Gyurkity Péter

Érkezőben a nagyméretű iPod Touch

Több különböző forrás szerint is a szokásosnál nagyobb kijelzővel érkező iPod Touch változaton dolgozik az Apple, amely inkább tablet PC-re hasonlít. A fejlesztés idén készülne el.

A TechCrunch három, egymástól független forrásra hivatkozva ír a cég terveiről, amelyek között a jelek szerint helyett kapott egy tablet PC-re hasonlító eszköz is. Hivatalos megerősítés ugyan még nem érkezett (erre valószínűleg hiába is várnánk), ám egyre többen vélik úgy, hogy van alapja a híreszteléseknek, és az Apple valóban beszáll a mostohagyerekként kezelt szegmensbe.

A szóban forgó készülék gyakorlatilag egy 7, illetve 9 hüvelykes kijelzővel érkező iPod Touch lenne, amely tehát méretben már-már elérné a nettopok esetében megszokottat. Ez már inkább tablet PC lenne, ami sokak szerint egyáltalán nem meglepő, hiszen évek óta keringenek a pletykák a cég ilyetén terveiről. Az egyik forrás állítása szerint ők már ki is próbálhatták a prototípust, ehhez pedig hozzáteszik, hogy az Apple már évek óta dolgozik egy ilyen megoldáson, eddig azonban visszatartotta őket az aggodalom, miszerint a vásárlók nem fogadják majd kedvezően a megoldást.

Mások emlékeztetnek az augusztusban napvilágot látott hírekre, amelyekben egy tavasszal beadott kérelemről olvashattunk, ezzel ugyanis az Apple a nagyobb méretű, érintőképernyővel érkező megoldások szabadalmaztatására törekszik. Akkor ugyan még nem volt egészen világos, hogy pontosan milyen készülékek láthatnak napvilágot a sikeres szabadalmaztatást követően, ám most többen úgy vélik, hogy valójában egy tablet PC-t takarnak ezek a tervek. A korábbi évekhez képest mára annyiban változott a helyzet, hogy az App Store online kínálatában számos olyan alkalmazás megtalálható, amely az érintőképernyőre épít, a portál júliusi indulása óta pedig több mint 300 millió példányban töltötték le az ott megtalálható szoftvereket.

Steve Jobs nemrég tagadta, hogy az Amazon Kindle ellen szeretnék felvenni a versenyt egy hasonló megoldással, ezt viszont sokan úgy magyarázták, hogy valójában pontosan ez a cég terve - idén meglátjuk, mire is készülnek a cégnél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pheco #23
    hello
    Azt szeretném megkérdezni, hogy 1.gen touchhoz, ha veszek dokkolót, akkor beállítható rajta mp3 ébresztő? Vagy csak az alap kis prüttyögést lehet beállítani?
  • sugga #22
    Hali! Valaki meg tudná mondani, hogy pontosan mi is a különbség a 3 iPod Touch generáció között? Az Apple oldalán annyi volt, hogy az 1-nek szögletes a kamera helyén lévő műanyag, a 2-on már lekerekített, és négy soros szöveg van a hátán, míg a 3-ra már csak 2-3 soros szöveget írnak.
    De gondolom, belül is van valami különbség, mert van, aki kifejezetten 2. vagy 3. generációsat szeretne venni...
  • Alwares #21
    Hát nem tudom. A hírt olvasva nem is értettem. A normál touch is eléggé nagy, még nagyobb kéne? :D

    Egyébként nekem van egy eladó 16 GB-os Touch-om, 55k ha valakit érdekel.
  • kvp #20
    "kvp: a 10 colos netbookok kijelzőjének tényleges (keretet nem beleszámítva!) felülete egy A4-es lapéval egyenlő???? Nemáá, ezt kipróbálom médiamárktban:D"

    Nem. A 14-es 4:3-asok egyenloek egy A4-essel. A 10-es netbook-ok kijelzoje egy wide A5-os (tehat az A4 fele, csak szelesvasznu), 4:3-asban 7-inchesek lennenek.

    "én gyűlöltem az Apple-t, most Mac-ről írok."

    A mac mostanaban mar csak egy pc, ami kapott egy kereskedelmi unix-ot (mach/bsd/gnu/nextstep komponensekbol). Nekem meg van a szekrenyben egy ppc-s macpro, meg a klasszikus macos-el. Azok sokkal inkabb hoztak a mac erzest. (technikailag valahol a c64 es az amiga kozott) Ennek ellenere a ppc-s valtozat is made in china, pedig akkoriban a legtobb nyugati gyarto gyarai meg irorszagban es mexikoban voltak.

    Ami mostanaban sokat romlott, az a hasznalhatosag. Az egygombos egeren a simpla, dupla, tripla kattintast konnyebb volt megszokni, mint azt hogy melyik iranyba kell donteni az egeret (szappantarto) vagy eppen hol van a hatar a jobb es a bal gomb kozott (mighty mouse). Az uj touchpad-es ketujjas kattintasarol nem is beszelve. Ehhez kepest egy regi trackpoint-os thinkpad hasznalata sokkal intuitivabb. (van rajta a billentyuzet kozepen 1 kis joystick es a space alatt 3 gomb)

    "Iphonet is szeretem,mert amire en hasznalom tokeletes filmek es net de ha mar masra is kene sovany lenne."

    Gyakorlatilag meg egy olcso asus telefon is jobb nalla. Erintokepernyo azon is van (ujjal es stylus-al is megy), meg billentyuzet is van (az utcan egykezzel tarcsazni), es joystick meg jogdial is (telefon menukhoz). A hatranya, hogy windows-os, tehat windows-os programok vannak ra, pl. safari helyett opera vagy firefox. Elonye, hogy nem kell feltorni, hogy az ember azt telepitsen ra amit akar. Csatlakzokbol van rajta szabvany miniusb (tolto/adat) es szabvany analog jack (2.5-os 4 polusu, sztereo out/microphone in) Meg 3g-s videohivas, hatlapon nagyfelbontasu allo/mozgokepes kamera es van benne gps is. Mindez halozatfuggetlenul az iphone aranak a toredekeert. :-)
  • acdc #19
    Lehet,hogy netbook lesz (nagy siker ez most nyugaton ) + erintokepernyovel.

    Flying!

    En mindig is gyuloltem es most is gyulolom az Applet, mint ceget de az osxt szeretem. Iphonet is szeretem,mert amire en hasznalom tokeletes filmek es net de ha mar masra is kene sovany lenne.
  • FlyingV #18
    én gyűlöltem az Apple-t, most Mac-ről írok.


    kvp: a 10 colos netbookok kijelzőjének tényleges (keretet nem beleszámítva!) felülete egy A4-es lapéval egyenlő???? Nemáá, ezt kipróbálom médiamárktban:D

    Apple Tablet: hiszem ha látom, már várom :) Persze lehet, hogy ez lesz a következő bukta, volt már Apple konzol is :)
  • kvp #17
    Az idealis kepernyomeret kis laptopok eseten valahol az A4 korul van. Jegyzetelesre hasznalhato pda-k eseten meg az A5 szamit jonak. Ezt a ket meretet hasznaltuk munkara jopar evig, tehat valoszinuleg bevaltak. Az A4 az 14 inch, az A5 az 7 inch (4:3-ban), szeles (wide) meretben 10 inch. Ezeket a mereteket erdmes kijelzokesziteskor hasznalni. A klasszikus ibm thinkpad kijelzo ezert volt A4/letter meretu es ezert 10 inches a legtobb hasznalhato netbook (mindamellett, hogy igy meg eppen befernek egy A4-es mappaba a papirok kozze).

    Az apple megoldasat meg majd meglatjuk. Lattam mar linux-os rendszergazdat mac-et venni es hasznalni, de azert en inkabb maradok a szabvanyosabb es szabadabb megoldasoknal. (barmilyen markasabb azsiai termek, amibol kihagytak a drm-et es sima usb-s pendrive-kent is hasznalhato)
  • Rincewind #16
    Nem, mivel tobbnyire Full HD TV-re van kikotve. De ha neha napjan haveroknal rakotjuk egy regebbi TV-re, akkor ott jol mutat tekintve, hogy azok felbontasa kisebb, mint ahogy en a filmeket tomoritem.

    Meg persze alapjaraton is hasznos mert sokat utazok es nem mindig van kedvem magammal cipelni a laptop-ot.
  • Gerygrey #15
    Hát ha neked a divx jó minőség, amit TV-re is érdemes kikötni, lelked rajta...
  • smv #14
    Semmivel sem fog több embert idegesíteni mint a manapság oly divatos "hallgassuk végig az összes csengőhangomat" móka...