Berta Sándor

Okostelefonból WLAN-router

A TapRoot Systems nevű amerikai vállalat egy olyan szoftvert mutatott be, amellyel a piacon lévő okostelefonok WLAN-routerekké alakíthatók át.

A program neve WalkingHotspot és lehetővé teszi, hogy a mobilok 3G-s képességeit kihasználhassuk akár egy laptopon is. "Az egyetlen követelmény, hogy az okostelefonnak legyen beépített WLAN-modulja" - nyilatkozta Charlotte Rubin, a cég szóvivője. Az alkalmazás jelenleg a Symbian S60 és a Windows Mobile operációs rendszereket futtató készülékeket támogatja.

"Egyes okostelefonok már most biztosítják a 3G-s funkció használatát laptopon. Ehhez azonban szükség van a két eszköz kábellel való összekötésére. Ezzel szemben a WalkingHotspotnál megspórolható a kábelezés és az adatkártya használata, és az internetelérés is mindig rendelkezésre áll, igaz aktiválni kell. A szoftvernek köszönhetően egyszerre legfeljebb öt számítógép osztozhat az okostelefon 3G-s kapcsolatán. A rendszert UMTS-hálózatra optimalizáltuk, de természetesen használható lassabb mobil hálózatokban is. A letöltési sebesség maximum 2 Mbps lehet. A programot a cég leginkább a sokat utazó üzletembereknek ajánlja, de természetesen bárki használhatja, akinek van okostelefonja és laptopja" - tette hozzá a szóvivő.

Az alkalmazás szeptember óta megvásárolható az Egyesült Államokban, de a TapRoot Systems távlati céljai között szerepel az európai piacon való megjelenés. A felhasználók mindenesetre már most letölthetik a WalkingHotSpot hét napig szabadon használható próbaváltozatát. A teljes verziós licenc, amely az okostelefon élettartamáig érvényes, kereken 25 dollárba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • 5c0rp330n #15
  mondjuk erről a walking hotspot-ról is minimum hónapokkal ezelőtt hallottam (volt az talán már fél éve is), szóval nemtom, hogy ez most valami új verziója, vagy mi ebben az egészben az újdonság úgy egyáltalán..
 • Epikurosz #14
  A Joiku csak Samsung és Nokia mobilokkal működik.
 • KarmaXXL #13
  Arra meg ott a JoikuSpot, mint már a legelején említették.
  Nagyon spanyolviasz szag van.
 • zola2000 #12
  Meg aztán ha pl egy konzollal szeretném megosztani a netet, a wii, a ds, és a psp csak wifin megy.
 • 5c0rp330n #11
  mondjuk bt-os netmegosztásnál maga a bt könnyen lehet a szűk keresztmetszet (főleg 2.0 előtti bt-ok esetében), ezenkívül a hatótáv sem az igazi ott.
 • zola2000 #10
  akármilyen telefonon, ami támogatja a javat, lehet netezni opera minivel. azért legalább -szerintem- 128x128 felbontás, és gprs kapcsolat kell hozzá, legalábbis nokia 3410-en elég használhatatlan volt, de nokia 6020on már jó. Mondjuk most nokia 6600am van.
 • torcipepe #9
  akinek van Windows Mobile-t használó telefonja, az azon is tud netezni. legalábbis az újakon, amik már támogatják a 3G-t, mert az enyém pl nem
 • KarmaXXL #8
  "Ehhez azonban szükség van a két eszköz kábellel való összekötésére"? Hülyék ezek?

  Symbianos telefonokkal Bluetoothon keresztül is simán ki lehet csatlakozni a netre. Tegnap is használtam vonaton...
 • LOTR|Atocha #7
  THX! :)
 • 5c0rp330n #6
  tess :)