Berta Sándor

Elkészült az első európai rádiófrekvenciás internethálózat

Észak-Brandenburgban, Wittstock/Dosse mellett felszerelték az első, rádiófrekvenciát használó európai szélessávú rendszert. "A program kiváló lehetőséget jelentett arra, hogy megismerjük a rádiófrekvenciák internetezésre való használatának előnyeit és hogy tapasztalatokat gyűjtsünk a 862 MHz-es UHF-sáv alatti tartományról. Kiderült, hogy ezek a frekvenciák ideálisak az internetezésre és ezáltal a segítségükkel számos szélessávú fehér folt szüntethető meg" - jelentette ki Günther Ottendorfer, a T-Mobile Németország technikai részlegének vezetője. "Berlin volt világszerte az első olyan régió, ahol lekapcsolták az analóg televíziós adásokat. Most Brandenburg az első olyan terület, ahol internetezésre használhatók a rádiós frekvenciák" - mondta Dr. Hans Hege, a Berlin-Brandenburg Médiahivatal igazgatója.

Hege három éven át részt vett a program előkészítésében. A projekt célja az volt, hogy a szakemberek bebizonyítsák: a rádiós frekvenciákon alkalmasak a nagy sávszélességű internetelérések biztosítására. Günther Ottendorfer hozzátette, hogy a kutatók választása azért esett a Wittstock/Dosse melletti területre, mert ott nagyon alacsonyak az internetes sebességek. Ráadásul hatékony megoldást kellett találniuk, ugyanis az alacsony népsűrűség miatt a hagyományos DSL-vezetékek kiépítése nem lett volna gazdaságos.

A rádiófrekvenciák viszont pont megfelelnek, mivel nagy hatótávolságot biztosítanak és az átvitelt nem zavarják magas épületek, illetve hegyek. További előny, hogy az új rendszer olcsóbban kiépíthető mint a WLAN- vagy a WiMAX-hálózatok. Az IP Wireless nevű brit cég által gyártott 3G TD-CDMA adóberendezést a Wittstock melletti autópálya-csomópont közelében szerelték fel. A szakemberek választása azért esett erre a készülékre, mert már Csehországban is bevált. Az egyelőre kísérleti jelleggel működő hálózatra a sikeres tesztek után először 100-an csatlakoznak majd.

"A hálózat a 746 MHz-es frekvenciatartományban működik. Jelenleg 2,4 Mbit/s-os le-, és 1,2 Mbit/s-os feltöltési sebességet tudunk stabilan biztosítani. Ugyanakkor mindenképpen biztató a jövőre nézve, hogy a technikusaink szerint ezt az értéket még lehet növelni" - közölte Georg von Wagner, a Deutsche Telekom szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Socket #2
    Ejj de jó lenne elolvasnod a hírt rendesen... Ami neked van mikrohullámú gigahertzes frekvenciákat használ az adattovábbtátásra, hátránya a kis hatókör, valamint jó rálátás kell. Ez a hálózat 862 Mhz alatt működik, vagyis, nagy területeket lehet lefedni, alacsony költségen a meglévő adótornyokkal, kisebb módosításokkal.
  • SilwerFox #1
    Hm... Hát nemtom, nekem már több, mint 3 éve van ilyen rádiófrekvenciás internetem.. aki meg nem hiszi: http://isiscom.hu/