Gyurkity Péter

Megelőzheti az nVidiát az AMD

Bár a központi processzoroknál ismét vesztett súlyából az AMD, a grafikus chipek szegmensében egyre jobban teljesít, és az év végére akár meg is előzheti legfőbb riválisát, az nVidiát.

A processzorgyártó még a hónap közepén tette közzé harmadik negyedéves eredményeit, a Mercury Research azonban most mindezt részletes piaci adatokkal, pontos részesedéssel egészítette ki, amelyből több érdekes következtetést vonhatunk le. Fontos megjegyezni, hogy bár a központi processzoroknál folytatódik a cég visszaszorulása, valamint az Intel előrenyomulása, a grafikus chipeknél már sokkal jobban állnak.

A kutatócég adataira támaszkodva a lapok arról számoltak be, hogy a harmadik negyedévben az AMD mindössze 17,7 százalékot mondhatott magáénak a processzorok szegmensében - ez 18,8 százalék volt a második negyedévben, illetve 23 százalék egy évvel korábban. Ez elsősorban saját termékeik gyengébb szereplésének, valamint a mobil fejlesztések igen erős előretörésének köszönhető - mivel az Intel ez utóbbi terén még erősebb pozícióval rendelkezik, ez szintén a vetélytárs számára volt kedvező fejlemény. Érdemes megjegyezni, hogy az utóbbi három hónap során a mobil processzorok számban meghaladták az asztali változatok eredményét, ami arra késztetheti az AMD-t, hogy az eddigieknél hatékonyabb mobil stratégiával álljon elő.

Ami a grafikus vezérlőket és a hozzájuk kapcsolódó fejlesztéseket illeti, az AMD itt egyre jobban teljesít. A Cnet által közölt táblázatban jól nyomon követhető az erőviszonyok alakulása: míg az Intel tartja 50 százalék feletti részesedését (elsősorban természetesen az integrált vezérlők túlsúlya révén), addig az AMD kevesebb, mint egy év alatt (némi visszaesést követően) 18,3 százalékról csaknem 21 százalékra jött fel, az nVidia pedig 26,2 százalékról egészen 21,8 százalékra szorult vissza. Amennyiben ez a trend folytatódik az utolsó három hónapban, az év végére fordulhat a kocka és az AMD előnybe kerülhet fő riválisával szemben.

Ebben persze főszerepet játszanak majd a Radeon HD 4000 sorozat jól sikerült tagjai. A cég a napokban egy újabb ajánlattal egészítette ki a listát és bemutatta a HD 4830 típust, amely támogatja a DirectX 10.1 technológiát, 150 dollár alatti árával pedig a gyártó szerint újraformálja a teljesítménybeli viszonyokat az olcsóbb kártyák szegmensében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #20
    de mivel szar chipset van az atomhoz, így nem fogyaszt többet :)
  • dez #19
    Mondjuk inkább úgy, 2x annyit fogyaszt (ami így sem sok), cserébe 3x teljesítményt ad. Az Intelnek meg pont nincs ilyen kategóriás terméke, csak a lassú Atom, és a gyorsabb, de többet is fogyasztó Core2-k.
  • dez #18
    Médiafeldolgozásban igen, szoftveres 3D-ben nem annyira.
  • dez #17
    Ja, jól nyomja az Intel, de a teljesítménye... Kb. egy fél GHz-es, évekkel ezelőtti procinak (x86) felel meg.
  • Sanyix #16
    reklám... pedig az amd hasonló cuccai sokkal jobbak/gyorsabbak
  • Sanyix #15
    Amit szintén rakosgatnak át gpu-ra, mert abban is sokkal jobb.
  • Kaadi #14
    az AMD-nek nem tesz jot, hogy az Intel Atom is remekul szerepel. nekik itt nem igazan van dobasuk.

    amugy meg jo lenne ha a ket rivalis AMD-NVIDIA vegre az Intel karara is tudna novekedni. akkor lenne igazi a verseny.
  • Ahoy #13
    Remélem itt elkapják az Intel tökeit :)... amúgyis a játékosok/átlagfelhasználok körében kezd leáldozni a proci szerepe. Az átlagfelhasználó gépe mondjuk egy x4-essel is ultrafasza gyorsan elkullog...de egy i7-el is...

    A játékosoknak fontosabb lesz egy jó videókártya fejlett shaderrel.

    Akinek az erőproci kell, az a számításigényes feladatoknál tudja majd kamatoztatni...ezmeg hát eléggé réteg: filmvágás/3d render
  • dez #12
    De, arról szóltak, legfeljebb nem olvastad őket. :)
  • WoodrowWilson #11
    A tervezés és a gyártás válik ketté.