MTI

Canon: nő a színes nyomtatók iránti kereslet

Az idén a magyar piacon a színes nyomatatókból 5 százalékkal adnak el többet, mint egy évvel korábban: jövőre a Canon Hungária szerint ebben a szegmensben darabszámban nem várható növekedés, értékben azonban a saját eladásait tekintve bővülést vár, mivel a kereslet tovább nő a drágább nyomatatók iránt.

Moravcsik László, a Canon Hungária ügyvezető igazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: az idén a teljes piacot nézve színes gépek eladása eléri a 10 százalékot. A Canon az idén a teljes színes, multifunkciós nyomatató-piacot nézve 2,5-szer több gépet ad el Magyarországon, mint tavaly, de a bevétele nem nő e területen, mivel évente gyakorlatilag 30-40 százalékkal csökken e berendezések átlagára. A színes nyomtatók iránti általános kereslet alakulását azonban jól jellemzi, hogy a Canon globálisan is csak e szegmensben tervez jövőre növekedést.

A felmérések szerint a színes nyomtatók iránt folyamatosan nő az európai kereslet, az idén az eladott nyomtatók 35 százaléka már ilyen. A kelet-közép európai régióban az értékesített nyomtatóknak csak a 10 százaléka színes, de itt gyorsabban bővül e szegmens piaca. Az előrejelzések szerint a keleti régióban jövőre 27 százalékkal, míg a nyugatiban csak 17 százalékkal nő a színes nyomatatók eladása. Moravcsik László elmondta azt is, hogy ezzel szemben a fekete-fehér és egyfunkciós termékek kereslete európai szinten is stagnál, illetve legfeljebb 1-2 százalékkal bővül évente. Hasonló a helyzet a magyar piacon is, hiszen 2008-ban az itt eladott színes multifunkciós nyomatók egyötöde már színes, a korábbi 5-6 százalékkal szemben.

A Canon szerint a színes nyomatot is tudó gépek iránt azért is nő folyamatosan a kereslet, mert csak 10 százalék az árkülönbség közte és egy csak fekete nyomatot tudó gép között. A tapasztalatok azt is mutatják, hogy a színes nyomtatókkal előállított nyomatoknak csak 15-20 százaléka színes, a többi-fekete fehér. Egy fekete-fehér nyomat átlagára 2-3 forint, míg egy színesé legkevesebb 10-15 forint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!