Berta Sándor

Ellenzi az e-szavazást az Osztrák Alkotmánybíróság elnöke

Karl Korinek élesen támadta nem csak az elektronikus voksolást, de az állampolgárok egyre növekvő mértékű megfigyelését és ellenőrzését is, illetve az online házkutatások pontos leszabályozását követelte.

Az Osztrák Alkotmánybíróság (VfGH) elnöke az e-szavazás kapcsán kijelentette, hogy jelenleg teljesen megbízhatatlannak tartja ezeket a megoldásokat és közölte, hogy az ilyen rendszereket kizárólag azután lenne szabad alkalmazni, ha a szakemberek végre biztosítanák a titkos voksolás lehetőségét az állampolgárok számára.

Ausztriában leginkább az Osztrák Néppárt (ÖVP) kampányol az e-voksolás mellett. Az ÖVP azt szeretné elérni, hogy már a 2009-es európai parlamenti választásokon alkalmazzanak elektronikus szavazórendszereket. Korábban Günther Platter osztrák belügyminiszter is bejelentette, hogy a következő általános választásokat már elektronikus formában akarja lebonyolítani. Ezt az ötletet és Johannes Hahn osztrák oktatási és tudományos miniszter legújabb javaslatát, miszerint a 2009-es diákönkormányzati választásokon használjanak elektronikus szavazórendszereket az Osztrák Felsőoktatási Hallgatók Szervezete (ÖH) visszautasította.

Karl Korinek, aki egyébként 2003. január elseje óta a VfGH elnöke, emellett élesen bírálta az állampolgárok növekvő mértékű megfigyelését is. "Néha az a benyomásom, mintha ugyanolyan részletesen figyelnének meg bennünket, mint az egykori NDK-ban a Stasi az állampolgárokat. Nem a módszereket vagy a rendszereket bírálom, hanem azok lehetséges hatásaira akarok rámutatni. Mindenütt megfigyelnek minket, több mint 200 000 videokamera van már Ausztriában, ide értve a mobiltelefonok beépített kameráit vagy a különböző helyeken meglévő eszközöket. Miért kell tűrnöm, hogy lefilmezzenek, mikor felkeresem a feleségem sírját, miért kell tűrnöm, hogy ott lefilmezzék, sírok-e vagy sem?" - tette fel a kérdést az Osztrák Alkotmánybíróság elnöke.

"Szeretném, ha világosan és pontosan szabályoznák a megfigyeléseket is, ide értve az online házkutatásokat. Az, hogy ezeket a módszereket csak súlyos bűnözők ellen alkalmazzák és csak bírói engedéllyel, rendben van, de hiányolom, hogy nincs leszabályozva hogyan jutnak be a nyomozók a gyanúsított számítógépébe és az sem, hogy mi történik a rögzített adatokkal. Ugyanilyen szabályozást tartok fontosnak a távközlési adattárolás esetében is" - hangsúlyozta Ausztria legfőbb közjogi méltósága, aki a salzburgi Paris Lodron Egyetem, a bécsi Gazdasági Egyetem és a grazi Karl Franzens Egyetem díszdoktora és 2000 óta az Osztrák Tudományos Akadémia filozófiai-történeti osztályának tagja.

Korineket idén október végén az adatvédelem területén végzett munkájáért kitüntették a Big Brother Awards Defensor Libertatis-díjjal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #1
    teljesen igaza van.