Berta Sándor

Mikrofilmeken bank ügyfelek kiszivárgott adatai

Múlt hét pénteken érdekes csomagot dobott be valaki a Frankfurter Rundschau postaládájába. A csomag a Berlini Tartományi Bank (LBB) ügyfeleinek mikrofilmre rögzített adatait tartalmazta.

A mikrofilmeken több ezer hitel- és bankkártya-tulajdonos személyes és banki adatai (PIN-kódok, tranzakció- és könyvelési információk) szerepeltek. A csomagban található papírokon és több száz mikrofilmen minden jól olvasható volt: a nevek, címek, személyes és banki adatok. Ezenkívül a dobozban mellékelve volt még egy több mint 71 400 euróról szóló számla, amelynek kiállítója az Atos Worldline pénzügyi szolgáltató, a címzett pedig az LBB. Az Atos végzi a Berlini Tartományi Bank pénzforgalmának technikai lebonyolítását. Az elektronikus pénzügyi szolgáltatásokra specializálódott vállalatnak az éves forgalma eléri a 654 millió eurót és több mint 4000 munkatársa van.

Az eset különösen kínosan érintette az LBB-t, mivel Németország legnagyobb hitelkártya-kiadó pénzintézetének számít. A bank évente több százezer hitelkártyát értékesít egész Németországban. "Azonnal ki fogjuk vizsgálni az ügyet" - kommentálta a hírt Ulrike Rahnama, az Atos cégvezetője. "Nagyon komolyan vesszük az esetet. Az Atos régóta a partnerünk és nem szokatlan, hogy mikrofilmekre mentik az információkat. Mindenesetre feljelentést fogunk tenni az ügyben" - reagált Marcus Recher, az LBB szóvivője.

"Ez egy elképesztő méretű botrány. A hatóságoknak azonnal ki kell vizsgálniuk az esetet és fel kell deríteniük a részleteket. Leginkább a mikrofilmre való rögzítést nem értem, hiszen egyrészt szokatlan, hogy ezek az anyagokat csak úgy magukban továbbítják, másrészt a technológia múlt századi. Minden a hatalmamban álló dolgot meg fogok tenni, hogy a végére járjak ennek az ügynek" - jelentette ki Alexander Dix berlini adatvédelmi biztos.

"Korábban ilyesmit elképzelhetetlennek tartottam volna. A kérdés, hogy ki volt ezeknek az adatoknak a valódi címzettje, hiszen könnyen lehet, hogy az elkövetők eladásra kínálták a csomagot. Engem is meglepett, hogy ekkora adatmennyiséget mikrofilmeken tárolnak. Ez semmiképpen sem felel meg a jelenlegi biztonsági előírásoknak" - tolmácsolta Peter Schaar német adatvédelmi biztos szavait a szóvivője. A helyi rendőrség időközben már átvette a Franfurter Rundschau munkatársaitól a dobozt és a nyomozók jelenleg is vizsgálják annak tartalmát, illetve arra kíváncsiak, hogyan kerülhettek ki a bizalmas információk.

Még óvatos becslések alapján is a botrányban az ADAC Gold-Mobil-Doppel, az Amazon Visa, a White Lable Premium, az ADAC Classic Mobile Master, az ADAC Classic mobile Visa, a Schmetterling Premium, a Visa Geschenkkarte, az ADAC Gold Mobile Master, az ADAC Gold Doppel, az LBB Classic Eurocard, az LBB WBI Classic Card, az Xbox Classic Card és az ADAC Einstieg Visa kártyák több tízezer tulajdonosa lehet érintett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!