Napi Online

Az emberekben hisz a Canon vezetője

Az öncélú profitszerzés kora lejárt, a jövő a fenntartható növekedést biztosító környezettudatos termékeké - mondja Moravcsik László, a Canon Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Aki szénsavmentes ásványvizet kér magának - ahogy ön is tette -, általában egészségtudatos életmódot folytat...
- Otthonra alapvetően csak az alapanyagokat vásároljuk meg, és ebből készülnek az ételeink. Ebbe a sorba illeszkedik a szénsavmentes víz is. Nem tudom, hogy ezt most éppen konzervatív vagy újszerű trendnek nevezik...

Vegetáriánus?
- Korábban sokáig hús nélküli életmódot folytattam, de amint az üzleti karrierem elindult, egy müncheni szakmai út során elfogyott a motivációm - nem tudtam ellenállni egy sült csülöknek. De nemcsak arról volt szó, hogy a megváltozott életmód másfajta étkezést kívánt, hanem arról is, hogy a családomban egyedül én nem ettem húst, és ez megnehezítette a környezetem dolgát. De most is nagyon figyelek a kiegyensúlyozott étkezésre.

Ha már a motivációnál tartunk: több felsőoktatási intézményben is csak néhány évfolyamot végzett. Miért?
- Hat gyermekem van, mindig közbejött valami, ami fontosabb volt a diplomaszerzésnél. Igazából rendre az élet hozta a következő lépést, és én arra koncentráltam, hogy jó válaszokat adjak a kihívásokra.

Tanáremberként került az irodatechnikai piacon üstököspályát futó Kontraxhoz. Mit tanult abból a korszakból?
- Megismételhetetlen korszak volt. Amikor beléptem, még csak 30 fős volt a cég. A létszám két év alatt ezerre bővült, miközben több mint 30 százalékos piaci részesedést elérve, a forgalom több mint százszorosára növekedett. Ott tanultam meg a szakma alapjait, de éreztem, hogy a kellő kontroll nélküli növekedés megbosszulhatja magát. Ezért vállaltam el az akkor induló romániai leányvállalat vezetését, ahol rájöttem, hogy idegen piacon csak az lehet sikeres, aki olyan helyi segítőkre lel, akikben vakon megbízhat.

Vagyis döntő szerepe van a humán tényezőnek?
- A hőskorban kulcsszerepe volt a személyiségnek. De a multinacinális cégeknél már kialakult rendszerek működnek, ezért is fontos, hogy az ember mindig pontosan felmérje a valós helyzetét.

A Canon hívását elfogadva, 13 éve ismét az építkezés időszaka következett. Hogyan választott maga mellé embereket?
- Mindig nagy jelentőséget tulajdonítottam a munkatársak kiválasztásának, és sohasem tisztán az önéletrajz alapján döntöttem. Korábbi cégemnél rengeteg ember tartozott hozzám, így jó emberismeretre tettem szert. A tanácsadó cégek ezért is mondják, hogy nálunk nagyjából hasonló karakterű emberek dolgoznak, ami pedig megkönnyíti az együttműködést.

Mennyire más egy nagyobb szervezetet irányítani? Ráadásul már regionális szerepkört is elértek.
- A legfontosabb a feladatok delegálása és az, hogy a vezető képes legyen elfogadni: nem tudhat mindenről. Ellenkező esetben maga lesz a fejlődés gátja. Olyan emberekkel kell körülvennie magát, akikről tudja, hogy maguk is megfelelő döntéseket tudnak hozni. Erre szokták azt mondani - amit én is vallok -, hogy az okos vezető magánál jobb emberekkel veszi magát körbe. Ami a regionális szerepvállalást illeti: büszkén mondhatom, hogy olyan, nagy tudású kollégáink vannak, akiknek köszönhetően a szerviz területén már több mint tíz ország regionális tréningközpontjaként is szerepet vállalhatunk.

Manapság elég ritka az olyan vezető, aki több mint tíz évet eltöltött egy cégnél.
- Sokan mondják, hogy egy vezetőnek időnként váltani kell. De Amerikában, ahol rendkívül nagy a fluktuáció, egy ellenkező tendencia is megfigyelhető: az új embereknek hosszú időre van szükségük ahhoz, hogy az adott helyen szükséges ismereteket, tapasztalatokat megszerezzék. Cégünk ráadásul folyamatos változást élt meg azzal, hogy az organikus fejlődés keretében növekedett a létszám, új üzletágak indultak és országos partnerhálózat épült ki. A globalizáció kihívásainak megfelelve, a hatékonyságra törekedve most is struktúraváltást élünk meg, aminek lényege, hogy egy termék annál sikeresebb, minél kevesebb értékesítési lépcsőn keresztül éri el az ügyfelet.

A Canon az ezredfordulón jelentette be, hogy IT-céggé válik. Hogyan lehet a kultúraváltást levezényelni?
- Optimista alkat vagyok, ami talán a munkatársaimra is kisugárzik. Megkönnyítette a helyzetünket, hogy mindig a piaccal együtt növekedtünk, így sosem volt "izzadságszagú" a váltás. Fiatal csapatunk akkor indult, amikor már természetes volt a számítógépes háttér, ami a korábbi évtizedekben szocializálódott nyugati kollégáknak igencsak megnehezítette az átállást.

Mennyire érződik a japán vállalati kultúra?
- Európában nemzetközi gárda dolgozik, de a felső vezetők többsége már több mint egy évtizede van a cégnél. Vagyis az öreg kontinensen is érződik a céghűség és - ha nem is a klasszikus értelemben - a Japánban megszokott, életre szóló foglalkoztatás.

Miért tartják fontosnak a munkahelyi agresszió általános felmérését?
- Ma már az a jó termék, amelyet az ügyfelek igényeire szabtak. Így meg kell ismerni, hogy a berendezéseinket hogyan használják az emberek és mi az, amivel hatékonyabbá tehetjük a munkájukat. A felmérésből az is kiderült, hogy manapság rendkívüli veszélyt jelent a munkahelyi stressz, mindez komoly feladat elé állítja a menedzsereket.

A Canon arculatához az igazi menedzsersportnak számító golf támogatása is hozzátartozik. Ön is műveli?
- Jó sportnak tartom, de túl sok idő kellene ahhoz, hogy megfelelő szinten tudjam művelni. Annyi jó dolog van az életben - ide sorolom a korábban űzött vitorlázást és a búvárkodást is -, és az embernek időnként választania kell, hogy számára mi a fontosabb. Nekem a család.

Az üzleti életben mit tart a legfontosabbnak?
- Embernek maradni.

Moravcsik László 43 éves, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem gépészmérnöki karán, majd a Budapesti Tanítóképző Főiskolán, a Katolikus Egyetem hittudományi karán, az Open Oxford Business School MBA kurzusán tanult. A Kontraxnál kezdte karrierjét 1989-ben, 1991-től a cég romániai leányvállalatának ügyvezető igazgatója. 1995-től a tavaly 10 milliárd forintot meghaladó forgalom mellett 100 millió forint nyereséget produkáló Canon Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vorpal #1
    Ugy érzem feleslegesen pocsékoltam az időm diplomára - vezérigazgató akarok lenni énis inkább.