63
  • cousin333
    #63
    Hol írtam olyat, hogy gyorsabb bootot mindenáron? :)
  • Molnibalage
    #62
    De mekkora árat fizetsz azért a boot időért? Én inkább türelmes vagyok.
  • cousin333
    #61
    Akkor szólok, hohgy már van 9-es verzió is... :)

    "Ki nem szarja le, hogy 20 sec vagy 1 perc?"

    Én ki tudom várni az 1 percet, de ha lehet gyorsabban is, én nem ellenzem...
  • Charybdis
    #60
    "A szabad programok lehetővé teszik, hogy az ellenőrzésünk alatt tarthassuk őket. A nyílt szabványok pedig azt biztosítják, hogy ellenőrizhessük az adatainkat és hogy számos csoport dolgozhasson együtt."

    Az interopability nem "számos csoport", inkább rendszerek közti együttműködés, rövidebben kompatibilitás.
  • Molnibalage
    #59
    Amen.
  • Molnibalage
    #58
    Tévedsz. Sima 8,0 108 MB-ot rak fel. Ahogy már írtam. Ki nem szarja le? Lehet, hogy 0,001% igen, de nem ők a célréteg. Ők a szarjanak süt kategória. Semmi se jó nekik.


    Pont olyan fontos ez mint a gép bootolásának ideje. Ki nem szarja le, hogy 20 sec vagy 1 perc? Aztán 6-8-10 órát dolgozol rajta. Tényleg az a 1 perc izgat sok vérpistikét? Az eszem megáll néha egyesek gyökérségén.

  • cousin333
    #57
    "Nem tudok teljes szívvel támogatni egy olyan programot, ami ha jól emlékszem a 8-as verziójánál jutott el odáig a fícsörig, hogy a lefelé scrollozás tényleg lefelé scrollol, nem pedig az aktuális lap aljára érve ugrik egyet a következő oldalra..."

    Már a 7-es verzióban is ott van az alján a választó, amivel oldalankénti módból folyamatosra válthatsz. Ugyan nem néztem, de szerintem a 4-es és 5-ös is tud ilyet, legfeljebb nem tolja annyira eléd. Egyes doksik úgy vannak beállítva, hogy alapból az általad említett módon nyiljanak meg.

    Mint az eddigiekbl is láthattad, vannak alternatívák, szóval nem vagy kényszerítve a feltételére. Bár 98 óta ki is ismerhetted volna... :P

    A PDF mint formátum szerintem viszont nagyon jó, egészen addig, amíg nem kell módosítani. De azt is mondták már, hogy nem erre való...
  • cousin333
    #56
    "Hat ezt idaig nem uberelte nalam semmi, mindent tud, ingyenes, eleg gyors."

    Szerintem sem rossz, de nekem nem jön be a kezelőfelülete...

    "Memoriat sem eszik tobbet mint pl egy webbongeszo,"

    Ez dícséret akart lenni? :)

    "azt pedig nem is kell varni tole hogy a Sumatra-szintu RAM-ot egyen, mert joval tobbet is tud."

    Pont arról beszéltem, hogy a Sumatra nem is olyan jó ezen a téren. Egy dokumentum, aminél a Foxit sosem evett többet 30MB-nál, ott a Sumatra esetén volt 140MB is, XChange-nél meg 230... (végiggörgetve a teljes doksit) Cserébe neki van a "legfinomabb" görgetése azok közül, amit próbáltam. De nem elsősorban emiatt nem használom.

    Szerintem összességében mindegyik jó program, beleértve az Adobe Reader-t is. Válasszon mindenki az ízlésének megfelelően.
  • cousin333
    #55
    Előszö is nem 60, hanem 100. Persze csak akkor, ha kézzel törlöd a telepítőjét, amit szintén betesz a Program Files-ba. Mert amúgy 220MB. Egy hordozható Foxit Reader meg 7, a gyakorlatban meg egyenértékű a tudása, sőt.

    Nem a konkrét mérettel van bajom elsősorban, hanem az elvvel (noha szerintem egy alap PDF nézegetésre még így is pazarlás 220MB). Meg azzal, hogy van program, ami sokkal (kb. 30x !) kisebb méretben nyújta nagyjából ugyanazt.

    Szóval a válasz a kérdésedre: engem.
  • Molnibalage
    #54
    Tuti? Talán csak a setupban kéne körülnézni...
  • Molnibalage
    #53
    Már bocs, de kit zavar az, hogy 60 MB mikor a 600 GB-os filléres vinyók korát éljük és 4-8 GB-os pendriveokét?
  • mcganyol
    #52
    "ott a html vagy az xml, azok tenyleg platform fuggetlenek."

    ezt én most nem teljesen értem... a html egy olyan kód amit valami renderelő motor mutat meg neked (többnyire egy böngészőn belül) és ahány fajta böngésző annyi féle képpen jelenítik meg általában. továbbmegyek a 2es firefox hajlamos volt linuxon és windózon nem ugyanazt mutatni (nagyjából persze jó volt, de nem volt pixel pontos a két platformon).
    arról nem is beszélve, hogy html-ben bizonyos formázások nem elvégezhetőek. (vagy csak kínkeservesen, szintén nem böngészőfüggetlenül) hogy egy egyszerű példát mondjak, nem lehet szöveget függőlegesen (értsd 90fokkal elforgatva) kiírni. igaz erre már van megoldás és a css3-ba bekerült, mint szabvány, de pl a 3.1es ff sem tudja (se az ie).

    az xml meg gyanítom nem tudod micsoda. persze hogy platformfüggetlen, hiszen csak egy sima plain text mindenféle általad deklarált tag-ekkel. na de azt hogy nézed meg?

    ha írsz pl egy java-s megjelenítőt az adott xml-hez és (akárcsak saját) szabványként rögzíted az xml felépítését akkor az már platformfüggetlen lesz, ez igaz. de ez sem lesz viszont kifejezetten szerkeszthető, sőt....

    nézz meg egy komolyabb word dokumentumot (olyat amiben mondjuk a word képességeinek 70%át használták, nem "hello word" szintű doksit), mentsd le html-ként és nézd meg ie-vel, safarival, operával és ff-el, windózról aztán linuxról. aztán mentsd le pdf-ként és nézd meg foxit-el, adobe readerrel, vagy bármelyik pdf nézőkével a cikkben is szereplő 7 közül, bármilyen eszközről.

    ha ezek után még mindíg nem érted miért jobb a pdf és miért "platformfüggetlen" akkor feladom.
  • Molnibalage
    #51
    Egyetértek. Ha olyan szar lenne akkor miért PDF-ben raknak fel mindet és nem word vagy ppt vagy istentudja milyen formátumban?

    500-600 oldalas dokumantumok a "régebbi" gépeken is játszi könnyedséggel volt olvasható.
  • Molnibalage
    #50
    Mert a PDF-nél nehéz felfogni, hogy arra készült, hogy a bármi mással gyönyörűen összerakot párszáz megás doksiból csinál egy 20 megásat és szépet? Nem arra tervezték, hogy szerkesztgesd... Tartsd meg az eredetit, az átszerkeszted és konvertálod.
  • Skynet85
    #49
    Kívánok hasonló jókat szüleid munkahelyének is... apám ezeket az iq ligth hszeket...
  • pip
    #48
    nem ismerem az Okular es a Yap pdf olvasokat (windows ala), ha valakinek van hasznos tapasztalata ezekkel, megoszthatna velunk itt a forumon. Pl. betoltesi sebesseg, kezelhetoseg, memoriahasznalat, gorgetes, szovegkijeloles lehetosege, belematatas a dokumentumba stb
  • pip
    #47
    nekem a Foxit nem jott be, mar nem emlekszem hol kotottem bele, de ket nap utan jott az uninstall. A sumatra kivalo kis progi(meg ha hianyoltam is az utobbi verziokbol a szovegkijeloles/masolas opciot), egesz a mult hetig alapertelmezett volt a gepemen, amig fel nem fedeztem a Pdf-Xchange viewert.... Hat ezt idaig nem uberelte nalam semmi, mindent tud, ingyenes, eleg gyors. Memoriat sem eszik tobbet mint pl egy webbongeszo, azt pedig nem is kell varni tole hogy a Sumatra-szintu RAM-ot egyen, mert joval tobbet is tud.
  • BlackVoid
    #46
    "A PDF olyan végformátum, amit elsősorban arra találtak ki, hogy egyes dokumentum típusokat platformfüggetlenül is meg lehessen nézni."

    Hordozhato eszkozokre nem hordozhato. Ugyanerre lehetne valami normalisabb szabvanyt is kitalalni, pl. ott a html vagy az xml, azok tenyleg platform fuggetlenek.

    Az meg hogy tanuljak meg szerkeszteni vicces, tudok szerkeszteni csak nem akarok mert iszonyat melo. Tegyuk fel oldalmeretet akarok modositani vagy 2 hasabosbol 1 hasabost csinalni. NEM LEHET meg az Adobe Acrobat Pro-ban se. A legalapvetobb szerkesztesi opciokat is nelkulozi a PDF.

    Ha meg kiexportalom mas formatumba, akkor legtobbszor az eredmeny totalis katasztrofa. Jobb lenne ha nem lenne PDF, akkor kitalalhatna helyette valaki valami normalisat.
  • Piel
    #45
    Nem akarom védeni, de nekem tökéletesen megfelelt. Open Office alatt megszerkesztett képes-szöveges dokumentum elég nagy volt, mintegy 40 mb, ezért megpróbáltam átkonvertálni, mert néhány hálózaton nem hálás ennyit elküldeni. Körülbelül 2,5 mb lett a dokumentum mérete pdf-ben! Ráadásul nem is tudja minden felhasználó módosítani, ezért "érintelenül" olvasható ~mindenki számára! Ez tökéletesen megfelelt a célnak. Persze ha már módosítani kell rajta, akkor már kínosabb a helyzet.
  • mainruler
    #44
    Nem tudok teljes szívvel támogatni egy olyan programot, ami ha jól emlékszem a 8-as verziójánál jutott el odáig a fícsörig, hogy a lefelé scrollozás tényleg lefelé scrollol, nem pedig az aktuális lap aljára érve ugrik egyet a következő oldalra...
    Egyébként még sorolhatnám, de már vagy 1998 óta ettől kerekedett el a szemem minden alkalommal, amikor kénytelen voltam feltelepíteni, mert valaki annak idején kilobbizta, hogy az internetes dokumentációk ebben a hőn szeretett formátumban jelenjenek meg.
    Félreértés ne essék; AutoCAD-re, nyomdai dolgokra kiváló, viszont egy árlista vagy egy egyszerú user-s manual miatt szerintem teljesen felesleges az alkalmazása.
  • Ferrer
    #43
    Asszem a Reader sokáig olyasmi volt, mint most a Foxit, aztán egyszercsak (talán a 7-es körül) minden megváltozott, és mintha visszafejlődött volna, közben meg marha lassú lett. Én azért cseréltem le pl. Foxitra, mert asszem nincs már benne összes szöveg kijelölése opció (hogy a teljes doksit kijelölje) Ez azért kell, hogy a telómra rá tudjak rakni szövegeket txt-ben.
  • galocza
    #42
    eddig foxit, most pdf xchange, de ezeken kívül is van pár kicsi és gyors olvasó.
    ahhoz rövid az életem, hogy acrobat readerrel nyissak meg vmit - pedig én a 6os verzió körül láttam utoljára, gondolom azóta nem lett se kisebb, se gyorsabb.
    ps: a pdfet én se szeretem, macerás, jó lenne, ha leszokna róla a nép, pda-n meg maga a pokol...
  • cousin333
    #41
    Mittudomén, nézz utána: http://www.adobe.com/products/acrobat/ :)
  • Sir Ny
    #40
    mért, mit tud a adobe acrobat 9?
  • cousin333
    #39
    Én meg Wordből :). Céges doksikat nem fogok feltölteni az Adobe.com-ra... Gondolom a honlap szolgáltatásai jóval korlátozottabbak, mint az Adobe 9-é, mert ez utóbbi valóban fizetős, mindig is az volt.
  • Sir Ny
    #38
    mi az, hogy az acrobat fizetős? lemaradtam valahol? én az acrobat.com-on egy regisztrálás után ingyé hozom létre a pdf fájlokat... vagy van valahol valami turpisság?
  • cousin333
    #37
    Akinek meg valamiért nem akar feltelepülni az Internet Explorer 8, az előbb szedje le az Adobe Readert... Ez is no comment :)
  • balee66
    #36
    Régebbi Acrobat Readerben volt olyan funkció, hogy ha egy doksit olvastam és bezártam, újra megnyitáskor ugyanannál az oldalnál nyílt meg, amelyiknél bezártam. A mostani verzióban (nem tudom melyik van fent) nincs ilyen.
  • CyrSyS
    #35
    Lassú az Adobe Reader? Nem értem komolyan! 7-es verziót használok! 100mb-os PDF-et megnyitva benne 100-200 oldalakat úgy lapozok mintha csak 1 oldalt lapoznék! Igaz a hirtelen lapozgatások során megnő a CPU használat! Amikor az egymagos 3Ghz-es CPU-m volt ott azért nem tudtam lapozni ilyen gyorsan de hát ez csak egy teszt valójában nem lassú egyáltalán! Most akarok áttérni a 9-es verzióra amúgy! Nálam a PDF mindenhogyan nyerő formátum!
  • cousin333
    #34
    Én próbáltam, a kisebbiken szar, de szerintem a VGA már elegendő. Egyébként létezik mobilra is Foxit, ami egy idegesítő feliratot leszámítva ingyenes. Ezzel, meg más hasonló programmal is lehet újratördelni, szóval szöveget csinál a dokumentumból. A képekkel persze már bajban van, de az olvashatóság jelentősen javul...

    ui: Engem a Foxit Software sok tekintetben az Opera böngészőre emlékeztet. Egy elismerten jó, de kevesek által használt PC-s változat, mellé egy tip-top mobilos változat, ami viszont már fizetős, cserébe talán a legjobb PDF támogatást nyújtja, kis méret és sok funkció mellett.
  • cousin333
    #33
    Szerintem indokolatlan az Adobe Reader ilyen mértékű szidása. Megjelenésre nálam ez a nyerő, akár az UI-ról, akár a dokumentumról van szó. Sebességével sincs különösebb gondom az 5-ös, 6-os verzióknál fényévekkel gyorsabb (valószínűleg az előre betöltött komponensek miatt). A kezelőfelület jól átlátható, sallangmentes. Van egy egyszerű, de nagyon hasznos funkciója, amit máshol még nem találtam meg: a könyvjelzők szövegét képes tördelni, így mindig kifér a teljes szöveg. Röhej, hogy ez nincs benne más olvasókban. Azért, hogy kritikát is mondjak róla: a mérete indokolatlanul nagy. Rendben, hogy nem csak olvasó, de nekem ilyen áron nem kellenek az extra szolgáltatások, meg az online cuccok nyomatása. Még egy bajom van vele: a görgetés (a görgetősávot használva) nagyon darabos. Memóriából is ehetne kicsit kevesebbet, bár az nem vészes.

    Alternatívák: A már említett Foxit Reader. A fentiek ellenére én is ezt használom elsősorban a fülek kezelése, a kis méret (akár portable is), gyors működés, és a folyamatosabb scroll miatt. Lehet saját könyvjelzőket hozzáadni, ami időnként jól jöhet. Szempont még, hogy a tartalom minden körülmények között látszik, nincs ilyen "betöltés" felirat gyors görgetés mellett sem. Bár az egyes verziók egyre lomhábbakká válnak... Szerkeszteni is lehet vele, meg rajzolgatni, de az már fizetős.

    Sumatra: végtelenül egyszerű programocska, talán túlságosan is. A görgetés már problémásabb, egyszóval minimalista program, ez viszont sajnos nem látszik meg a memóriahasználaton és a betöltési sebességen (a Foxithoz képest).

    PDF-XChange Viewer: kissé bonyolított, és nehezen átlátható kezelőfelület, nagy tudás, szintén ingyenes (nagyrészt). Ennek van a legsimább görgetése, de kegyetlen sok RAM-ot eszik. Pedig alapból nem vagyok kényes az ilyesmire, de ez simán übereli az Adobe-ot is.

    Az ajánlott szoftverek elég gyengének tűnnek. Sumatra mellett két másik olvasó van Windowsra, mindkettőhöz extra komponensek kellenek. Ami miatt meg nem kedvelem külüönösebben az "ópenszór komjunitit" az az ehhez hasonló mondatok:

    "Other proprietary alternatives to Adobe's PDF reader also exist, but like it, their internal working is a a trade secret and these programs do not respect your right to control your own privacy and data."

    No comment.
  • Polemius
    #32
    "Csak a nyüg van vele - aztán ha vissza kell alakitani szerkeszthető anyaggá - csak a nyüg van vele."

    Nem is arra találták ki, hogy te abba beletúrj. A PDF alapvetően egy kimenet. A forrását kell szerkeszteni.
    Éééés valóban nem mindenféle pdf writert kell használni. Írj postscriptet, és abból PDF-et. :)
  • Garrett27
    #31
    Szemétkosárba a pdffel, DEJA VU -t mindenkinek!!!
  • JordanMatrix
    #30
    Én már egy éve minden házi feladatomat az egyetemen pdf-be átrakom, és úgy nyomtatom ki, és akkor nincs meglepetés, hogy az új wordöt nem nyitja meg a régi, vagy valami egyedi dizájn-t talál ki az egyetemi nyomtató. Vagy kinyomtat felesleges egy csomó oldalt
  • Rosco
    #29
    Az összes ingyenes PDF olvasó jobb az Adobe Readernél. A Reader lassú, 4-szer akkora és a Vistán rendszeresen lefagy. Egy rakás jobbnál-jobb alternatívája van, köztük egy csomó ingyenes konverterrel is: PDFCreator, PrimoPDF, Foxit Reader stb.
  • torcipepe
    #28
    az ebook-ok azért használnak pdf-et, mert mindkettő ragaszkodik a papír alaphoz.
    egy sima txt fájl is ezerszer használhatóbb és főleg olvashatóbb egy pda vagy telefon kijelzőjén, mert automatikusan tördeli a szöveget. a pdf ezzel szemben olyan amilyen, ezt mindenki tudja. aki nem a jöjjön ki a barlangból.
  • B0nFire
    #27
    2009-ben egyszerűbb fénymásolóban kitakarni az évet és kézzel ráírni az aktuálisat mint számítógépen átírni...? - Ez nem a te hibád, és nem a munkahelyedé, ez annak az okosnak a hibája, aki az eredeti dokumentumot kiadta. Az irodák számára éppen ezért Wordben kell kiadni, mivel nekik dolgozni kell vele, a mezei user számára pedig pdf-ben, mert ő nem feltétlenül akarja átszerkeszteni, max kinyomtatni és kézzel kitölteni. És ezért nem minden user vesz irodai alkalmazást otthonra. Nekem sincs Wordöm, sem PowerPointom, és meg bírok halni, amikor valaki egy dokumentumot PP-fájlként tesz közzé, amit csak hivatalokban lehet megnyitni. Akkor már inkább a PDF. Hétköznapi használatra nagyon jó a PDF, viszont akiknek bele kell javítani, azok számára elérhetővé kell tenni szerkeszthető (Word) formátumban is. Ha egy nyomtatvány egy webhelyről letölthető, nem tudom, miért okoz nehézséget, ha kétféle formátumban is megvan. És mindenki azt tölti le, ami neki jobban megfelel.
  • smv
    #26
    Nem a pdf-el van nekem konkretan bajom es a formatartással, hanem azzal, hogy ebookokhoz is baromira eröltetik, amikor a hordozható eszközök (amin ugye kényelmesen lehetne olvasni) felbontása nem feltétlenül birkózik meg vele. Oké át kell konvertálni és olvasható lesz, de a konvertálás lehetősége ne a pdf érdeme legyen már... "Azért jó a bmp me jpg-vé lehet konvertálni..."
  • smv
    #25
    Monitoron nincs baj vele, de probald meg 320x240 en esetleg 640x480 on olvasni pda kijelzojen ami nem a mereterol hires, de sajnos ebookoknal megis a pdfet eroltetik.
  • B0nFire
    #24
    Egyébként sem lehet mindent szerkeszthetővé tenni. Gondolj bele, hogy egy mérnök benyújt akármilyen tervrajzot, valami bohóc meg csak úgy átjavít benne egy-két dolgot. Nem anyagi haszonszerzésből, hanem mondjuk merő rosszindulatból. Akkor már baj van. Nem véletlenül találták ki a digitális aláírást, mert a különböző felhasználói jogosítványokat. Lekorlátozhatják például a nyomtatási felbontást, hogy visszaélések (szabadalom ellopása) ne legyenek elkövethetők. Az olvasás jogát is korlátozhatják, ilyenkor jelszó megadása kell még a hozzáféréshez is. Nem azért nem lehet utólag szerkeszteni, mert technikailag kivitelezhetetlen lenne. Pont ellenkezőjéről van szó. A Word dokumentumot könnyű hamisítani, átszerkeszteni, visszaélni vele, pontosan azért, mert minimum minden irodában ott figyel a Word. A Word-dokumentum jelszavas védelme meg annyit ér, mint hóembernek a melegvizes borogatás.