Berta Sándor

Börtön német adathalászoknak

A bonni tartományi bíróság felfüggesztett és letöltendő börtönbüntetést szabott ki öt vádlottra.

A testület az adathalászok elleni ügyben az elmúlt évek legszigorúbb ítéletét hozta egy 21 és 25 év közötti fiatalemberekből álló csoport tagjai ellen. A három düsseldorfi, illetve a két bad homburgi lakos közül az egyiknek 3,5 évre kell a rácsok mögé vonulnia. A legenyhébb ítéletet egy 21 éves fiatalember kapta, aki megúszta az ügyet egy felfüggesztett 14 hónapos, fiatalkorúak börtönével. A vádlottak eleinte hallgatásba burkolóztak, nem hajlandók voltak semmit sem mondani, később azonban megtört a jég és részletesen mindent bevallottak.

Elmondták, hogy e-mailek segítségével megszerezték online banki ügyfelek személyes adatait, PIN- és TAN-kódjaikat, majd teljesen kifosztották a folyószámlákat. Az összegeket minden esetben egy pénzügyi szakember számlájára utalták át, aki a pénzt előbb felvette, majd később Ukrajnába, Oroszországba vagy Írországba utalta át. Maguk az adathalászok mindig utólag német számláikra kapták meg a jutalmukat. Az ügyészség azután kezdett 2006 márciusában nyomozni, hogy a német Postabank gyanús pénzmozgásokról értesítette a hivatalt. Az öt személyt végül szervezett bűnözői csoport létrehozásával, valamint 38 rendbeli, üzletszerűen, csoportosan elkövetett számítógépes csalással vádolták meg. Az első vádpontot azonban nem sikerült bizonyítani.

Az adathalászok által okozott kár - becslések szerint - elérte a 154 000 eurót, de a bonni ügyészség csak azokat az eseteket csatolta az ügy vádiratához, amelyeket teljes mértékben bizonyítani tudott. Vagyis a valódi kár ennél az összegnél jóval nagyobb lehet.

A bíróság biztos volt abban, hogy az elfogott öt személy csak kishal volt, ezért a nyomozás újult erővel folyik tovább a megbízást adó bűnözők után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #3
    Persze, de ezek csak a kishalak. Az 'pénzügyi szakember' viszont már komolyabb fogás lenne!
  • avengir #2
    Megérdemelték
  • Czibu #1
    Ezeken a németeken már meg sem lepődöm, egy külön világban élnek. Ha megjelenik valami cikk róluk, én magamban már csak ezt mondom... már megint a németek nem bírnak magukkal. Kezdem unni hogy lassan egy csomó cikk róluk szól, hogy így pedók, meg úgy. és ez nem csak róluk szól, hanem az egész nyugati fertályról Osztrákok és scájcok. Nincs egy olyan nap amikor nem jelenik meg róluk valami rossz indulatú hír.