Berta Sándor

A jövő internetjét támogatják Németországban

Hivatalosan is elindították csütörtökön a Germany-Lab (G-Lab) német informatikai, kutatás-fejlesztési programot.

"Szerepet fogunk vállalni a jövő internetjének létrehozásában. Darmstadt városa és különösen a helyi műszaki egyetem, valamint a főiskola, továbbá számos további tudományos intézmény és cég optimális alapot biztosít arra, hogy a kutatási eredmények gyorsan innovatív termékekben öltsenek testet. Meg akarjuk mutatni, hogy nekünk is van válaszunk a jövő internetjével kapcsolatos kihívásokra és kérdésekre. Éppen ezért a jövőben további 11 millió eurót biztosítunk a program támogatására" - jelentette ki Andreas Strom, a német oktatási és kutatási minisztérium államtitkára.

A G-Lab egy olyan nemzeti kutatási platform, amely elsősorban a jövő internetjével foglalkozik. A folyamatosan megjelenő új online szolgáltatások és alkalmazások, valamint az egyre gyorsabban fejlődő világháló egyre nagyobb kihívást jelentenek biztonsági, megbízhatósági és minőségi szempontokból. A német minisztérium összesen 3,8 millió euróval támogatja a projektet, amelyben a Darmstadti Műszaki Egyetem mellett öt további főiskola vesz részt.

A jövő internetjének egyik legfontosabb részét az automatizálás, az autógyártás, a logisztika és az egészségügyi technika jelentik, ahol egyre nagyobb szerep jut az integrált információtechnikával ellátott innovatív termékeknek. Az árukészítő és a megrendelő közötti földrajzi távolságok egyre nagyobbak, az árucikk-folyamok egyre bonyolultabbak. Éppen ezért fontos, hogy az emberek mindig pontosan tudják, éppen hol és milyen állapotban van az általuk megrendelt eszköz vagy élelmiszer. Ehhez azonban az kell, hogy a termékeket chipekkel lássák el és így kommunikálhassanak egymással, valamint a gyártó, a szállító és a megrendelő rendszereivel.

"Csak akkor őrizhetjük meg az exportkilátásainkat, hogy ha sikerül biztosítanunk a technológiai vezető helyünket ezen a területen" - tette hozzá az államtitkár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Doktor Kotász #4
    Hát ezt jól látod.
  • waterman #3
    tehát a jövő internetén túlnyomó többségben lesz autógyártás? most miről szól a cikk? a jövő internetét akkor fejlesztenék, ha nekiállnának kitalálni valamit az eigrp helyett, vagy új szolgáltatással bővítenék az ipv6-ot, vagy bármi új, ami alapjaiban változtat dolgokat. de hogy automatizálás meg egészségügy? ezek az internet részei, köze nincs a jövő internetjéhez. ezek csak szolgáltatások, amik használatához elengedhetetlen az internet, de a két dolog nem igazán ugyanaz.
  • neoG #2
    nekem is feltűnt!hogy kell írni helyesen (én is az "internete" verzióra szavazok)
  • poruljartal #1
    csak nekem hangzik olyan kellemetlenül az "internetje" szó?! :D internete