SG.hu

Sajtófotók kerülnek a Google hírszolgáltatására

A Google és az epa új megállapodást jelentett ma be, s ennek értelmében a Google epa-tartalmakat fog közölni a Google News-on.

A megállapodás nyomán a Google News felhasználói gyorsan és könnyen találnak majd eredeti hírszövegeket és fényképeket az epa-t tulajdonló tizenegy hírügynökség közül többnek az online-szolgálatából. "Ez az új megközelítés nemcsak a felhasználók ismereteit növeli, hanem megfelelő elismerést nyújt a keményen dolgozó újságíróknak és kiadóknak azért, hogy mindig a legfrissebb híreket tálalják" - mondta Josh Cohen, a Google News termékigazgatója. "Örömünkre szolgál, hogy együttműködhetünk az epa-val és rajta keresztül nyolccal Európa vezető nemzeti hírügynökségei közül".

"Örömmel nyugtázzuk, hogy tető alá hoztunk egy olyan megállapodást a Google-lal, amely jó mindenkinek: az epa, a részt vevő hírügynökségek és a Google profitálni fognak a Google-on elhelyezett eredeti cikkeink és fényképeink értékesítéséből, a felhasználók pedig profitálni fognak a hírügynökségi tartalom ilyen típusú, felhasználóbarát bemutatásából" - mondta Jörg Schierenbeck, az epa ügyvezető igazgatója.

A következő hónapokban a Google linkekkel kapcsolódni fog a hírügynökségi tartalmak forrásához. "Korábban a Google News gyakran közölte ugyanazon hírügynökségi cikkek és fotók több példányát több honlaphoz kapcsolódó külön linkkel" - mondta Cohen. "Az epa-val kötött megállapodásnak köszönhetően a Google News most közvetlenül az eredeti cikkhez utaló linket adhat meg egy a Google által működtetett honlapon".

A felhasználók egy-egy kattintással elérhetik ugyanakkor e cikkek minden példányát, bárhol közölték is őket. Így plusz lehetőséget kapnak, hogy egy-egy kattintással végignézzék a lapkiadók honlapjait, és láthassák ezen kiadók plusz tartalmait, háttéranyagait és elemzéseit. "E megállapodás jelentősége abban áll, hogy a hírügynökségek megkapják az elismerést az általuk létrehozott eredeti tartalomért, és új bevételre tehetnek szert a Google-lal megosztott hirdetési bevétel révén, amelyhez a Google News-on elhelyezett cikkek kapcsán juthatnak - mondta Walter Grolimund, az epa felügyelő bizottságának elnöke.

Vince Mátyás, az MTI elnöke szerint a megállapodás, amelynek a magyar hírügynökség is haszonélvezője, több szempontból is előremutató. Egyrészt lehetővé teszi, hogy a világ vezető internetes cége, a Google az MTI interneten publikált híreit és fotóit szabályozott feltételek mellett használja. Másrészt lehetőséget nyújt arra, hogy a Gooogle híroldalain megjelenő hirdetésekből - egy bevétel-megosztási rendszer alapján - a magyar hírügynökség is pótlólagos bevételre tegyen szert. Továbbá a megállapodás új fejezetet nyit a hírügynökségek és az internetes hírgyűjtő portálok kapcsolatában azzal, hogy pénzügyileg is elismeri: a hírügynökségek eredeti tartalmat állítanak elő - mutatott rá az MTI elnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 05lampard #1
    epa-european pressphoto agency
    Mert nehogy megmagyarázzák már a kedves cikkírók a szó pontos jelentését...