Gyurkity Péter

3G-vel egészül ki az Eee PC

Az Asus tavaly elsőként rukkolt elő netbook megoldásával, most pedig vezetéknélküli interneteléréssel egészíti ki azt, hogy beváltsa a korábbi ígéreteket. A készülék "3.75G" elérést kap.

A cég által közzétett hivatalos bejelentés szerint az Eee PC 901 típus egészül ki az új funkcióval. Ennek eredményeként - szolgáltatótól függően - valódi mobil elérést kapnak a vásárlók a netbook mellé, amelynél a sebességre sem lesz majd panasz. Ez már csak azért is fontos, mert a friss felmérések szerint egyre többen használnak mobil előfizetést.

A 3.75G támogatás megjelenése egészen pontosan a High-Speed Uplink Packet Access (HSUPA) technológia támogatását jelenti majd. Ez másodpercenként 7,2 Mb elméleti letöltési korlátot jelent, a feltöltés esetében pedig másodpercenként 2 Mb a plafon. Maga a készülék nem változik, marad a megszokott hardveres összetétel, azaz Intel Atom processzor, 8,9 hüvelykes kijelző, 1 GB DDR2 memória, illetve 16 GB-os SSD meghajtó, amely további 20 GB online tárhellyel egészül ki az Eee Storage szolgáltatás keretében. A specifikációban megtaláljuk az 1,3 megapixeles webkamerát, a hatcellás akkumulátort, MMC/SD kártyaolvasót, HD audiót, valamint a Bluetooth támogatást is.

A vezetéknélküli elérésben nemcsak a 3.75G, hanem a megszokott Wi-Fi technológia is segít, hiszen a készülék továbbra is kezeli a 802.11b/g, sőt a megfelelő hálózati felállás esetén a 802.11n szabványt is. Ez azonban a továbbiakban alternatívaként jön majd számításba, hiszen a hangsúly egyértelműen a 3G támogatásán van. A cég abban bízik, hogy utóbbi terjedése és népszerűségének növekedése megfelelő keresletet támaszt majd a netbook iránt. Ezt a folyamatot jól jellemzi a brit Point Topic felmérése is, amelyből az derül ki, hogy egyre több régióban előzi meg a mobil internet az eddigi Wi-Fi eléréseket.

Az új típus októbertől jelenik meg a piacon - arról nem szól a fáma, hogy elsőként mely régiókban bukkanhatnak fel a módosított változatok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #5
    Szupper!
    Vajon mennyi kerül? gondolom 100k körüli az ára.
  • Wittgen #4
    Ezeket nem arra találták ki, hogy teletömd mindenféle cuccal, hanem hogy legyen egy kis helyen elférő hordozható munkaeszköze az embernek.

    Ha meg kevés a hely, akkor csatlakoztass rá usb-s vinyót. He?
  • The Garrett #3
    én egyelőre annak is örülnék ha a 20giga tárhelyet nem csak nyugatra adnák. :P
  • Dark Angel 666 #2
    érdekes dolog lehet azt a 20 gigát 2 megabites nettel feltölteni
  • Dark Angel 666 #1
    16 gb hely még nagyanyámnak is kevés lenne ...