Napi Online

Munkaidőn kívül nem lehet GPS-szel követni a dolgozót

A munkáltató csak akkor követheti GPS-szel (műholdas helymeghatározó eszközzel) a tulajdonában vagy bérleményében lévő gépkocsi mozgását, ha ahhoz megkapta munkavállalója önkéntes és tájékozott hozzájárulását.

Jóri András adatvédelmi ombudsmanhoz egy dolgozó fordult kérdésével, miszerint a vállalkozás GPS-rendszert szerelt be járműveibe, amelyeket a dolgozók kötetlen munkaidejükben használnak. A kötetlen munkaidő ténye azonban megnehezíti, hogy különbséget tegyenek az autók hivatalos és magáncélú használata között. A munkavállalók nem írtak alá olyan munkaszerződés-módosítást, amelyben hozzájárultak volna a GPS-adatok lekérdezéséhez.

A GPS-adatot a gépjárművet vezető, illetve a járműben tartózkodó személy személyes adatának kell tekinteni, amely csak az érintett hozzájárulásával kezelhető - szögezte le a biztos. A célhoz kötöttség és az arányosság elve alapján pedig csak azokat a dolgozókat lehet ilyen módon követni, akiknek ellenőrzése a munkakörükből következően valóban elengedhetetlen és az ellenőrzés nem valósítható meg más módon.

Minden esetben szükséges a munkavállaló önkéntes és tájékoztatáson alapuló hozzájárulása is. Munkaidő után ilyen személyes adatot a munkáltató nem kezelhet. Egy lehetséges megoldásként azt ajánlja, hogy a munkaeszközként és magáncélra is használható járműveket szereljék fel egy kapcsolóval, amellyel a GPS szükség esetén kikapcsolható vagy éppen üzembe helyezhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Petka #5
    Céges autó munkára, saját magáncélra és kussoljanak...
  • Sanyix #4
    pontosan.
  • torcipepe #3
    a beépített GPS-ek nem csak a mozgás rögzítésére valók, felszerelhetők pl üzemanyagszint mérővel is. így nem kell a sofőrnek számolgatnia a fogyasztást, számolgatni a menetlevélen a kilométereket, tachográf koronggal szenvedni, mert ezek az adatok mind ott vannak egy központi szerveren tárolva.
    és ha az ember elhozza az olyan céges autót, amiben nincs GPS, akkor is írnia kell a menetlevelet, ha csak a boltba ugrik le, mert a plusz kilométerekkel el kell számolnia.
    kamionoknál még azért is előnyös, mert rögtön lebukik a sofőr, ha leszív a tankból. tudja a főnök, hol az autó, mikorra vehet fel új fuvart, stb...
  • kutyak #2
    Önkéntes hozzájárulás? Valahogy így képzelem a diskurzust: aláírod, különben ki vagy rugva.
  • Vorpal #1
    És erre külön fel kell hivni a figyelmet? Hülye országban élünk-.-