MTI

200 millió kínai számítógép bukott meg a Microsoft tesztjén

Legkevesebb 200 millió számítógép bukott el Kínában a Microsoft illegális szoftvermásolatok kiszűrésére létrehozott eredetiségi tesztjén.

A kínai nyelvű Windows XP operációs rendszerekre a Microsoft honlapjáról automatikusan, a biztonsági frissítésekkel együtt kerül fel az operációs rendszert ellenőrző Windows eredetiséget ellenőrző alkalmazása (Windows Genuine Advantage, WGA), amely illegális másolat esetén óránként megjelenő üzenettel figyelmezteti a felhasználót, hogy ideje lenne legális példányra cserélni. Az úgynevezett előugró ablakban megjelenő udvarias figyelmeztetés mellett az asztal háttere is feketére vált, a szoftver "tulajdonosa" hiába próbál tenni ellene, a háttérkép kicserélése után egy órával ismét fekete lesz a kép. A Microsoft kalózkodás elleni lépése a sina.com portál kérdésére válaszolók 80 százaléka szerint nem fogja csökkenteni a szoftverek illegális kereskedelmét.

Egy pekingi ügyvéd október 21-én panaszt nyújtott be a Közbiztonsági Minisztériumhoz, amelyben a Microsoftot azzal vádolja, hogy az amerikai vállalat a felhasználók engedélye nélkül tört be több millió kínai személyi számítógépébe. Tung Cseng-vej (Dong Zhengwei) a hét elején az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumnál is járt, szerinte ugyanis a redmondi vállalat a valódi szoftvert vásárlókat is arra kötelezi, hogy futtassák gépeiken az eredetiséget ellenőrző WGA alkalmazást, amellyel a Microsoft több millió szoftverhasználó gépébe tör be jogtalanul. Az ügyvéd azt szeretné elérni, hogy a Microsoftot egymilliárd dollárnyi pénzbüntetés kifizetésére kötelezzék.

A Microsoft múlt hét pénteken kiadott közleménye szerint a "fekete képernyőket" nem csak Kínában, hanem világszerte mintegy 20 piaci térségben vezették be, a felhasználóknak pedig a szoftver frissítése előtt lehetőségük van eldönteni, hogy futtatják-e az ellenőrző programot vagy sem. Kínai informatikai szakértők szerint a szoftverkalózkodás visszaszorítására a megfelelő árképzés lehetne megoldás. Az olyan nagyvállalatoknak, mint például a Microsoft, az egységes nemzetközi árak helyett a helyi viszonyokhoz igazított árakkal kellene dolgozniuk.

A Microsoft Office 2007 szoftvercsomag Kínában jelenleg 3999 jüanba (122.999 forintba) kerül, a múlt hónapban elindított akció keretében a diákok ehhez a csomaghoz 199 jüanért (6120 forintért) juthatnak hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vajon kiki #9
    Így jár az aki nem torrentezik le egy rendes kalóz vindózt
  • Tocke #8
    Ezek az előítéletek...
  • Csaba42 #7
    Lehet, hogy a boltban egy illegális verzió került telepítésre, amiért esetleg még fizetett is a delikvens, de ezt a pirulát sajna le kell nyelni. Ilyenkor terjeszteni kell az ismerősök közt a hírt, hogy "A(z) XP boltban senki ne vegyen semmit, mert múltkor úgy jártam, hogy...". Néhány üzletben ott b@sszát át az ember fejét, ahol csak tudják, még nálunk is. :( Két gyógyír van a bajra: elmennek és vesznek egy eredeti példányt (nem t'om Kínában milyenek a szoftverárak a fizetésekhez képest, de egy OEM XP/Vista nem lehet olyan drága), vagy normálisan tört Windowst használnak (ehhez azért már kell némi szakértelem, bár lehet, hogy "haveri alapon" is meg lehet oldani).

    De ha máshol sem dőltek a kardjukba az emberek az MS ezen akciójától, akkor ezt a "kis problémát" nem olyan nehéz áthidalni. Legalábbis unokatesóm nem panaszkodhat, az az XP átment a teszten. :)

    Garett27: tökéletesen igazad van. Amióta Vistát használok, sosem volt semmi trójai/vírus problémám. McAfee szépen elcsípett mindent, amit meg nem tudott, az pórul járt az UAC miatt. :) Aki meg ne adj' Isten moddolt, kiherélt, Frankeinstein Windowst használ, az ne panaszkodjon, ha lyukas és instabil a rendszere.
  • Garrett27 #6
    Sztem semmire sem mégy a védelemmel (tűzfal, vírusirtó stb) ha saját magad engeded meg egy progi futtatását az UAC kérdésekor engedélyezve, bár jó volna, ha kicsit konkrétabb lennél, hogy kapta meg és mit a haverod gépe, hogy mi a többiek tájékozottabbak legyünk picivel.
  • torcipepe #5
    legalább nem annyira elvetemültek a MS-nél, hogy rögtön lefagyasztják a Windowst és törlik az egész rendszerpartíciót a felhasználó összes adatával együtt. plussz én úgy veszem ki, hogy a további frissítéseket is elérheti, akinek illegális rendszere van.

    a vírusok is másolják ugyanezt a módszert. havernak Vista alatt alap védelem + vírusirtó + spy irtó mellett olyan progi települt, ami kipucolta a start-menüt, letiltotta a feladatkezelőt, a rendszerbeállításolat, a telepítés/törléseket. gratis néhány percenként kiírta, hogy 50USD befizetés esetén kapsz egy olyan biztonsági progit, ami leírtja neked. persze én 1Ft-ot nem adnék azért a progiért, mert tuti átbaszás. egyetlen javítás a format c: volt ellene.
  • bakagaijin #4
    Én könnyen el tudom képzelni, hogy ők - mármint az a 200M felhasználó - fizettek ezért, aztán meg fennakadtak a WGA-n. Szerintem egy szakember sem tudná megmondani egy Kínában vásárolt dobozos Windows-ról, hogy eredeti-e; ha meg a géppel vásárolt, előretelepített akkor pláne...
  • dzsagon #3
    a 10 millió magyar gépet meg sem emlitik
  • Tinman #2
    Hát ja... egy szaros oprendszert az ember nem 1 évre vesz. Az XP esetében ez már inkább 6-8 év! Nehogymá' még nekik álljon feljebb!
  • Csaba42 #1
    Gondolom az ügyvédnél is illegális Windows van otthon, és a háttérképnek kitett pornókép visszaállításáért tett kísérletének kudarca után emelte csak fel a szavát az MS ellen. A kis pöcsevő.