Berta Sándor

Internetbiztonsági programokat támogat Ausztria

Az Ausztria Internetes Magánalapítvány (IPA) ismét különböző programokat díjazott. Az idén a fejlesztők a hangsúlyt biztonságra helyezték.

Spam e-mailek, adathalászat, személyes adatok ellopása, DDoS-támadások, kártevők, bank- és hitelkártya-csalások. Csak néhány kellék a ma már több milliárd eurós forgalommal büszkélkedő online szervezett bűnözés tárházából. A piac és a felhasználók érthetően minden új védelmi megoldást örömmel fogadnak. "Senki sem tudja mennyi lehet az online bűnözők valódi pénzforgalma" - jelentette ki Gilbert Wondracek, a Bécsi Műszaki Egyetem munkatársa.

A szakember hívta életre a Spotlight nevű programot, amelynek segítségével információk gyűjthetők az internetes bűnözők munkamódszereiről, kommunikációs eszközeiről és a feketegazdaság összefonódásairól. Az adatok felhasználásával olyan védelmi stratégiák készíthetők, amelyek elvehetik a rossz fiúk kedvét a káros tevékenységeik folytatásától. A Spotlight egyike az IPA által idén összesen 100 000 euróval támogatott nyolc osztrák projektnek. Egy pályázat legfeljebb 40 000 eurót kaphatott.

Az idei pályázatra összesen 24 anyag érkezett, a kiválasztott programokat Rupert Nagler, az IPA elnökségének vezetője ismertette. A nyertesek között volt a Spotlight mellett az UrbanShield, amely egy mobil hálózatokban alkalmazható titkosító szoftver. "A biztonságos, névtelen szörfölés a világhálón alapvető polgári jog" - mondta Johannes Mario Laub, az UrbanShield "atyja". A CAP-KOM az egyszerű, képeken alapuló webes megjelenést tűzte ki célul, hogy bárki könnyedén és önállóan kommunikálhasson másokkal a virtuális világban. A Proxmox egy virtualizációs platform, míg a Kwickserver lehetővé teszi egy aktuális biztonsági technológiákkal ellátott fájlszerver egyszerű telepítését és üzemeltetését.

Az IPA 2006-ban 25, tavaly pedig 26 programot támogatott összesen 500-500 000 euróval, ezek között volt például a Bécsi Egyetem adathalászat elleni projektje is. A követelmények között szerepel, hogy a kifejlesztett alkalmazások és rendszerek csak nyílt forráskódúak lehetnek. "Egyre több programot támogatnak a tartományok, a minisztériumok vagy cégek. Ma már vannak hasonló kezdeményezések Svédországban és Nagy-Britanniában is" - szögezte le Rupert Nagler.

A szakember hozzátette, hogy a kisebb IT-projektek gyakran elvesznek a bürokrácia útvesztőjében. De a Netidee segítségével erre a problémára is találtak egy hatékony megoldást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tar86 #1
    A kormányok kedvét is el kéne venni a jogtalan házkutatásoktól.