Berta Sándor

Kivonul a WIMAX mögül a Nokia

A finn mobiltelefon-gyártó nem lát sok esélyt a vezeték nélküli technológia elterjedésére és ezért inkább hátat fordít neki.

Anssi Vanjoki, a Nokia alelnöke párhuzamot vont a WiMAX és az 1980-as években feltűnt Betamax videoszabvány között. "Nem hiszem, hogy a technológia kilátásai túl rózsásak lennének. Nem látom, hogy a WiMAX bárhol is nagy mértékben hódítana. Ezzel szemben a Long Term Evolution (LTE) már startra kész és 2015-re világszerte elterjedhet. Ez egy klasszikus példája annak, hogy mi történik akkor, ha két szabvány egymással találkozik. Az egyik győztesként kerül ki az összecsapásból. A Betamax is hosszú ideig létezett, de aztán mégis a VHS lett a győztes, terjedt el és határozta meg a piacot. Úgy vélem, ebben az esetben ugyanez történik" - jelentette ki a vezető.

A döntés azért lenne meglepő, mert a Nokia a WiMAM Forum egyik alapító tagja, ráadásul piacra dobta a szabványt támogató N810-es készüléket. A szakértők korábban azt remélték, hogy a WiMAX már 2007-re áttörést érhet el, ez azonban nem valósult meg, sőt, a technológia igazából "örök ígéret" maradt. Van ugyan néhány szolgáltató, amely támogatja, de hiányoznak a kompatibilis eszközök.


Nokia N810

Jürgen Kaack távközlési szakértő, az STZ-Consulting Group vezetője úgy látja, hogy a legnagyobb probléma a szolgáltatókkal van, azok ugyanis nem foglalkoztak azzal, hogy népszerűsítsék és elterjesszék a technológiát. A WiMAX így könnyen visszasüllyedhet afféle kiegészítő megoldássá, ugyanakkor az is igaz, hogy más régiókban - például Oroszországban vagy Afrikában - a szabvány még komoly sikereket könyvelhet el. Az LTE megjelenése ugyanakkor jelentősen rontja a szabvány esélyeit, hiszen jóval nagyobb adatátviteli sebességeket tesz lehetővé. Ugyanez a helyzet a HSPA+ esetében is.

Julie Coppernoll, az Intel WiMAX-ért felelős marketingigazgatója a bejelentés ellenére optimista és azt reméli, hogy a szabvány jövőre megduplázhatja a jelenlegi 400 millió fősre becsült felhasználói táborát. Mindenesetre könnyen lehet, hogy néhány éven belül eljön az egykor többre hivatott WiMAX hattyúdala és a szabvány csak egy kurta fejezet lesz a hálózatok történelemkönyvében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • polarka #10
    A másik freki sávba pedig ugye másik antenna is kellene.
  • polarka #9
    Igen, a barkácsműhelyben is meg lehet csinálni. Csak az olyan titkosítást csak az nem fogja feltörni, aki nem akarja.
  • Epikurosz #8
    Igen, elsőre így igazatok van. Walkie-talkie, wifi, valóban ezt kell tenni. A walkie-talkieiknál épp csak a titkosítást hiányolom. Szerintem meg lehetne oldani, hogy két készülék, amelyik kicseréli a titkosítási kulcsát, titkosan tudjon egymással beszélni, a nyilvános csatornán a többiek csak értelmetlen zajt halljanak. Gondolom ezt akár egy barkácsműhely is meg tudná oldani.
  • polarka #7
    Ez is igaz. És még:
    - A feladat jobban megdolgoztatná a mobilod, kicsit többet fogyasztana, mondjuk ez nem akkora gáz. De konkrétan városi környezetben pl. folyamatosan nagyobb P-nyel sugározna a mobilod a füledbe, mint egyébként.
    - Az időrést a mobilhálózattól foglalná el, ezért meg megkérnék ígyis-úgyis, hogy fizess. Ha meg már foglalod az időrést, azt meg kell "beszélni"(folyamatosan pl. a szinkrontartás miatt) a toronnyal, akkor már egyszerűbb, ha továbbítja is a beszélgetést. Vagyis azonos frekisávban nem érné meg.
    - Ha mozogtok és elhagyjátok a hatótávolságot, akkor meg megszakadna a beszélgetés.
    - Másik frekisáv meg ugye publikus kellene legyen, hogy ne már csak ti használjátok. Ilyenkor meg előjön a többi eszköz, akik nem ilyen céllal használják a sávot és zavarnak. A többi azonos felhasználású eszközzel meg egyeztetni kellene.
    - Hitelesítés nem működne, a titkosítás bonyolódna.

    Viszont a problémák megoldhatók, erre bizonyíték a TETRA rendszer, amit közszolgálatosok használnak, de azok a cuccok kicsit nagyobbak is, mint egy mai mobil.

    Meg aztán a mobilgyártóknak tök mindegy, hogy te kicsit spórolnál, ezért nem is foglalkoznak ezzel. Nem látnak benne elég nagy piacot, nem túl sok ember akarna nagyobb, gyorsabban lemerülő mobilt, azért hogy spóroljon néha-néha egy kicsit. Aki így akar vkivel beszélni, az vesz walkie-talkie-t. Vagy wifis telefonról neten keresztül hívja fel az illetőt.
  • asysoft #6
    Elég sok oka van, pl időzítést nehéz lenne megoldani, teljesítményszabályozást a hálózat végzi, enélkül durván zavarhatnál, aztán frekvencia sem áll korlátlanul rendelkezésre...
  • Epikurosz #5
    persze a p2p ingyen lenne. Na, ez a baj.
  • Epikurosz #4
    A szolgáltatók és a mobiltelefon-gyártók trógerek.
    Mert mi értelme van annak, hogy ha én a beszélgetőpartneremtől csak 1-2 km-re vagyok, az adótornyon menjen át a beszélgetés? Miért nem tudunk P2P kapcsolatra lépni, mondjuk 5 km-ig, ameddig tart a walkie-talkiek hatósugara? Lehet varrni a gombot.
  • polarka #3
    A wimax tudtommal a MAN szintű (bizonyos helyeken, mint pl. ausztrál sivatagban WAN) hálózatokra vonatkozik és ott kíván vezetéknélküli alternatívát. A wifi pedig LAN szintű.

    Én sosem láttam esélyt abban, hogy a wimax széles körben elterjedjen. Ügyelni kellene a toronyra való rálátásra. Többet fogyasztana, mint a vezetékes. Fölösleges egy olyan helyen, ahol már optikát fektetnek le, hiszen az nagyobb átviteli sebességet biztosíthat és kényelmes kiszolgálhat mégtöbb előfizetőt.
  • dondore #2
    "A Betamax is hosszú ideig létezett, de aztán mégis a VHS lett a győztes, terjedt el és határozta meg a piacot."
    Ehhez hozzátenném, hogy SAJNOS.

    A Wimax ugye egy nagy hatótávolságú wifi. Kedves nokia nem lát elég profitot talán? pfff
  • Rexhawk #1
    "Jürgen Kaack távközlési szakértő, az STZ-Consulting Group vezetője úgy látja, hogy a legnagyobb probléma a szolgáltatókkal van, azok ugyanis nem foglalkoztak azzal, hogy népszerűsítsék és elterjesszék a technológiát."
    Hát igen, mindenki az LTE-re készül, pedigaz a mobil szolgáltató aki ilyen hálozatot épit, komoly előnyre tehetne szert az adott országban