Berta Sándor

PDF-népszerűsítő kampány indult

A Free Software Foundation Europe (FSFE) legújabb programjában a PDF fájlformátumot és a szabadon elérhető PDF-olvasó szoftvereket népszerűsíti.

"A versenyhelyzet és a választás szabadsága a legfontosabb előnyei a nyílt szabványoknak, amelyek egyúttal a gyártóktól való függetlenséghez és egy jobb ár-érték arányhoz vezetnek. Ugyan a Portable Document Format (PDF) formátum sok verziója megfelel a formázott szövegek és dokumentumok szempontjából fontos követelményeknek, azonban a funkciók gyakran csak úgy érhetők el, ha a felhasználó egy bizonyos alkalmazást használ. A Pdfreaders.org viszont megmutatja a lehetséges szoftveralternatívákat és a segítségével láthatóvá válik, hogy mennyire erős nyílt szabványként a PDF" - jelentette ki a kampány meghirdetésekor Georg Greve, a szervezet elnöke.

"A szabad programok lehetővé teszik, hogy az ellenőrzésünk alatt tarthassuk őket. A nyílt szabványok pedig azt biztosítják, hogy ellenőrizhessük az adatainkat és hogy számos csoport dolgozhasson együtt. Be akarjuk mutatni, hogy a PDF formátummal mindkettő lehetséges" - közölte Jan-Hendrik Peters, a projekt egyik koordinátora. Hannes Hauswedell, a másik koordinátor hozzátette, hogy a munkájuk során számos visszajelzést kaptak az emberektől és ezeket a javaslatokat mind beépítették a kezdeményezés honlapjába.

A Pdfreaders.org-on nem csak a Windows, a Macintosh és a Linux alatt futtatható nyílt szoftverek érhetők el, hanem információk is a PDF formátummal kapcsolatban. Az alkalmazások (Evince, KPDF, Okular, Skim, Sumatra, Xpdf, Yap) négy szempontnak felelnek meg: szabadon használhatók, vizsgálhatók, terjeszthetők és módosíthatók.

"Az FSFE célja a kezdeményezéssel az, hogy megmutassa: vannak az Adobe termékein kívül más alternatívák is, amelyek megfelelnek a nyílt forráskódú követelményeknek és amelyek támogatják a nyílt szabványokat. Számunkra fontos, hogy egy ilyen mértékben elterjedt formátumnál az ellenőrzés ne egyetlen vállalat kezében összpontosuljon, hanem a programokat szabadon tovább lehessen fejleszteni" - szögezte le Matthias Kirschner, a szervezet szóvivője.

Az 1.7-es PDF-specifikációt tavaly júliusban fogadta el hivatalos szabványként az ISO és az ISO 32000-1 számmal jelölik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cousin333 #63
    Hol írtam olyat, hogy gyorsabb bootot mindenáron? :)
  • Molnibalage #62
    De mekkora árat fizetsz azért a boot időért? Én inkább türelmes vagyok.
  • cousin333 #61
    Akkor szólok, hohgy már van 9-es verzió is... :)

    "Ki nem szarja le, hogy 20 sec vagy 1 perc?"

    Én ki tudom várni az 1 percet, de ha lehet gyorsabban is, én nem ellenzem...
  • Charybdis #60
    "A szabad programok lehetővé teszik, hogy az ellenőrzésünk alatt tarthassuk őket. A nyílt szabványok pedig azt biztosítják, hogy ellenőrizhessük az adatainkat és hogy számos csoport dolgozhasson együtt."

    Az interopability nem "számos csoport", inkább rendszerek közti együttműködés, rövidebben kompatibilitás.
  • Molnibalage #59
    Amen.
  • Molnibalage #58
    Tévedsz. Sima 8,0 108 MB-ot rak fel. Ahogy már írtam. Ki nem szarja le? Lehet, hogy 0,001% igen, de nem ők a célréteg. Ők a szarjanak süt kategória. Semmi se jó nekik.


    Pont olyan fontos ez mint a gép bootolásának ideje. Ki nem szarja le, hogy 20 sec vagy 1 perc? Aztán 6-8-10 órát dolgozol rajta. Tényleg az a 1 perc izgat sok vérpistikét? Az eszem megáll néha egyesek gyökérségén.

  • cousin333 #57
    "Nem tudok teljes szívvel támogatni egy olyan programot, ami ha jól emlékszem a 8-as verziójánál jutott el odáig a fícsörig, hogy a lefelé scrollozás tényleg lefelé scrollol, nem pedig az aktuális lap aljára érve ugrik egyet a következő oldalra..."

    Már a 7-es verzióban is ott van az alján a választó, amivel oldalankénti módból folyamatosra válthatsz. Ugyan nem néztem, de szerintem a 4-es és 5-ös is tud ilyet, legfeljebb nem tolja annyira eléd. Egyes doksik úgy vannak beállítva, hogy alapból az általad említett módon nyiljanak meg.

    Mint az eddigiekbl is láthattad, vannak alternatívák, szóval nem vagy kényszerítve a feltételére. Bár 98 óta ki is ismerhetted volna... :P

    A PDF mint formátum szerintem viszont nagyon jó, egészen addig, amíg nem kell módosítani. De azt is mondták már, hogy nem erre való...
  • cousin333 #56
    "Hat ezt idaig nem uberelte nalam semmi, mindent tud, ingyenes, eleg gyors."

    Szerintem sem rossz, de nekem nem jön be a kezelőfelülete...

    "Memoriat sem eszik tobbet mint pl egy webbongeszo,"

    Ez dícséret akart lenni? :)

    "azt pedig nem is kell varni tole hogy a Sumatra-szintu RAM-ot egyen, mert joval tobbet is tud."

    Pont arról beszéltem, hogy a Sumatra nem is olyan jó ezen a téren. Egy dokumentum, aminél a Foxit sosem evett többet 30MB-nál, ott a Sumatra esetén volt 140MB is, XChange-nél meg 230... (végiggörgetve a teljes doksit) Cserébe neki van a "legfinomabb" görgetése azok közül, amit próbáltam. De nem elsősorban emiatt nem használom.

    Szerintem összességében mindegyik jó program, beleértve az Adobe Reader-t is. Válasszon mindenki az ízlésének megfelelően.
  • cousin333 #55
    Előszö is nem 60, hanem 100. Persze csak akkor, ha kézzel törlöd a telepítőjét, amit szintén betesz a Program Files-ba. Mert amúgy 220MB. Egy hordozható Foxit Reader meg 7, a gyakorlatban meg egyenértékű a tudása, sőt.

    Nem a konkrét mérettel van bajom elsősorban, hanem az elvvel (noha szerintem egy alap PDF nézegetésre még így is pazarlás 220MB). Meg azzal, hogy van program, ami sokkal (kb. 30x !) kisebb méretben nyújta nagyjából ugyanazt.

    Szóval a válasz a kérdésedre: engem.
  • Molnibalage #54
    Tuti? Talán csak a setupban kéne körülnézni...