Napi Online

Válságban is sikeres az IBM

A gazdasági válság egyik nagy nyertese lehet az IBM: az informatikai óriás negyedik negyedéves jelentésében 4,4 milliárd dolláros nettó profitról számol be, ami az előző év hasonló időszakához képest 12 százalékos növekedést jelent - igaz, a bevétel eközben 6 százalékkal, 27 milliárd dollárra csökkent.

Samuel Palmisano, a vállalat vezérigazgatója kiemelkedőnek nevezte 2008-at, hiszen az ágazatban jelentkező általános visszaesés ellenére az IBM nemcsak a pénzügyi gondokkal küszködő cégeknek tudott segíteni a költségcsökkentésben és az informatikai infrastruktúrájuk fejlesztésében, de maga is képes volt kiadásait 3-4 százalékkal lefaragni.

Technológiai szolgáltatásokból 9,6 milliárd, üzleti szolgáltatásokból pedig 4,7 milliárd dollár folyt be, három hónap alatt 17,2 milliárd dollár értékű új szerződést kötött meg az IBM. A teljes pénzügyi évet az előző évinél 5 százalékkal nagyobb, 103,6 milliárd dolláros rekordforgalommal zárta a cég, adózott nyeresége 10,4 milliárdról 12,3 milliárd dollárra emelkedett. A vállalat jövő évi profitvárakozása az összes Wall Street-i előrejelzést felülmúlja: míg 2008-ban az egy részvényre jutó profit - 24 százalékot erősödve - 8,93 dollárra nőtt, Palmisano 2009-ben legalább 9,2 dolláros részvényenkénti eredményt vár, miközben az elemzők csak 8,75 dollárra számítanak. Strukturális változásokra és további költségcsökkentésre idén is számítani kell, s a termelékenység növelése 2009-ben is prioritást élvez - fogalmazta meg céljait a vállalat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!