MTI

Az AP hírügynökség bepereli a híreit ellopó honlapokat

Az AP be fogja perelni azokat az internetes oldalakat, amelyek engedély nélkül használják fel híreit - közölte az amerikai hírügynökség San Diegó-i (Kalifornia) éves kongresszusán.

A 163 éve alapított hírügynökség vezetése bejelentette: nemcsak jogi lépéseket fognak tenni azok ellen, akik illegálisan veszik át anyagaikat, hanem külön rendszert fejlesztenek ki az on-line terjesztett hírek nyomon követésére. "Nem nézhetjük továbbra is tétlenül, hogy mások eltulajdonítják anyagainkat téves jogi elméletek alapján" - szögezte le Dean Singleton, az AP elnöke. A vezető amerikai hírügynökség nem nevezett meg konkrétan olyan portálokat, amelyek illegálisan emelik át híreit, de az AP-t szövetkezeti formában tulajdonló újságok közül több nehezményezi, hogy az olyan nagy internetes keresőportálok, mint például a Google vagy a Yahoo elszipkázza a reklámbevételeket, részben mások híreit elcsenve.

Az AP azt is bejelentette, hogy kénytelen csökkenteni előfizetési díjait, mivel a súlyos anyagi gondokkal küzdő lapok egyre többet panaszkodnak a túl drága előfizetésre. Az Egyesült Államokban gyakori hír, hogy kisebb-nagyobb lapok csökkentik példányszámukat, leépítenek, csődvédelmet kérnek, sőt meg is szűnnek a rohamosan apadó reklámbevételek és kereslet miatt. A nonprofit alapon működő hírügynökség - amely 243 irodát működtet a világ 121 országában - az előfizetők megtartása érdekében új, korlátozott szolgáltatásokat is kínál, például a "minimális nemzetközi és hazai hírszükségletű" újságoknak.

Az AP 2007-es 710 millió dolláros bevételének egynegyede amerikai lapoktól származott; a becslések szerint ez a forrás a harmadával le fog csökkenni 2008 és 2010 között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garrett27 #5
    végképp nincs szükség multikra! És ha nem volnának, akkor is tudnánk egymást szidni, hidd el :D

    Amúgy meg nem lep meg, hogy megint perel valaki.. az viszont furcsa, hogy az AP nonprofit-nak mondja magát és mégis nehezményezi, hogy másoknak reklám bevételeik vannak a híreikből.
  • szombi #4
    Még mindig jobb mintha egy napilapért 1000Ft-ot kéne kiadnod az újságárusnál, ami tőled 3km-re van, nem?
    Lehet szidni a nagy multikat, de akkor csomó minden nem volna, még net sem amin szidhatnánk egymást. :)
  • CybeRick #3
    Na jó kicsit csavartam a dolgon :), de ők is úgy ferdítik a szavakat ahogy nekik jól esik. De az teljesen igaz, és visszataszító, hogy a nagy konszernek monopolizálják a hírközlést.
  • szombi #2
    teeee.

    azokat perli, akik az ő államilag korlátozott híreit lopják el.
  • CybeRick #1
    Én meg beperlem az AP-t, mert korlátozza a az állampolgári jogokat. Ugyanis Állampolgári jog, a sajtó útján való szabad, hatóságilag előzetesen nem ellenőrzött és korlátozott véleménnyilvánítás.

    A sajtószabadság érvényesülését nagymértékben gátolja az a tény, hogv a fejlett tőkés országokban nagy konszernek monopolizálják a hírközlést, s ezzel az állami korlátozás helyére a monopóliumok korlátozó, megszűrő tevékenysége lép. A sajtószabadságot korlátozó intézkedések és intézmények elleni küzdelem ma is élő probléma a világ számos országában.

    Forrás: Lapoda