Berta Sándor

Francia tiltakozás az EDVIGE-rendszer ellen

A legnagyobb francia ellenzéki politikai tömörülés, a Szocialista Párt (PS) az információgyűjtő program azonnali leállítását követeli.

A PS vezetői közleményükben jelezték: osztják a szakszervezetek és más civil egyesületek aggodalmát az Exploitation documentaire et valorisation de l'information générale (EDVIGE) nevű projekttel kapcsolatban. Eddig a rendszer bevezetése elleni petíciót 90 000 francia állampolgár és 700 szervezet képviselője írta alá. A programot különösen a szakszervezetek, a homoszexuális egyesületek, az AIDS-segély és mozgáskorlátozott csoportok bírálták, mert attól tartanak, hogy könnyen megbélyegezhetik a tagjaikat.

Több társaság és szakszervezet időközben közösen nyújtott be egy beadványt a francia alkotmánybírósághoz, amelyben az EDVIGE leállítását követelik. A francia belügyminisztérium ugyanakkor azzal érvelt, hogy a nyilvántartással kapcsolatban szigorú szabályokat léptettek életbe, amelyek meghatározzák, hogy mikor és kiknek adhatók ki a tárolt személyes adatok. A hozzáférés erősen korlátozott és bizalmas információkat csak bizonyos esetekben rögzítenek.

Az adatbázist a DCRI francia titkosszolgálat akarja létrehozni és egyaránt tárolnák a 13 évesnél idősebb lehetséges rendzavarók, köztük a tinédzserek, a másként gondolkodók, a szakszervezeti vezetők és a jelenlegi vagy leendő politikusok legszemélyesebb, például az egészségi állapotra és a szexuális hovatartozásra vonatkozó adatait.

A tervek szerint elsősorban a garázda fiatalokat szűrnék ki ilyen módon, de szóba került a gazdasági döntéshozók, valamint mindazon személyek adatainak összegyűjtése, akik valamilyen meghatározó szerepet játszanak most vagy a jövőben a francia társadalmi, vallási és gazdasági életben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Benedekco #6
    "a másként gondolkodók" - hogy ott rohadna meg az egész banda... szerintem minden másképp gondolkodó dögöljön meg! Szerintetek Ő is másképp gondolkodó volt: Galileo Galilei ez csak egy pl írhatnék ezer másik "okos" elismert embert, őket is le kellett volna kapcsolni még időben! Vagy még mindíg lapos a Föld? "mi folyik itt Gyöngyösön?"... néha elborul az agyam...
  • Balu0 #5
    Akik sokkal jobban kiálnak a szabadságukért mint bárki más, övék a világ legerősebb szakszervezetei... és forradalmat csinálnak ha cseszegetik őket.. figyeld meg ez a rendszer se fog sokáig maradni... :D
  • ihateworkdays #4
    És így jött létre Equilibrium c. film...
  • endrev #3
    Már megint a szabadságunkat kóstolgatják... :S
  • WiZe #2
    Csigazabáló purdé népség. Tényleg az, diktatórikus utópia.
  • Camouflage #1
    "Az adatbázist a DCRI francia titkosszolgálat akarja létrehozni és egyaránt tárolnák a 13 évesnél idősebb lehetséges rendzavarók, köztük a tinédzserek, a másként gondolkodók, a szakszervezeti vezetők és a jelenlegi vagy leendő politikusok legszemélyesebb, például az egészségi állapotra és a szexuális hovatartozásra vonatkozó adatait."

    Fasiszta utopia.