Gyurkity Péter

Beszállna a laptopgyártásba a Nokia

Miközben az Asus és az Acer éppen az ellenkező irányba mozog, a Nokia a laptopok piaca felé tapogatózik: erősen érdeklődnek a Symbian operációs rendszer és a mobil számítógépek ötvözése iránt.

A cég ilyen irányú esetleges terveiről az elmúlt években többször is megjelentek pletykák, ám ezúttal maga a vezérigazgató, Olli-Pekka Kallasvuo jelentette ki egy interjúban, hogy valóban érdeklődnek a szegmens iránt. Részletekkel ugyan nem szolgált, ám nagyon valószínű, hogy a cég a laptopok gyártásába szállna be, mégpedig a Symbian operációs rendszerre alapozva a szoftveres hátteret. Egy ilyen lépés alapvető változásokat eredményezne a piacon.

Kallasvuo kiemelte, hogy a mobiltelefonok és a mobil számítógépek összeolvadása teljesen nyilvánvaló folyamat, amivel mindenki tisztában van. Ehhez még 5 évet sem kell előremennünk az időben, hiszen ezekben a napokban is több százmillió ember merészkedik fel első alkalommal az internetre mobiltelefonjáról. A nagy kérdés, hogy a Nokia pontosan mi iránt érdeklődik, bár a cég gyártási kapacitását és várható költségvetését (mintegy 500 millió euró) tekintve valószínűleg a laptopgyártás sem marad majd ki az új feladatok sorából. A Symbian beemelése pedig jóval hosszabb működési időt eredményezheti, hiszen az operációs rendszert kifejezetten energiatakarékos üzemelésre készítették fel.

A szoftveres háttér esetében két gond jelentkezhet, a Symbian ugyanis még nem rendelkezik az asztali és mobil számítógépekhez megkövetelt kezelőfelülettel, valamint a szükséges meghajtók is hiányoznak - ezen azonban viszonylag hamar segíthetnek a fejlesztők, amennyiben komoly igény merül fel a cég részéről. Az irodai szoftvercsomagokkal nem lenne probléma, hiszen már most több, Microsoft-kompatibilis megoldás elérhető, a böngészés lehetősége pedig eleve adott.

Az interjú igazi érdekessége, hogy a Nokia annak idején maga is árult személyi számítógépeket: ezen részlegüket 1991-ben adták el az International Computers Limited (ICL) cégnek, míg a monitorokra szakosodott üzletág 2000-ben került át a ViewSonic tulajdonába. Az sajnos most nem derült ki, hogy a nettop, vagy a hagyományos laptop megoldásokra koncentrálnának, ám a cég részéről nem zárható ki egyik verzió sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bordapapa #47
    Volt már sokféle telefonom, de végül kikötöttem egy BlackBerry 8800-nál, aztán váltottam 8820-ra, és azt semmi pénzért el nem cserélném...
    Maximum ha fejlesztek, és veszek egy Bold-ot. :D
    Minden szempontból tökéletes számomra, menürendszere csillagos ötös, az oprendszere szintén kiváló, könnyen buherálható, és úgy egyáltalán szeressem az egész konstrukciót.
  • krajcsovszkig #46
    Vannak már olyan telefonok amik simán PDA-szintűek, kinek mi tetszik (nekem a telefon, de ízlések és pofonok... :)) Windows mobile lassú, tré a kezelése és az 5.0 óta alig változott rajta valami, bár gondolom irodai cuccból több van rá, de ez engem nem annyira érint :) (meg az S60 Quickofficea is tud mindent amit kell)

    Az iPhone-featurephone dologról meg nem tudom megállni, hogy ne ez jusson eszembe:


    Bocsi :D
  • kvp #45
    "Azt meg senki se mondja h egy pda jobb mert ez hatalmas hülyeség :D Az érintőképernyő 2x rosszabb mint egy SE joy."

    Az a pda jobb, amiben van mindketto, es lehetoleg numerikus (telefon) billentyuzet is. A windows mobile pedig sokkal rugalmasabb mint a symbian, bar az lehet, hogy csak az irodai programok valaszteka miatt tunik igy.

    ", töltője nálam 3, havernál 5 töltést bírt ki, mielőtt elb.szódott, utána volt, hogy 5 percet kellett b.sztatni, hogy elkezdje tölteni és az első hozzáéréstől abbahagyta,"

    Sajnos rossz a design. Nem irjak a kezikonyvben, hogy tilos egyenesen kihuzni, hanem oldaliranyba kell kipattintani. Az ercisson csatlakozo tenyleg nem lett tul jo es mar a harmadik generacio ami ezt a tipust hasznalja. (12V/rs232, 5V/rs232, 5V/usb) Szerencsere az uj kinai szabvany a mini usb es az eu talan ezt is atveszi, igy vegre megoldodik a dolog.

    "az iPhonet pedig nem is nevezném smartphonenak"

    Az iphone egy featurephone, amilyen a legtobb alsokategorias sony ericsson vagy a series 40-es nokiak. Az appstore-tol nem lesz smartphone, ilyen meg az se T200-as sorozatban is volt, megis alsokategoriasok voltak.
  • jeti00 #44
    SE D750i bírta 2 évig de joystickcsere kellett meg aksicsere.. szerettem de az N95 sokkal jobban bírja. Azt meg senki se mondja h egy pda jobb mert ez hatalmas hülyeség :D Az érintőképernyő 2x rosszabb mint egy SE joy.
    Recsegni nem recseg, kopni nem kopik de a hátlapot elqrták mert mindenkinek törik :/
    Mobilnetezés meg elég elterjedt, én is szoktam minden nap mert gyors és egyszerű. (Mondjuk a flash játékokat átalakíthatnák mobilkijelzőre is:)
  • krajcsovszkig #43
    Egyébként mobilos tapasztalataim/ismereteim:
    - SE T100 (haveré) - lassabban kapcsol be, mint egy Windows mobile-os akármi, néha fél perc mire hálót talál és addig nem lehet a menübe se belépni
    - Siemens "strapabíró" mobilja (kódot nemtom, haveré) - egyszer kiesett a zsebéből linóleumra és kettétört a kijelzője
    - Samsung - na ENNEK bonyolult a menüje, alig lehet benne megtalálni amit kell (anyámé, először nekem kellett megtanulni használni aztán neki megtanítani, nem volt egyszerű...)
    - LG - 1 év után szétmegy a kinyithatósok kijelzője, nincs normális szervizháttér, esetleges pixelhibás készülékeket nem javítják meg
    - Sony Ericcson - (K300i-m volt 3 évig, havernak K550i-je, unokatesómnak T230-asa) - hálózatot akkor kezdi keresni, mikor már teljesen bekapcsolt, joystick nálam és havernál is 3 hónapot bírt (én nem is játszottam rajta), középkat. recseg-ropog, kopik és egyenetlen a háttérvilágítás (nem gáz, csak elég kínai fíling), töltője nálam 3, havernál 5 töltést bírt ki, mielőtt elb.szódott, utána volt, hogy 5 percet kellett b.sztatni, hogy elkezdje tölteni és az első hozzáéréstől abbahagyta, viszont a Nokia menüjét szépen lemásolták (sőt, jobb is lett), de az gáz volt K300-nál, hogy nem lehetett lepauseolni a videót felvétel közben és a kijelző is halvány, viszont olcsó, sok memória és mp3 (akkor ritka volt)
    - Nokia (Faternak kb 4-5 évig 3330(akksi meghalt, más baja nem volt), azóta 6070(hátlapot nehéz leszedni és ocsmány a kijelzője), nekem bő egy éve 6120 classic) - egyszerű, jól használható menü (bár SEkhez képest sok almenü és nem mindig logikus, ill. a "hozzáértők" számára belőtt beállításrendszer, ami az egyszerű halandóknak qrva bonyolult, de én értem:)), gyors(abb, mint a K300i-m volt), Symbian jobb, könnyebben kezelhető és gyorsabb mint a windows mobile (az iPhonet pedig nem is nevezném smartphonenak), az olcsóbbak elpusztíthatatlanok, az 5800 olcsóbb és jobb mint az iPhone (iPhone kártyafüggetlenül 130-150 körül kapható néhány országban de még úgy is olcsóbban jösz ki belőle, mint a Tré-mobile "uzsoraelőfizetésével", az egy vicc. 5800 meg kártyafüggetlenül 90-100)
    Ja, és a Nokiának van a világon a legjobb szerviz- és terméktámogatási hálózata az összes fajta céget együttvéve és nem megy az egész olyan giccsbe mint manapság szinte minden más
  • krajcsovszkig #42
    Divatmajmok Samsungot vagy iPhonet vesznek, tapasztalat ;) ("Elit" iskolába jártam világ életemben, ami azt jelenti, hogy a "diákság" 90+%-a divatmajom buzeráns :D)
  • acdc #41
    Nokia 3-4 eve meg minoseg volt.A gyarban levo dolgozok tobbsege samsungot,se hasznal nem veletlen.Szinte mingegyik selejtes mostanaban.Japanbol mar kivonultak teljesen senki nem vette.Az utolso nokiamat amikor vettem mert regen szerettem a 6. nem volt pixelhibas es a haverjaimnak tobbet van a szervizbe mint naluk.Persze biztos ki lehet fogni abbol is a jol sikerult peldanyt de koszi 100 rugoert nem lutrizok.Memori kartya atcimkezett 10szeres aron,rds radio meg a luxus valtozataiban is mint a feher hollo ami se alap az olcso szegmensben.A fenykepezoik a dragabb modellekben jobbak a konkurenciahoz kepest de le@zarom a nikonomat jobb szeretem:)
  • scnad #40
    SE buzi ? Ezzel kicsit mellélőttél. Én nem vagyok márkafüggő ( pl. mindenáron SE ), nekem van egy spec, amit tudnia kell, s mellé van egy blacklistem pár márkával. Ha pl. egy Motorola annyiért tudna többet, vagy kevesebbért annyit, mint az éppen kinézett SE, habozás nélkül váltanék ( feltéve hogy nem cserélhetetlen előlapos hyperpink az egész ).

    Symbian és a gyorsaság, stabilitás ? Na ne ... Amúgy abban igazad van, hogy Symbiant nem nyúztam hónapokig, de ahányszor csak láttam a havert, mindig küzdött vele. Vagy lassú volt, vagy reset, vagy csak szimplán nem ment vmi feature. Egy alkalommal pár percnél hosszabb időre ( kb. fél óra ) megkaparintottam, de mit ne mondjak, nem volt vmi nagy élmnény .

    Ha jól rémlik, anno nálam is landolt egy 5110 -es, adva neki egy esélyt új akkut is vettem bele, de a menürendszere eléggé illogikus volt, a cserélhető előlapot ( citromságra ) nem tudtam ugyan leoperálni, de cserébe recsegett mint a fene. Kb. 3 hónapig használtam mint 2. telefont, végül eladtam egy nokia vérpistikének.

    De ha már így belekezdtünk, kíváncsi lennék a nokiafanok hasonlóan mély egyéb ( nem feltétlen SE ) készülékkel kapcsolatos élményeire.
  • tucky1 #39
    Na figy te igen igényes SE bzi, a telefont használók hány százaléka is tartozik az általad definiált minden más userba??? :) .."gyors működés, szolgáltatások"?? Egy pillanatig azt hittem Nokiáról beszélsz, látom közöd nem volt még Symbian rendszerhez, max a kezedbe vettél 1-et nem találtad a menüt és letetted hogy ez szar... Ja és volt SE-m is, többet inkább nem is írok róla... (Korábbi megnyilvánulásaidra: van működő 5110-em és 3330-asom.)
  • asysoft #38
    "Próbakápp oda kéne adni átszabott menüvel, kasznival..."
    Hm, s akkor mi marad?

    Amúgy múlt héten lettem életemben először Nokia készülék tulajdonosa (sok év (Sony)Ericsson után), s azt kell mondjam, egész pozitívan csalódtam a Symbian S60-ban (évekkel ezelőtt 6600/Siemens SX1-ben nem nyerte meg tetszésemet). Többek között a jó ár/tudás aránya miatt vettem 5800-t (ok néhány HTC modell versenyezhet vele, de azok a WinMo miatt szóba sem jöhetnek), ennyit a drágaságról. Ami az összeszerelési minőségét illeti, ott valóban vannak gondok (de messze jobb, mint a SE K550i-m volt), többek között recseg; szoftverében is vannak hiányosságok (pl kétkarakteres betűkkel nem tud mit kezdeni telefonkönyvben keresésnél), de hát melyik Nokiával nem volt probléma ilyen téren, mikor kijött?!