Berta Sándor

A gazdasági válság elősegíti a kiberbűnözést

A McAfee és a Sophos is azt jósolja jelentésében, hogy a gazdasági válság miatt a közeljövőben növekedhet az online bűncselekmények száma.

Az emberek félnek a gazdasági válságtól és ezért nem csak aggódnak a munkahelyeikért, de új, gyors pénzszerzési lehetőségeket is keresnek. A kiberbűnözők viszont könnyen hasznot húzhatnak a következő hónapokban ebből a helyzetből. A helyzetet csak súlyosbíthatja, hogy a világ kormányai egyáltalán nem, vagy nem eléggé foglalkoznak az online bűnözés jelentette egyre növekvő veszélyekkel. Ezek a McAfee által készített és most nyilvánosságra hozott Virtual Criminology Report című tanulmány fő megállapításai.

A vállalat a felhasznált adatokat többek között az ENSZ-től, a brit Serious Organised Crime Agencytől (SOCA) és az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodától (FBI) gyűjtötte össze. A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy az emberek minden korábbinál gyorsabban akarnak plusz pénzekhez jutni. Ezért hajlamosabbak kockáztatni, belevágnak a túlzottan magas hasznot ígérő befektetésekbe is, ezt pedig kihasználják a spammerek és az adathalászok.

A Sophos által kiadott Security Threat Report című dokumentum szintén nem sok jóval kecsegtet. Idén ugyanis jelentős mértékben nőtt a kártevőket tartalmazó oldalak száma. Idén eddig átlagosan 4,5 másodpercenként fedeztek fel egy új vírust vagy kémprogramot rejtő honlapot. Tavaly ugyanez az érték még csak 14 másodperc volt. A cég úgy vélte, hogy mivel a kormányok inkább a terrorizmussal és a gazdasági válsággal foglalkoznak, ezért a bűnözők szinte szabadon vagy legalábbis nagyobb gond nélkül garázdálkodhatnak a világhálón.

A probléma különösen annak tükrében súlyos, hogy a kormányok nem igazán kezelik megfelelően a kiberbűnözés kérdését, nem lépnék fel szigorúan ellene. Ráadásul elfelejtik azt is, hogy a kiberbűnözés és a terrorizmus akár össze is fonódhat és komoly nemzetbiztonsági kockázatokat jelenthet. Általánosságban elmondható, hogy - néhány kivételtől eltekintve - az állami hivatalok nincsenek megfelelően felkészítve az online bűnözők és bűnszervezetek elleni harcra.

Ugyan az elmúlt évekhez képest valamennyire javult a helyzet ezen a területen, azonban ez a szint még nem elég. Különösen Oroszországban és Kínában van nagy az esélye annak, hogy az internetes bűnözők megússzák a lelepleződést és a felelősségre vonást. Ennek oka, hogy a két ország különösen ódzkodik a külföldi hatóságokkal való együttműködésnek már szinte a gondolatától is. A Sophos munkatársai ráadásul azzal vádolták meg a két államot, hogy maguk is előszeretettel alkalmaznak kiberbűnözői módszereket, bénítják meg más országok hivatalainak honlapjait. Ezt támasztja alá, hogy idén Belgiumban és Indiában azonosították a legtöbb kínai online támadót. Oroszország pedig nemrég kiberháborút indított Grúzia ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HENCIG #2
    Igen volt már.
    Viszont a tényről nem nyilatkotom....
  • AzUs #1
    Hát lehet, hogy hülye vagyok, de nekem úgy rémlik, mintha már lett volna 1-2, ezzel a témával kapcsolatos cikk az SG-n....