Berta Sándor

Egyre népszerűbb az internetes cserebere

A fájlcserélés mellett virágkorát éri az általános csereberélés is, legyen szó a megunt könyvek, bútorok vagy éppen ajándékok továbbadásáról.

Az online hirdetési magazinok átböngészése meglehetősen fárasztó és hosszadalmas munka és nem mindenki szereti átnézni az internetes aukciós portálok kínálatát sem. Ennek oka, hogy sokan bizalmatlanok, okkal-joggal tartanak a csalóktól, illetve nincs sok pénzük és inkább egy használt, de ingyen beszerezhető terméket keresnek. A kereslet miatt egyre több online cserebere oldal érhető el világszerte, amelyeken megtalálhatók a kidobott bútorok vagy akváriumok éppúgy, mint a megunt és rongyosra olvasott klasszikus könyvek.

A Bambali honlapon például nem csak áru cserélhető árura, de szolgáltatás is szolgáltatásra. Aki valamit elpasszol, de nem talál semmi szimpatikusat, az sem jár rosszul, ugyanis pontokat kap, amelyeket később is beválthat. "A célunk az, hogy lehetőséget adjunk az embereknek, hogy függetleníthessék magukat a kamatoktól és a jelenlegi szociális rendszertől" - mondta Tobias Sasse, a Bambali ötletgazdája. A kínált szolgáltatások és árucikkek sokrétűek. Van, aki varrónői munkáját ajánlja fel vagy nyelvtanítást vállal, más autóra cserélné quadját, vagy megszabadulna női kerékpárjától, pókerasztalától.

Az Egyesült Államokban elindított Freecycle nevű honlap a Yahoo! levelezőlistáján alapul. Itt senki sem kap semmit cserébe, azonban mindenképpen jó tudni, hogy a felkínált termékek nem kerülnek a szemétdombra. A platformon főleg bútorok, háztartási árucikkek, ruhák és számítógépek találhatók meg, de néha akad példa a hazánkban is jól ismert és népszerű szedd magad akcióra is, amikor az érdeklődőknek lehetőségük nyílik gyümölcsöt szedniük. A megoldás előnye, de egyben hátránya is, hogy a kiválasztott terméket nem elküldik, hanem el kell érte menni. Az ajándékozás mellett lehetőség van kérni is: a kívánságlistán szerepel bébiruha, használt kerékpár.

Az Alles-und-Umsonst nevű német oldal érdekessége, hogy a felhasználók szövetségi tartományonként kereshetnek a felkínált szolgáltatások és eszközök között. Utóbbiak között vannak használt CD-k, könyvek, elektronikai árucikkek, gyermekholmik. "A célunk az, hogy erősítsük az emberek közötti szolidaritást és egyúttal hozzájáruljunk a környezet védelméhez is. Gyermekkorunkban sokat keresgéltünk a lomtalanítások alkalmával kincsek után kutatva a kidobott holmik között. Gyakran nem értettük, hogy egyes készülékeket vagy tárgyakat miért dobtak ki a tulajdonosaik" - nyilatkozták az oldal működtetői, Uwe Friedrich és Stefan Zimmermann.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BillyTheRealKid #5
    Nem a vatera ilyen, hanem a cserebere.net
  • shenmuedc #4
    Mit akartok,nálunk ilyen oldal a vatera!
    Bármit felteszel az biztos hogy valamite cserélni szeretnék!
    Bár az első hogy alkudni akarnak belőle (egy árverés oldalon!!!).
    De hát ez már csak így megy nálunk.
  • benczurzs #3
    "Elvileg megy a vöröskeresztnek, gyakorlatban nemtom."
    Erre appellálnék

    Ezt gyakorlatban úgy szokták, hogy a ruhákat, mint használt ruha eladják, és a befolyt összeget meg odaadják a vöröskeresztnek.
  • bakagaijin #2
    Svédeknél van olyan lehetőség, hogy leharcolt, nem működő cuccaid felajánlod. Felhívsz egy telefonszámot, amin időpontot egyeztetsz a hurcolóemberekkel. Ők elviszik, kipofozzák és eladják. Kb. mint a lomtalanítás, a különbség az, hogy nem borítja szemét az utcát hetekig és nem járják guberálók minél alaposabban széttúrva a kidobált cuccok hegyeit. Igen olcsón lehet náluk működő használt tv-t, vagy bútort venni.

    Ruhára egyébként ilyen most is van Mo-n, pl. madaras Tecsó mellett van konténer ahova lehet hordani a nem kellő ruhákat. Elvileg megy a vöröskeresztnek, gyakorlatban nemtom.

    Globális cserére szerintem az amazon marketplace vagy az ebay működő megoldások, nekem legalábbis bejött. Európai könyvtárakban fellelhetetlen dolgokat küldenek át vicces árakon. A könyv ráadásul vámmentes US-ből.
  • Vorpal #1
    Hát ez jópofa 5let - a baj talán azzal van, hogy kiábránditóak a kérések.
    Pl. a yahoo magyar group - keményen odairja, hogy Sony erősitőt akar magának - összességében minimum 60 ezerért.

    Az igazi az lenne, ha emberek ajálhatnának fel dolgokat, de nem kérhetnének - adni önzetlenül kell és sokan megszabadulnának dolgoktól.