Berta Sándor

Kreatív IT-projekteket támogatnak Ausztriában

Érdekes ötletek láttak napvilágot a Telekom Austria által finanszírozott kreatív műhelyben. A net.culture.lab osztrák program első szakaszában összesen közel húsz különböző projekt kapott támogatást.

"Jelenleg 18 programon dolgoznak a támogatott szakemberek Bécsben és Dornbirnben. A célunk, hogy megvalósíthassuk a kiválasztott fiatalok informatikai és médiaötleteit" - nyilatkozta Roland Alton-Scheidl, a net.culture.lab egyik kurátora. "A kezdeményezést a Telekom Austria távközlési cég indította idén tavasszal és célja a kreativitás támogatása" - tette hozzá Helmut Leopold, a TA platform és technológiai menedzsmentjének vezetője.

A 18 támogatott projekt egyike a Burnstation, amelynek lényege egy mobil, utcai, zenei CD-ket író állomás létrehozása. Gerin Trautenberger kurátor elmondta, hogy a Burnstation segítségével könnyen lehet majd terjeszteni a szabadon hozzáférhető zeneszámokat és albumokat. Bárki kiválaszthatja a berendezés adatbázisából a neki tetsző dalokat, lejátszási listákat készíthet, majd végül az összeállítást rápörkölheti egy CD-re. Mivel a program teljes egészében nyílt forráskódú, így mind a szoftver-, mind a hardverrésze bárki által továbbfejleszthető.

Egy másik projekt keretében fejlesztett "A Német, mint idegen nyelv" nevű portál kifejezetten a külföldön élő és dolgozó némettanároknak szól. "Eddig a külföldön dolgozó némettanárok csak nagyon nehezen tarthatták egymással a kapcsolatot, így most először lehetőségük nyílik arra, hogy a tapasztalataikat kicserélhessék" - hangsúlyozta Gerin Trautenberger.

"A net.culture.lab segítségével jelentősen javíthatunk a kreatív dolgokat alkotó emberek és csoportok körülményein. megkönnyítjük számukra az első lépések megtételét. Támogatnunk kell a kreativitást" - indokolta a program támogatását Helmut Leopold. A fiatal szakembereknek szükségük van egy olyan helyre, ahol megvalósíthatják az ötleteiket. Mi biztosítjuk számukra ezt. Mi adjuk az infrastruktúrát és az egészet kellemes légkör egészíti ki" - szögezte le Roland Alton-Scheidl. A Telekom Austria jelenleg kereken 150 000 euróval támogatja a net.culture.lab programot. A kiválasztott fiatalokat és ötleteik megvalósítását a kuratórium egyaránt 5000 euróval segíti. Hosszú távon pedig a TA maga is részt vesz az egyes honlapok és készülékek továbbfejlesztésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!