Berta Sándor

Indiára szabott szolgáltatásokkal jelentkezett a Nokia

Hivatalosan is bemutatta legújabb Nokia Life Tools szolgáltatását és elsősorban Indiába szánt olcsó modelljeit a finn mobiltelefon-gyártó.

Várhatón az idei év végén indul a Life Tools indiai részprogramja és a Nokia már a jövő esztendő első félévében egész Indiára ki akarja terjeszteni a rendszert. A Nokia SMS-alapú szolgáltatása egy grafikus interfészt használ, hogy például a gazdálkodókat hasznos időjárási vagy piaci információkkal, illetve képzési ajánlatokkal lássa el. Így a gazdák pontosan tudhatják, mikor milyen időre számíthatnak, éppen mennyibe kerül a takarmány, milyenek az átvételi árak. Az oktatási ajánlatok pedig az angoltanulásban és a továbbképzésben segíthetnek.

"Ezeknek az előfizetőknek olyan igényeik vannak, amelyek jóval túlmutatnak az átlagos szórakoztatási feladatokon. A mobil piacon tapasztalható növekedés elsősorban a vidéki településeken, tanyavilágokban élő új előfizetőknek köszönhető" - jelentette ki Jawahar Kanjilal, a Nokia Emerging Market Services részlegének vezetője. A Life Tools segítségével megtekinthetők táblázatok, míg a telepített nyelvtanító program megmutatja például egy hindi szó angol megfelelőjét. A szótár adatbázisa SMS-ben frissíthető. A fejlesztők azért választották ezt az egyszerű és praktikus megoldást, mert a kevésbé fejlett területeken még a GPRS is gyakran csak álom.


A szolgáltatás azonban mit sem ér kompatibilis készülékek nélkül, ezért a gyártó piacra dobta a 2323 classic és a 2330 classic típusú modelleket, amelyek leginkább az árukkal hódíthatnak. A két telefon támogatja a Mail for Ovi szolgáltatást, így bárki PC-s internethozzáférés nélkül is létrehozhatja a saját e-mail fiókját. A 107 x 46 x 13,8 mm méretű, 78 gramm súlyú Nokia 2323 classic mindössze 40 euróba kerül, van benne FM-rádió és böngésző. A maximális készenléti idő 22 nap, míg a beszélgetési idő legfeljebb 4,5 óra. A kamerás és Bluetooth-kompatibilis Nokia 2330 classic ára 50 euró. A 107 x 46 x 13,8 mm méretű, 80 gramm súlyú eszköz maximális beszélgetési ideje 4 óra, készenléti ideje pedig legfeljebb 22 nap. A kijelzőjének maximális felbontása 128 x 160 képpont és legfeljebb 65 536 szín megjelenítésére képes. A két mobil csak a 900 és a 1800 MHz-es GSM-hálózatokban használható és támogatják a GPRS technológiát.


Nokia 5130 XpressMusic, Nokia 2323 classic és Nokia 1661

Szintén új modell a mindössze 25 euróért megvásárolható 1202, amely lámpával és hosszú üzemidővel büszkélkedhet. A 75 eurós, rádiós és kamerás 7100 Supernovával már böngészni is lehet, míg az 5130 XpressMusic a zenei mobilok családját erősíti. Utóbbi készülék mérete 107,5 x 46,7 x 14,8 mm, a súlya 88 gramm. A zenelejátszáshoz különleges billentyűket használhatunk, van 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó, míg a csomagban található egy 1 gigabájtos MicroSD memóriakártya is. Integrált kamerája 2 megapixeles, a 240 x 320 pixeles maximális felbontású képernyő legfeljebb 262 144 szín megjelenítésére képes.

A Nokia 5130 XpressMusic egyaránt használható a 850, a 900, az 1800 és az 1900 MHz-es GSM-hálózatokban, valamint támogatja a GPRS és az EDGE technológiát.
A maximális beszélgetési idő 6 óra, a készenléti idő pedig legfeljebb 12 nap.
Ez a modell is támogatja a Mail on Ovi, valamint a Share on Ovi szolgáltatásokat és van egy beépített e-mail kliense is. A Nokia tájékoztatása szerint az új készülékek egy része nem csak a fejlődő országokban, hanem világszerte kapható lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frosty01 #4
    te se lehetsz sokkal több éves... (lásd: #3) :D
  • touchh #3
    nem értem miért vagytok úgy oda... 10ezer forintért mit vártok? és nem is úgy hirdették meg hogy csúcskategóriás telefon, hanem "elsősorban Indiába szánt olcsó modell" ... akkor minek túlcsicsázni?
  • Nonix #2
    igen, a design az kábé a siemens c35 szintjét üti..
  • GG #1
    jaj de jó újabb sz@r nokia modellek de (meg)örülök. A nokia érezheetően kezd kapitalizálodni a designerük meg egy 5 éves lehet :S