Napi Online

Dacol a gazdasági válsággal az IBM

Több mint 7 százalékkal emelkedett az IBM, a világ legnagyobb számítástechnikai szolgáltatója részvényeinek árfolyama tegnap az európai tőzsdei kereskedésben arra a hírre, hogy a társaság a vártnál nagyobb harmadik negyedéves nyereségnövekedésről számolt be és megerősítette éves profit-előrejelzését.

Az előző nap még esett az értéke. A vállalat az elmúlt negyedévben 20 százalékkal, 2,8 milliárd dollárra növelte nettó nyereségét, árbevétele pedig 5 százalékkal, 25,3 milliárd dollárra emelkedett. A bruttó profitráta 43,3 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 41,3-ről - derül ki az IBM előzetes adataiból. Samuel Palmisano, a társaság vezérigazgatója külön közleményben erősítette meg, hogy a cégvezetés bízik a részvényenként 8,75 dolláros 2008-as profitprognózis teljesülésében, ami 22 százalékos növekedés 2007-hez képest.

Palmisano alapvetően két körülményre alapozza optimizmusát: az egyik az, hogy a feltörekvő piacokon az elmúlt években végrehajtott befektetések kezdik meghozni eredményüket, a másik pedig az, hogy a hosszabb távú szolgáltatási szerződéseknek köszönhetően stabil bevételek folynak be a cég kasszájába. Az utóbbiakat - szemben a számítástechnikai fejlesztésekkel - még a pénzügyi válság miatt szűkebbé vált vállalati büdzsék sem fogják vissza.

Az IBM jövedelmének kétharmadát a világpiacon szerzi, üzleti tevékenységének fele szolgáltatás nyújtása. Árbevételének egynegyede a pénzügyi szektor társaságaival kötött szerződéseknek köszönhető. Szakértők még azt is elnézik az IBM-nek, hogy az elmúlt negyedéves árbevétel-növekedés nagyobb része a devizaárfolyamok változásának eredménye, ugyanis úgy látják, hogy a vállalat keményen fogja a kiadásait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AzUs #1
    Legalább ők nem szívnak