MTI

Érintőképernyő a divat - de mi lesz a vakokkal?

Amióta az Apple iPhone-ja divatba hozta az érintőképernyős kütyüket, sokakat aggaszt az a lehetőség, hogy a vakok számára elérhetetlenné válik a fogyasztói elektronika egész új nemzedéke.

Az idei Las Vegas-i elektronikai vásárra ellátogatott Stevie Wonder is, hogy a forgalmazókat rábírja a nemlátók igényeinek figyelembe vételére. Az 1963-ban vakon született énekes sztár a rendezvényen elmondta, többek között olyan gépkocsiról álmodik, amelyet ő személyesen vezethetne (bár elismerte, hogy ez még "nagyon messze" van).

Az énekes megjegyezte, hogy egyes cégek termékei - például egy iPod zenelejátszó és a Motion Blackberryje - jobbak a vakok szempontjából, mint más eszközök. Az ilyen fejlesztések hívei azzal érvelnek, hogy a nem látók által egyszerűbben kezelhető eszközöket a látók is könnyebben tudják használni. Mi több, ennek a célnak az eléréséhez nincs is szükség nagy pótlólagos beruházásokra, és nem kell lemondani az újító megközelítésekről sem - hangoztatja Chris Danielsen, az amerikai vakok országos szövetségének szóvivője. "Csupán az interfész minél egyszerűbb megoldására kell törekedni: minél könnyebb a kezelése, annál több - látó és vak - emberhez jut el a szóban forgó eszköz."

Az érintőképernyővel a vakok szempontjából az a baj, hogy a képernyőn bonyolult menüpontok megtekintésével lehet csak elérni a keresett célt. A gyártók mindenhová ilyen képernyőket tesznek, a számítógéptől az órákig és a zenelejátszókig. A Sendero Group elnöke, Mike May, aki vak, tréfásan megjegyezte: "Képes vagyok 60 mérföldes sebességgel lesiklani egy sípályán? Igen. Képes vagyok működtetni egy laposképernyőjű mikrohullámú sütőt? Nem." A Sendero ezért olyan navigációs eszközöket gyárt, amelyeket a vakok számára audiokimenettel láttak el.

Készítenek már olyan képernyőket is, amelyek a menüt hangban is megjelenítik, de ezek inkább csak az autót vezető látóknak vagy a gyengébb látásúaknak hasznosak. Ráadásul a mintegy 300 dollárért vagy nagyobb összegért beszerezhető szövegolvasók rendszerint csak a legdrágább telefonokon működnek - márpedig az amerikai vakok 70 százaléka munkanélküli.

Mindazonáltal folyamatosan születnek új kezdeményezések. A National Public Radio részéről Mike Starling technológiai vezető elmondta, hogy a cég olyan rádióvevő-technológiát fejlesztett ki, amely digitális rádiót kapcsol össze egy Braille-írást létrehozó dinamikus eszközzel. Ez lehetővé tette speciális digitális rádióadások sugárzását a napilapok olvasásához. A Google fejlesztői azon dolgoznak, hogy miként lehet az érintőképernyős telefonokat a vakok számára is használhatóbbá tenni, beleértve a saját Android mobilszoftverüket.

Egyes gyártók, miután fő termékeik iránt csökken a kereslet, kapacitásaikat vakok számára is használható termékek előállítására szándékoznak átállítani. Mike Starling egyenesen úgy nyilatkozott, hogy az informatikában a hozzáférhetőséget segítő technológiák juthatnak olyan új szerephez, mint a gazdaságban a zöld energia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #3
    Szerintem a vakuk nem haragudtak meg Neked meg csak annyit: google arra a szóra,hogy írásjelek....
    semmi bajom a hülyékkel,de áhh mind1
  • Rauchr #2
    Először talán neked kéne megtanulnod a magyar nyelv néhány alapvető helyesírási szabályát, és majd esetleg utána jöhetsz ide tépni a szádat, de tulajdonképpen az igazi az lenne, ha eltakarodnál, és az értelmes beszólásaidat valaki másra szánnád, de mindenekelőtt ajánlom, hogy próbáld meg kijárni az általános iskolát, vagy ha nem megy, akkor esetleg próbálkozz meg utcasöpréssel, bár az az érzésem, hogy te még ahhoz is nevetségesen kevés vagy.
    A kritikán aluli hozzászólásodra pedig csak annyit, hogy ha esetleg valami szerencsétlenség? folytán te is megvakulsz, akkor majd elgondolkodhatsz azon, hogy milyen jó lesz mindenből az érintőképernyős termékeket használni, amiben látás nélkül lehetetlen eligazodni, bár tudom, hogy neked még látva sem sikerül, hiszen először olvasni kéne megtanulni, meg hát ugye írni is, ezt a mellékelt ábra is mutatja.
    Na tehát, ha felfogtad üzenetem értelmét - még ha nehezedre is esik -, akkor akár ugorhatsz is a kútba.
    :)
  • NiGG3R #1
    már ne is haragudjanak a vakuk miért nem sirnak hogy miért vannak videotelefonok meg fényképezők ha úgyse látják meg mien szolgáltatást akarnak elég egy régi telefon ami csak telefonálni tud meg egy mp3 lejátszó mit sirnak ezek a szarok is meg jézusom szánalmas nah mindegy amúgy semmi bajom a vakokkal de áhh mind1