Berta Sándor

Erősebb online fogyasztókat akar az EU

Az online vásárlásnál az európai belső piacokon a felhasználóknak még mindig számos akadállyal kell szembesülniük. Ezen változtatna az illetékes európai uniós biztos.

Sok kereskedő igyekszik megakadályozni, hogy termékeit külföldön olcsóbban adhassák el. Az Európai Unió elsősorban ezeket a világhálóra is kiterjesztett földrajzi határokat akarja megszüntetni. "Elfogadhatatlan, hogy sok internetező nem részesülhet az európai belső piacok nyújtotta lehetőségekből és az is, hogy csak a gazdaság élvezhesse a rendszer előnyeit" - hangsúlyozta Meglena Kuneva, az Európai Unió fogyasztóvédelmi biztosa.

Jó példa az akadályokra, hogy ugyan jelenleg a németek 40 százaléka vásárol az interneten, azonban csak 6 százalékuk szerzi be a kiválasztott árucikket külföldön. Pedig lehet, hogy az adott termék külföldön még akár olcsóbb is, azonban a kereskedők által támasztott nehézségek az embereket eredeti elképzeléseik megváltoztatására késztetik. Gyakran előfordul, hogy egy német személy a saját bank- vagy hitelkártyájával nem tud vásárolni mondjuk Franciaországban, mert azt egész egyszerűen nem fogadják el az ottani online áruházak. Ehelyett inkább automatikusan átirányítják a cég németországi virtuális boltjába.

"Számos fogyasztó dühös emiatt és teljesen igazuk van. Vizsgálatot rendeltem el ezekben az ügyekben és amint megkapom ezek eredményeit, azonnal lépni fogok" - szögezte le a politikus. Kuneva többek között egy új, az online kereskedelmet meggyorsító és megkönnyítő törvény elfogadtatását tervezi jövőre. A jogszabály megtiltaná a kereskedőknek vevőik földrajzi alapon való megkülönböztetését. A másik jelentős probléma az uniós biztos szerint az, hogy számos cég nem hajlandó a termékeit online is árulni. Egy ilyen esetben már tiltakozott is az eBay az Európai Bizottságnál, mondván az ilyen lépések sértik az EU szabad versenyre vonatkozó előírásait.

Kuneva elszánt és a fejébe vette, hogy egységesítik az EU 27 tagországában alkalmazott, egymástól gyakran még mindig eltérő fogyasztóvédelmi törvényeket is. A politikus októberben nyújtja be módosító javaslatát, amely alapján az online vásárlásoknál 14 napban határoznák meg a vásárlástól való elállás határidejét, előírnák az egyes termékek esetében mindenképpen feltüntetendő minimális információkat és visszaszorítanák a tisztességtelen versenyt. Ezenkívül az uniós biztos lehetőséget adna a fogyasztók általi tömeges kártérítési perek indítására, hogy még jobban egyensúlyba kerülhessenek a cégek és a vevők jogai.

Az Európai Bizottság már tavaly februárban felvetette, hogy erősítenék az emberek körében az internetes vásárlások megítélését és a felhasználók áruvisszaadási és egy üzlettől való elállási jogát.
Emellett az EU tavaly novemberben kapmányt is indított hazánkban az internetes vásárlók jogairól. Az európai uniós biztos az internetes vásárlásokkal kapcsolatban már júniusban is egyszerűbb és biztonságosabb feltételeket ígért és jelezte, hogy világos fogyasztóvédelmi szabályokat akarnak kidolgozni. A cél kettős, egyrészt a vásárlók védelme, másrészt az európai online kereskedelem fellendítése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vorpal #1
    Mind1 mit akar az EU majd Magyarország ezen is keresztülb*sz.

    Vennék én autót is - de a járulékoktól rohad le a tárcám.