MTI

A pokolra kívánják a Microsoftot Kínában

A kínai Windows XP használók milliói kívánják a pokolra a Microsoftot, ugyanis a redmondi központú amerikai informatikai vállalat az ázsiai országban is bevezette az illegális szoftvermásolatok kiszűrésére létrehozott Windows eredetiséget ellenőrző alkalmazást (Windows Genuine Advantage Program).

A kínai nyelvű Windows XP operációs rendszerekre a Microsoft honlapjáról automatikusan, a biztonsági frissítésekkel együtt kerül fel az eredetiséget ellenőrző alkalmazás, amely illegális másolat esetén, óránként megjelenő üzenettel figyelmezteti a felhasználót, hogy ideje lenne legális példányra cserélni. Az úgynevezett előugró ablakban megjelenő udvarias figyelmeztetés mellett az asztal háttere is feketére vált, a szoftver "tulajdonosa" hiába próbál tenni ellene, a háttérkép kicserélése után egy órával ismét fekete lesz a kép.

A Microsoft kalózkodás elleni lépése több millió kínai számítógépezőt érint, a nagyobb internetes fórumokat a dühös hozzászólások ezrei árasztották el. Egy pekingi ügyvéd azonban már ennél is tovább ment, panaszt nyújtott be a Közbiztonsági Minisztériumhoz, amelyben a Microsoftot azzal vádolja, hogy az amerikai szoftvercég a felhasználók engedélye nélkül tört be több millió kínai személyi számítógépébe. Tung Cseng-vej (Dong Zhengwei) arra kéri a hatóságokat, hogy a Microsoft ellen indítsanak bűnügyi eljárást és a szoftvercéget kötelezzék - az ügyvéd szerint - e törvénytelen gyakorlat beszüntetésére.

A kínai törvények valóban kimondják, hogy illegális behatolással a számítógépek normális működésének megváltoztatása bűncselekménynek minősül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fflx #43
    Hat persze... es akkor ne legyen velemenye senkinek. Viccesen fogod fel egy forum kereteit.
  • bakagaijin #42
    Ez érdekes per lesz. Tekintve, hogy a kínai állam sem igazán szereti a Microsoftot. (Pl. saját fejlesztésű os, saját dokumentum formátum, saját videoformátum lemezformátummal, stb.)
  • rigidus #41
    Vagyont kizarolag rablasbol lehet felhalmozni. Ez forditva is igaz es masra is.
  • Epikurosz #40
    Leszarom a kínai törvényeket.
    A kínai fizetési mérleg hatalmas többletet mutat - hát így könnyű. Rablásból könnyű vagyont felhalmozni.
  • rigidus #39
    > A fent említett update nem számít illegális behatolásnak, ugyanis az EULA-ban leírtak szerint történik minden.

    Ha Veled elhitettek, hogy az EULA torvenykonyv azt meg nem teszi azza, legfeljebb csak elhiszed. Az EULA nem torvenykonyv hanem szerzodes.

    Pelda kedveert ha a MS EULA-ja kimondja, hogy ha illegalisan feltelepited akkor az ugyvedeik kijohetnek hazhoz fobe loni az attol meg nem ugy van. Mivel ez utobbi buncselekmeny, az EULA-nak az a resze ervenytelen - akar odairta Nagy Es Mindenhato Microsoft gyemantkoves, felszentelt tolla akar nem. Ha a kinai torvenyek szerint buncselekmenynek minosul az amit a MS tett akkor az EULA-nak a buncselekmenyt fedezni probalo zaradekat szep vastagon athuzzak, Redmondban pedig bebarnithatjak az ujjukat a felelosok.

    Egyebkent olvastad mar a kinai windows valtozatok EULA-jat?
  • gopher #38
    A kínai törvények valóban kimondják, hogy illegális behatolással a számítógépek normális működésének megváltoztatása bűncselekménynek minősül.


    A lényeg: "illegális behatolással". A fent említett update nem számít illegális behatolásnak, ugyanis az EULA-ban leírtak szerint történik minden. Aki telepíti a Windows-t a gépére, elfogadja az EULA-t. Ha a kínaiknak nem tetszik, hogy ez a dolgok menete, akkor két dolgot tehetnek:

    1) megveszik és legálisan használják a szoftvert
    2) alternatív megoldást keresnek
  • rigidus #37
    Szerintem ezt a kerdest ne az erintettek helyett valaszold meg, hagyd meg nekik ezt a lehetoseget, hogy maguk iteljek meg.
  • kadar1 #36
    Ha én megbirtam venni az eredetit akkor ezek is megbirják!!!!!!!!!!!!!!!
  • rigidus #35
    > Ettől persze te még bizonygathatod, hogy nem lopás, még el is hiheted, de ettől függetlenül a világ nagy részén, ha kellően nagy értékben csinálod, akkor leültetnek érte aztán bizonygathatod az orkoknak, hogy hárombólegyazkettő...

    Kezded erteni, hogy mirol beszelek: a Microsoft nem iteloszek.
  • rigidus #34
    > igazad van, a szellemi termékek értékének felfogásához túl kell lépni az általános iskola alsó osztályán. Van aki túljutott már ezen, van aki nem.

    Igy van, kerlekeszepen, szintek vannak... Sot meg ezutan is van egy fokozat ahova ha eljutnak egyesek akkor meg fogjak erteni, hogy az internet - mint egyfajta informacios autopalya - jelenlete mellett informaciot ertekesiteni arucsere alapu uzleti portfolioval kb. olyan mint belvarosi taxikkal konkuralni szamarfogattal; ami ha serti az uzleti portfoliot akkor nem elgondolkodni azon, hogy a megvaltozott piaci korulmenyekhez illene alkalmazkodni, hanem akar adott orszag torvenyeit is serve vagy kijatszva eroltetni a regit.