Berta Sándor

Svájc is csatlakozik a schengeni rendszerhez

Csütörtöktől egész Svájcban elérhető lesz a Schengeni Információs Rendszer (SIS), amelynek végső tesztelését szeptemberben kezdik meg. A SIS sikeres alkalmazása előfeltétele az alpesi ország schengeni övezethez való csatlakozásának.

A SIS-hálózatba egyaránt bekötik a helyi rendőrség, a határőrség és más hatóságok számítógépes rendszereit, így ezek a szervek bármikor hozzáférhetnek a SIS-ben tárolt személyek adataihoz, körözési és egyéb információkhoz vagy akár maguk is kiadhatnak körözéseket. A teljes beérkező és kimenő SIS-forgalmat egy úgynevezett Supplementary Information REquest at the National Entry (SIRENE) iroda koordinálja, ellenőrzi és irányítja. Ezen az irodán mennek át a schengeni övezetbe tartozó államok hivatalaihoz továbbított körözések, adatlekérdezések, információk. A SIS kiegészíti a jelenlegi RIPOL nemzeti nyomozórendszert.


A SIRENE-t a múlt hónapban építette ki a svájci szövetségi rendőrség (fedpol). Az irodában 25 specialista dolgozik, akik mind a fedpol bevetési parancsnokságának alárendeltségébe tartoznak. A svájci biztonsági szolgálatok azt remélik, hogy a SIS-hez való integrációjukkal a jövőben a jelenleginél jóval könnyebbé válhat a határokon túlmutató szervezett bűnözés, az ember-, a fegyver- és a drogcsempészet, valamint az illegális bevándorlás elleni harc. Ezenkívül szintén egyszerűbben és gyorsabban kutathatják fel a körözött vagy eltűnt személyeket, a lopott vagy eltűnt tárgyakat, például autókat és fegyvereket, illetve könnyebben oszthatják meg a külföldi hatóságokkal az információikat, az adataikat és a tapasztalataikat.
Kiemelt figyelmet fordítanak az adatvédelmi előírások betartására, amit független helyi és nemzetközi szervezetek ellenőriznek. Meghatározták, hogy a nyomozók mely adatokhoz férhetnek hozzá és azt is, hogy a hozzáférésük mennyi ideig él. Egyes információkat bizonyos idő letelte után automatikusan törölnek az adatbázisból. Augusztus 14-től bármely svájci állampolgár tájékoztatást kérhet a róla a SIS-ben tárolt adatokról, illetve kezdeményezheti az ezekbe az iratokba való betekintést vagy ezeknek az aktáknak a törlését. Ezt az illetőnek írásban kell kérnie a fedpoltól és a dokumentumhoz csatolnia kell a hivatalos igazolványai másolatát. Emellett bárki kérheti az adatvédelmi biztos hivatalától a rendszer vizsgálatát, ellenőrzését.

A teljes svájci infrastruktúra a tervek szerint decembertől lesz Schengen-kompatibilis, az ország csatlakozásáról pedig az Európai Tanács dönt majd. Szintén a folyamat része, hogy Svájc köteles 2010-ig bevezetni a biometrikus igazolványokat, illetve új funkciókkal ellátni a személyazonosító okmányokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!