MTI

Értelmiségiek a kínai tévé cenzúrája ellen

A Kínai Központi Televízió (CCTV) ideológiai átnevelése ellen hirdetett közös bojkottot huszonkét fiatal kínai értelmiségi, akik közül sokan a demokratikus reformokat szorgalmazó, Charta 2008 című dokumentumot is aláírták.

A száműzetésben élő kínai másként gondolkodók által létrehozott Boxun.com politikai hírportálon közzétett nyílt levélben a magukat fiatal kínai értelmiségieknek valló csoport kijelenti, hogy a CCTV hírcsatornája nem más, mint a központi televízió propagandaadója, amely ellen a "négy nem" (nem nézik, nem jelennek meg műsoraiban, nem hallgatják, nem beszélnek róla) eszközével tiltakoznak.

Az értelmiségiek levelükben Szolzsenyicin "Ne hazugsággal élj" című esszéjéből is idéznek, és azt állítják, hogy a monopolhelyzetben lévő hírcsatorna szándékosan tartja tudatlanságban az embereket. Példaként egyebek közt a melaminbotrányt hozzák fel, amelynek kirobbanásakor a CCTV még következetesen kiállt az ügyben leginkább érintett Sanlu tejipari vállalat mellett.

A kínai társadalmi átalakulásokkal együtt járó tiltakozásokról és tömeges megmozdulásokról a központi hírcsatorna egyáltalán nem vagy csak torzítva, jelentős hangsúlyeltolódással számol be. A CCTV esti hírei pedig továbbra is olyan régimódi recept szerint készülnek, hogy helyi szinten csakis a jó hírekről számolnak be, a nemzetközi összefoglalókban pedig szinte csak a rosszról esik szó. Ezért az esti híradót inkább esti propagandának kellene nevezni - olvasható a közleményben.

A Kínában is népszerű Boxun.com oldalhoz való hozzáférést számos más "érzékeny tartalmúnak" minősített portálhoz hasonlóan rendre blokkolják a kínai hatóságok. Ennek ellenére az elérhetetlennek tűnő weboldalak egy szintén az interneten található, IP-címet elrejtő alkalmazás segítségével gond nélkül megjeleníthetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MrImy #1
    LOL MTI!
    Magyarországon mikor lesz sajtószabadság?