Berta Sándor

Az adatvesztések ára

Minél többet költ egy állam vagy egy vállalat az elektronikus adatfeldolgozó rendszerekre, annál nagyobb kár éri egy esetleges adatlopási ügyben.

Egy, a Ponemon Institute által végzett felmérés szerint tavaly csak Németországban átlagosan 2,4 millió eurót tett ki az adateltűnési vagy -lopási esetekben a kár összege. A legkisebb kár közel 270 000, a legnagyobb viszont 6,75 millió euró volt. Az egyes adatcsomagok elveszítése miatti kár elérte a 112-115 eurót. Az összegek megállapításakor a Ponemon Institute munkatársai figyelembe vették a cselekmények miatti bevételkiesést, a felderítésre fordított pénzt, időt és munkaerő-ráfordítást, valamint a cégvezetők esetleges késedelmes reakciói és nem megfelelő kommunikációja okozta károkat.

Az eltűnt fájlok száma minimum 3750 volt, de volt olyan is, amikor több mint 90 000 csomagnak kelt lába. A dokumentum még optimista becslésnek is mondható, hiszen a szakemberek csupán tíz területen összesen 18 német vállalat ügyeit vették figyelembe. "Napjainkban az adatok az internet fizetőeszközének számítanak, éppen ezért kellene kiemelten figyelni rájuk" - jelentette ki Phillip Dunkelberger, a PGP Corporation vezérigazgatója.

A szakember elmondta, hogy az információ védelmének mindig meg lehet találni a módját. Amennyiben például az Egyesült Államokba utazna, akkor egy fontos fájlokat semmiképpen sem tartalmazó laptopot vinne csak magával. Így nem jelentene problémát és nem lenne idegeskedni valója, hogy ha az amerikai vámosok úgy döntenek, hogy átvizsgálják a készülékét.

S hogy mi lehet még a jó védekezési megoldás? Például, hogy ha valaki a munkájához szükséges fontos fájlokat egy memóriakártyán vagy USB-kulcson tartja. Emellett az is jó ötlet, ha valaki ezeket a dokumentumokat feltölti egy biztonságos szerverre, amihez később bármikor, bárhonnan hozzáférhet. Persze ötvözhető is a két megoldás.

Dunkelberger hozzátette, hogy pont ezeket a módszereket javasolták az ügyfeleiknek a pekingi nyári olimpia idején, hiszen így anélkül látogathattak el a kínai fővárosba, hogy a hatóságok zaklatásától vagy adateltűnésektől kellett volna tartaniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • traveller #7
    A határon átnézik a gépet/adathordozót, ha le van kódolva és nem adod meg a hozzáférési jelszót, akkor egyszerűen elveszik és nem adják vissza az eszközt. Ha meg eltöröd akkor meg nem hiszem, hogy csak úgy elengednek Isten hírével. Minimum egy jó alapos kivizsgálást kapsz érte, ami nem 1-2 nap.
  • Alvarez999 #6
    Mely eljárás egész mellesleg kiválóan példázza, mennyit érnek ezek a látszat- ill. pótcselekvések, melyekkel a kívánt célt nem, az emberek megalázását vagy - IT-ismeretektől függően pusztán bosszantását - ellenben tökéletesen elérik.
  • gettoharcos2 #5
    "Vagy fogok egy SD-kártyát, beleteszem mondjuk egy könyv borítójába."

    ide még csak annyit fűznék hozzá, h otthon természetesen van róla biztonsági másolat, és ha elkapnak akkor a rendőr orra előtt töröm széjjel a pofájábaröhögve a cd-t , memóriazsugát, egyéb adathordozót...

    Ha kell az azon tárolt adat, akkor kiszedem, és beleteszem a laptop kártyaolvasójába. Visszafelé megint elrejtem, vagy kidobom a kukába.
  • gettoharcos2 #4
    vagy fogok egy truecrypt 6-ost lekódolom vele az egész kalóz Windows XP rendszerpartíciómat és röhögve bemegyek vele a BSA-hoz, hogyha valaha ki vissza tudják fejteni, akkor önként ülöm le a 140 évet jó magaviseletbe
  • teddybear #3
    Vagy fogok egy SD-kártyát, beleteszem mondjuk egy könyv borítójába. Ha kell az azon tárolt adat, akkor kiszedem, és beleteszem a laptop kártyaolvasójába. Visszafelé megint elrejtem, vagy kidobom a kukába.
  • kvp #2
    Visz egy laptopot, amin nincs semmi. Ezt atnezik a hataron. Ezutan titkositott kapcsolaton keresztul belep a ceges halozatra, majd letolti a targyalashoz szukseges anyagokat. Hazateres elott ujraformazza a merevlemezt, amit megint csak atneznek a hataron. Jelenleg ez az egyetlen modja annak, hogy egy ceg bizalmas dokumentumai ne landoljanak a hatarorok, majd a titkosszolgalat gepein.
  • B0nFire #1
    "Amennyiben például az Egyesült Államokba utazna, akkor egy fontos fájlokat semmiképpen sem tartalmazó laptopot vinne csak magával"

    - Azt meg már minek?! Azért megy el valaki a világ másik végére, hogy ugyanazt a szart bámulja naphosszat, amit otthon? Ha meg nincs rajta fontos fájl, akkor minek cipeli magával? Hogy ha bele akar ugrani a folyóba, legyen nehezék? Ej, de fura kezd lenni ez a világ...