer nem igazán nyújt lehetőséget arra, hogy a Facebook konkrétan meg is valósítsa "demokratikus" elképzeléseit, illetve a cambridge-i kutatók szerint az egész csak porhintés volt. Ráadásul szerintük jó pár új szabály még nem is legális. "Nagyjából egyetértünk azzal az elképzeléssel, hogy egy nyitott, átlátszó rendszerré váljon a Facebook" - olvasható a kutatók jelentésében. "Ugyanakkor a most kidolgozott szabályrendszer alapján lehetetlen ezt a célt ténylegesen el is érni, így úgy tűnik, hogy a Facebook vezetősége pusztán üres ígéretekkel szédítette a felhasználókat. Ez még a korábbi perpatvarnál is rosszabb, amely a szolgáltatási feltételek megváltoztatása körül zajlott."

A jelentés szerint a Facebook vezetősége minden bizonnyal jót akart, ugyanakkor a legális és üzleti komplikációk olyan szinten megkavarták ezeket a szép ígéreteket, hogy úgy tűnik, a végén nem lesz egészből semmi...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!